مجلس نمایندگان آمریکا طرحی را به‌تصویب رساند که بر اساس آن فروش هواپیماهای مسافربری تجاری به ایران ممنوع می‌شود.

usa

به‌گزارش آسوشیتدپرس، اعضای مجلس نمایندگان آمریکا پنج‌شنبه ۱۷ نوامبر / ۲۷ آبان با ۲۴۳ رأی موافق در برابر ۱۷۴ رأی مخالف، طرح منع فروش هواپیما به ایران را تصویب کردند.

با تصویب این طرح وزارت خزانه‌داری آمریکا حق ندارد مجوز لازم برای بانک‌های آمریکایی جهت تکمیل تراکنش‌های مالی مربوط به فروش هواپیماهای تجاری به ایران را صادر کند.

اکثریت مجلس نمایندگان آمریکا در دست حزب جمهوری‌خواه است.

باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در آستانه اجرای توافق‌نامه هسته‌ای ایران و لغو تحریم‌ها در تاریخ ۱۶ ژانویه / ۲۶ دی ۱۳۹۴ به جان کری، وزیر امور خارجه این کشور اجازه داد تا کشورش به ایران هواپیمای مسافربری بفروشد.

بر اساس مجوزی که رئیس جمهوری آمریکا صادر کرده بود در صورتی که ایران به تعهدات خود در قالب توافق‌نامه هسته‌ای عمل کند وزیر خارجه ایالات متحده اجازه دارد مجوز فروش هواپیماهای مسافربری به ایران را صادر کند.

شمار این هواپیماها می‌تواند تا ۱۹۰ فروند باشد و میلیاردها دلار هزینه آن است.

جیم هایمز، نماینده حزب دمکرات از ایالت کنتیکت در مجلس نمایندگان آمریکا که از مخالفان طرح منع فروش هواپیما به ایران است گفت با این اقدام آمریکا موافقت‌نامه هسته‌ای با ایران را که در دستیابی به آن کشورهای قدرتمند دیگر جهان نیز نقش داشتند، نقض می‌کند.

او همچنین تصویب این طرح را جلوگیری از ایجاد ۱۰۰ هزار فرصت شغلی دانست.

نخستین بار عباس آخوندی، وزیر راه ایران ۲۵ خرداد از توافق جدید با شرکت هواپیماسازی بوئینگ خبر داده و گفته بود با قطع دست واسطه‌ها و دلال‌ها، توافقی صورت گرفته که نسبت به توافق قبلی برای خرید شش ایرباس ۳۳۰ بین پنج تا هفت میلیون دلار به نفع ایران خواهد بود.

در پی آن علی عابدزاده، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری ایران ۳۰ خرداد از توافق مکتوب ایران با شرکت بوئینگ خبر داد و گفت ایران با بوئینگ برای خرید ۱۰۰ فروند هواپیما به توافق رسیده است.

شرکت هواپیماسازی بوئینگ نیز اعلام کرد که در نظر دارد ۸۰ فروند هواپیمای مسافربری را به قیمت ۱۷.۶ میلیارد دلار به ایران بفروشد و ۲۹ فروند هواپیمای دیگر را نیز به ایران اجاره دهد. بدین ترتیب کل مبلغ معامله شرکت بوئینگ با ایران ۲۵ میلیارد دلار خواهد شد.

فرسودگی هواپیماهای مسافربری ایران یکی از مشکلات حمل و نقل هوایی و شرکت‌های هواپیمایی ایران به شمار می‌آید.

به موجب تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران، شرکت‌های هواپیمایی ایران اجازه نداشتند که از شرکت‌های هواپیماسازی‌ای که آمریکا سهام‌دار اصلی آن‌ها است هواپیما خریداری کند.

این تحریم‌ها پس از اشغال سفارت آمریکا در تهران و گروگان‌گیری دیپلمات‌های آمریکایی در سال ۱۳۵۸ اعمال شد و ارتباطی به پرونده اتمی ایران نداشت.

مجلس نمایندگان آمریکا پیش از این در تاریخ ۷ ژوئیه / ۱۷ تیر به‌منظور جلوگیری از فروش هواپیماهای بوئینگ به ایران دو متمم لایحه‌ای در این زمینه را تصویب کرده بود.