رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه از تصمیم پارلمان اروپا مبنی بر تعلیق مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا خشمگین شده است. او می‌گوید اگر اروپایی‌ها بر سر تصمیم خود بمانند، مرزها را به روی پناهجویان خواهد گشود.

پیش از تصمیم پارلمان اروپا مبنی بر تعلیق مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا، رجب طیب اردوغان آن را «بی‌ارزش» خوانده بود.
پیش از تصمیم پارلمان اروپا مبنی بر تعلیق مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا، رجب طیب اردوغان آن را «بی‌ارزش» خوانده بود.

به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، رجب طیب اردوغان جمعه ۲۵ نوامبر / ۵ آذر در دیدار با سازمان‌های زنان ترکیه با خطاب قرار دادن رهبران اروپا گفت: «مواظب باشید! از حالا به شما بگویم، اگر بیش از این ادامه دهید، مرزها گشوده خواهند شد.»

اشاره اردوغان به اجازه عبور پناهجویان از طریق ترکیه به اروپاست. او افزود: «ما کشوری هستیم که از سه تا سه و نیم میلیون پناهجو نگهداری می‌کنیم.»

پارلمان اروپا روز گذشته، پنج‌شنبه ۲۴ نوامبر / ۴ آذر در استراسبورگ با اکثریت آرا به قطعنامه‌ای رأی مثبت داد که مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا را معلق می‌کرد. این قطعنامه برای کمیسیون اروپا و کشورهای عضو اتحادیه اروپا الزام‌آور نیست.

تصویب این قطعنامه واکنشی بود به سرکوب‌های شدید در ترکیه. بر اساس آمار رسانه‌ها، از زمان کودتای نافرجام در ماه ژوئیه تاکنون بیش از ۳۶ هزار نفر بازداشت شده‌اند. بیش از ۷۵ هزار نفر از کارمندان دولت، دستگاه قضائی و نیروهای امنیتی از کار برکنار شده‌اند و شغل هزاران نفر دیگر معلق شده است. دولت ترکیه همواره انتقاد از چنین وضعیتی را رد کرده و می‌گوید افراد دستگیر و برکنارشده به گروه فتح‌الله گولن، واعظ مذهبی ساکن آمریکا وابسته هستند. دولت ترکیه گولن را عامل اصلی کودتای نافرجام می‌داند.

پیش از تصویب این قطعنامه در پارلمان اروپا، اردوغان آن را «بی‌ارزش» خوانده و اروپا را متهم کرده بود که در سیاست ضدتروریستی ترکیه «در کنار تروریست‌ها قرار گرفته است». برخی از مسئولان بلندپایه ترکیه، از جمله بن‌علی ییلدریم، نخست‌وزیر ترکیه نیز گفته بودند مذاکره با اروپا برای آن‌ها هیچ ارزشی ندارد.

اردوغان در حالی تهدید به گشودن مرزهای ترکیه کرده که اتحادیه اروپا و ترکیه در روز ۱۸ مارس ۲۰۱۶ / ۲۸ اسفند ۱۳۹۴ توافقنامه‌ای را امضا کردند که بر اساس آن ترکیه پناهجویانی را که به‌شکل غیرقانونی به یونان رفته‌اند بازمی‌گرداند و در عوض، اتحادیه اروپا نیز متعهد شده است که پس از برآورده ساختن ۷۲ شرط، روادید سفر برای شهروندان ترک به اروپا را بردارد.

بسیاری از نهادهای مدافع حقوق بشر بارها مخالفت خود را با توافقنامه اتحادیه اروپا و ترکیه درباره پناهجویان اعلام کرده و آن را بر خلاف ارزش‌های حقوق بشری دانسته‌اند.

کسانی که از تصویب قطعنامه تعلیق مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا انتقاد می‌کنند می‌گویند این تصمیم پارلمان اروپا می‌تواند توافقنامه ترکیه و اتحادیه اروپا در زمینه بحران پناهجویی را به خطر اندازد.

اردوغان موضوع پناهجویان را به‌عنوان برگ برنده خود برای امتیازگیری از اروپا حفظ کرده است.

بیشتر بخوانید: