وزرای امور خارجه و دفاع سه کشور روسیه، ایران و ترکیه نشست خود برای آینده حلب را یک هفته جلو انداختند تا راه‌حلی سیاسی برای بحران روابط قدرت این سه کشور در سوریه و راه‌های برای تقویت همکاری و مشارکت پیدا کنند.

iran-turkey-russia-meeting-on-syria-20-dec-2016-p-2

با وجود ترور سفیر مسکو در آنکارا، نشست سه‌جانبه روسیه، ترکیه و ایران که قرار بود ۲۷ دسامبر (۷ دی) در مسکو برگزار شود، یک هفته جلو انداخته شد و این نشست روز سه‌شنبه ۲۰ دسامبر (۳۰ آذر) آغاز شد.

وزیران امور خارجه روسیه، سرگئی لاوروف، ایران، محمدجواد ظریف و ترکیه، مولود چاووش اوغلو، به همراه وزیران دفاع روسیه، سرگئی شویگو، ایران، حسین دهقان و ترکیه، فکری ایشیق در این جلسه حضور دارند و پس از پایان جلسه در ساعت ۱۹ به‌وقت محلی در اجلاسی خبری شرکت خواهند کرد.

بیشتر بخوانید: بیانه سه جانبه روسیه، ایران و ترکیه؛ آماده‌ایم برای صلح در سوریه میانجیگری کنیم

مقامات وزارت خارجه روسیه، عربستان، اتحادیه اروپا و آمریکا را برای شرکت در این جلسه دعوت نکرده‌اند. اما محمدجواد ظریف گفته است که در طول هفته گذشته، مدام در حال رایزنی تلفنی با فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر خارجه آلمان بوده است.

دستور کار نشست چیست؟

لاوروف و ظریف در تماسی تلفنی پیش از نشست، بر سر این توافق کردند که آخرین وضعیت سوریه و حلب و همچنین توجه به روند تحولات جاری در سوریه در رابطه با کشورهای غربی، موضوع جلسه باشد.

وزارت دفاع روسیه هم در بیانیه‌ای اعلام کرده است که این نشست ۱ – راه‌حل‌های سیاسی برای بحران سوریه؛ و ۲ – تقویت همکاری بین سه کشور برای اجرای قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل درباره سوریه را بررسی خواهد کرد.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، پیش از آغاز این نشست گفته بود که این نشست در ادامه رایزنی‌ها «برای کمک به غیرنظامیان و بازگشت ثبات به حلب در سوریه» است.

اما یک مقام وزارت خارجه ترکیه به «رویترز» گفته است که از این نشست انتظار «معجزه» ندارند: «جلسه سه‌جانبه برای این است که هر سه طرف دیدگاه‌های خود را بیان کنند، ببینیم کجا ایستاده‌ایم و از اینجا به کجا می‌توانیم برویم.»

لاوروف پیش از آغاز نشست به خبرنگاران گفته است که «در حالی که غربی‌ها مشغول تبلیغات و لفاظی در مورد جنگ سوریه هستند، ما امیدواریم در مورد جزئیات اجرایی با کسایی که واقعاً می‌توانند وضعیت را بهبود ببخشند صحبت کنیم.»

هر سه کشور روسیه، ترکیه و ایران به‌عنوان بازیگران خارجی جنگ داخلی سوریه باهم اختلاف‌هایی دارند. ایران و روسیه از باقی ماندن بشار اسد در قدرت پشتیبانی می‌کنند و ترکیه کماکان خواسته است که اسد از قدرت کناره‌گیری کند.

نشست تحت شعاع ترور سفیر روسیه در آنکارا

پیش از نشست سه‌جانبه، سرگئی لاوروف و همتای ترکیه‌ای او، مولود چاووش اوغلو به‌طور مشترک به خبرنگاران در مسکو گفتند که حمله مرگبار به سفیر روسیه در آنکارا، با این هدف برنامه‌ریزی‌شده بود که به بهبود روابط دو کشور صدمه بزند.

چاووش اوغلو در جمع خبرنگاران گفت: «ترکیه و روسیه به خوبی آگاه هستند که هدف اصلی این حمله، آسیب زدن به روابط ماست.» لاوروف هم در روز ترور سفیر ترکیه در آنکارا گفت «آنها که این جنایت وحشیانه را کردند، درصدد منحرف کردن روند عادی‌سازی روابط روسیه و ترکیه هستند.»

روسیه و ترکیه در تابستان ۲۰۱۶ روابط سیاسی‌شان را مجدد از سر گرفتند؛ دو کشور در نوامبر ۲۰۱۵ پس از اینکه ترکیه یک هواپیمای جنگی روسیه را در آسمانش سرنگون کرد، روابط سیاسی‌شان را قطع کرده بودند.

با این حال تا پایان نشست سه‌جانبه و اجلاس مطبوعاتی مشترک مشخص نخواهد شد که ترور آندری کارلوف، سفیر روسیه در آنکارا چقدر بر روابط دو کشور و روند همکاری‌هاشان در جنگ سوریه تأثیر گذاشته است.

بیشتر بخوانید:

همه مطالب «زمانه» در مورد جنگ داخلی سوریه

در همین زمینه: