مجلس شورای اسلامی در جلسه یکشنبه ۲۳ آبان/ ۱۳نوامبر، با لایحه پیوستن ایران به توافقنامه آب‌وهوایی پاریس موافقت کرد.

greenhouse gas2
ایران جزو ۱۰ کشور نخست جهان است که بیشترین میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای را در نتیجه مصرف انرژی به خود اختصاص داده‌ است

تصویب این لایحه می‌تواند به تغییرات جدی در سیاست استفاده از سوخت‌های فسیلی(نفت، گاز، زغال سنگ) در ایران بیانجامد. لایحه پیوستن ایران به موافقتنامه پاریس با ۱۴۹ رای موافق از مجموع ۲۰۹ نماینده حاضر به تصویب رسیده است. این لایحه مشتمل بر یک مقدمه و ۲۷ ماده است.

تا کنون ۱۱۰ کشور از جمله ایران توافقنامه آب و هوایی پاریس را تصویب کرده‌اند.

ایران در بیست و یکمین اجلاس بین‌المللی آب و هوایی تعهد داده بود که در صورت ادامه تحریم‌ها چهار درصد میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای را در فاصله سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۳۰ کاهش دهد و در صورت اتمام تحریم‌ها، حمایت‌های مالی بین‌المللی و انتقال تکنولوژی، این میزان را به سه برابر یعنی ۱۲ درصد برساند.

جمعه چهارم نوامبر/ ۱۴ آبان تاریخ مقرر برای اجرایی‌شدن توافقنامه پاریس بود. آخرین روز‌های سال گذشته حدود ۲۰۰ کشور توافق کردند تا همگی در کنار یکدیگر برای توقف روند گرمایش جهانی و جلوگیری از افزایش دما تا زیر دو درجه سانتیگراد(نسبت به مقطع ورود به عصر صنعتی شدن) دست به عمل بزنند.

ایران در سال ۲۰۰۵ به پیمان کیوتو نیز پیوسته بود.

ایران جزو ۱۰ کشور نخست جهان است که بیشترین میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای را در نتیجه مصرف انرژی به خود اختصاص داده‌ است. در این کشور بیش از ۵۰۰ میلیون تن گاز گلخانه‌ای تولید می‌شود که این رقم تا ۱۰ سال آینده به دو میلیارد تن خواهد رسید.

در صورت به اجرا درآمدن کاهش ۱۲ درصدی تا سال ۲۰۳۰، لازم است سقف تولید گازهای گلخانه‌ای در ایران از ۲۱۶ میلیون تن در سال به حدود ۱۱۸ میلیون تن در سال کاهش یابد.

۷۰ درصد از سهم ایران در تولید گازهای سمی مرتبط با بخش حمل و نقل جاده‌ای و همچنین سوزاندن گاز طبیعی است و بقیه مرتبط با تولید نفت و گاز.

از زمان روی کار آمدن دولت حسن روحانی، قوه مجریه برنامه‌هایی را در خصوص «اقتصاد کم کربن» و «کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای» در پیش گرفته است.


در همین زمینه

• پرونده ویژه

«پاریس ۲۰۱۵»؛ جدال با آخرالزمان زمین