در آخرین مناظره نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده آمریکا، دونالد ترامپ پاسخی جنجالی به سوال مجری درباره گردننهادن به نتیجه شکست داد: «شما را در تعلیق نگاه خواهم داشت.»
آن زمان و در اوج رسواییهای مربوط به شیوه برخورد ترامپ با زنان، نظرسنجیها هیلاری کلینتون را با اختلاف نسبت به کاندیدای جمهوریخواه پیشتاز نشان میداد. اما اگر اوایل هفته گذشته ترامپ شانس چندانی برای رسیدن به کاخ سفید نداشت، حالا با توجه به متوسط نظرسنجیهای مختلف تنها دو تا سه درصد عقبتر از هیلاری است
روایت انتخابات آمریکا در واپسین روزهای مانده به رایگیری به روایتی نامطمئن بدل شدهاست. اکنون همه در تعلیق گرفتار شدهاند؛ هرچند این رایدهندگان آمریکایی هستند که چنین تعلیقی را رقم زدهاند نه ترامپ.
سراشیبی کلینتون
در آخرین نظرسنجی «رویترز/ایپسو» که پنجشنبه سوم نوامبر منتشر شد، هیلاری کلینتون از ۹۰ درصد بخت پیروزی برخوردار است. اما در واقع این میزان نسبت به هفته پیش پنج درصد کاهش داشت و همین میزان اندک برای بازشدن مسیر محتمل دونالد ترامپ به ۲۷۰ رأی الکترال کافی بود.
طبق همین نظرسنجی، هیلاری هفته گذشته از ۲۷۸ رأی الکترال قطعی و ۳۲۰ رأی الکترال تخمینی نهایی برخوردار بود. حتی خبر میرسید که کمپین او اکنون در فکر مرحله گذار سیاسی و به دنبال یافتن نامزدهای کابینه دولت اوست. این هفته این مقادیر به ترتیب به ۲۵۶ رأی قطعی و ۳۰۲ رأی تخمینی نهایی تغییر کردهاند تا دستیابی دموکراتها به آستانه ۲۷۰ دیگر قطعی به نظر نرسد.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، ترامپ طی هفته اخیر شاهد افزایش حمایت رأیدهندگان در ۲۴ ایالت و کاهش حمایت آنها در ۱۱ ایالت دیگر بودهاست. رأی به هیلاری اما تنها در ۱۳ ایالت رشد کرده و میزان حمایت از وزیر امور خارجه سابق آمریکا در ۲۲ ایالت دیگر افت کرده است.
- مجموعه مقالات و گزارشهای مربوط به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در زمانه
این تغییرات پس از آن رخ میدهند که جیمز کومی رییس پلیس فدرال آمریکا (افبیآی) جمعه گذشته ۲۸ اکتبر اعلام کرد که کلینتون از ایمیلهای شخصی خود برای کارهای دولتی استفاده کرده است و ایمیلهای جدیدی در این زمینه یافته شده است. این ایمیلهای تازه به آنتونی وینر، نماینده پیشین کنگره آمریکا، و همسر سابق هما عابدین، از مشاوران بلندپایه هیلاری کلینتون مربوط میشود. با این حال، بهگفته پلیس فدرال جزئیات نامشخص است.
«ترامپلند»
تصمیم کومی نه تنها باراک اوباما، هیلاری کلینتون و دیگر دموکراتها را به انتقاد از او واداشت، بلکه اعتراض قوه قضائیه و عدهای از جمهوریخواهان را نیز در پی داشت. افبیآی بعدتر نیز اسناد بحثانگیز دیگری مربوط به بیل کلینتون، رییسجمهور پیشین آمریکا و همسر هیلاری منتشر کرد که به آخرین روز ریاستجمهوری او در سال ۲۰۰۱ باز میگشت.
روزنامه انگلیسی «گاردین» جمعه چهارم نوامبر در گزارشی به موضوع افشاگریهای افبیآی پرداخت. بر اساس این گزارش، بخش مهمی از مقامات پلیس فدرال آمریکا از تصمیم جیمز کومی برای وارد نکردن اتهام به هیلاری کلینتون در ماه ژوئیه ناراضی بودند و در انتخابات نیز حامی دونالد ترامپ هستند. منابع گاردین که افسران کنونی و سابق افبیآی بدون ذکر نام هستند، پلیس فدرال را «ترامپلند» (سرزمین ترامپ) خواندهاند.
در عین حال، رویترز نیز جمعه چهارم نوامبر از تحقیقات دیگری در افبیآی پرده برداشت که به موضوع دخالت روسیه در انتخابات آمریکا باز میگردد. افبیآی اکنون در حالی بررسی برخی اسناد تقلبی منتشرشده است که اعتبار کارزار انتخاباتی کلینتون را هدف گرفتهاند. این اسناد با امضای جعلشده مقامهای دموکرات و برای تخریب وجهه این حزب منتشر شدهاند.
راههای ترامپ برای پیروزی
بر اساس آخرین آمار ارائهشده از «ریل کلیر پالیتیکز»، یکی از معتبرترین منابع نظرسنجی در آمریکا، اگر همین امروز انتخابات برگزار میشد، هیلاری کلینتون با تنها هشت رأی الکترال بیش از دونالد ترامپ، به مقام ریاستجمهوری ایالات متحده میرسید.
بر اساس تمام نظرسنجیها، پیشتازی کلینتون در ایالتهای کلیدی انتخابات آمریکا، یا به شدت کم شده و یا از دست رفتهاند. در چنین شرایطی، اگر دونالد ترامپ در هفتههای آینده چهار رأی الکترال نیوهمپشایر را از آن خود کند ــ اتفاقی که بر اساس برخی نظرسنجیها همین حالا رخ داده است ــ ترامپ و کلینتون در عدد ۲۶۹ با یکدیگر مساوی میشوند. در این صورت مجلس نمایندگان آمریکا باید برای انتخاب رییسجمهوری بعدی تصمیم بگیرد که با ترکیب فعلی، کسی به جز ترامپ نخواهد بود.
در عین حال، ترامپ در یک بخش از ایالت ماین نیز که تک رأی الکترال خود را مجزا از کل این ایالت دموکرات اعلام میکند، پیشتاز است. در این صورت، طبق سناریوی پیشین، ترامپ با ۲۷۰ رأی رییسجمهور خواهد شد.
به گزارش سیانان، چند سناریوی ممکن به پیروزی ترامپ خواهد انجامید. نخست، اگر رایدهندگان آمریکاییـآفریقایی یا لاتینتبار در حد انتظارها پای صندوقها حاضر نشوند؛ دوم، اگر گری جانسون (و شاید به احتمال بسیار کم جیل استاین)، نامزدهای احزاب ثالث انتخابات آمریکا رأیهای زیادی را از هیلاری به سمت خود جذب کنند؛ سوم، اگر «اکثریت خاموشی» از رأیدهندگان سفید طبقهکارگری یا فرودست ضد دولت فدرال وجود داشته باشند که به خاطر ترامپ به حوزههای رأیگیری سرازیر شوند.
با این حال، تنها شانس ممکن ترامپ برای پیروزی در این انتخابات برندهشدن در ایالت فلوریدا است. اگر کلینتون ایالت فلوریدا، یا جورجیا را از دست ترامپ خارج کند، آن راه محتمل تازه گشودهشده برای نامزد جمهوریخواهان به بنبست خواهد رسید.
دام شکست کلینتون
اما اگر روند کنونی تغییر آراء در نظرسنجیها ادامه یابد، هیلاری کلینتون نه تنها موفق به «شکستن سقف شیشهای» نخواهد شد، بلکه در دام یک شکست غیرقابلانتظار و بزرگ خواهد افتاد. باراک اوباما رییسجمهوری فعلی آمریکا نیز بر اساس سخنانی که خودش در جریان کارزار انتخاباتی کلینتون بر زبان آورد، میراث نخستین سیاهپوست در دفتر بیضیشکل را بربادرفته میبیند.
خبر بد دیگر برای کلینتون، پیشبینی یک استاد ممتاز تاریخ در «امریکن یونیورسیتی» است. آلن جی. لیشتمن کسی است که با مدل تحلیلی خود نتایج تمام انتخابات صورتگرفته از ۳۰سال قبل تا کنون را به درستی حدس زدهاست. او تابستان سال جاری در مصاحبهای اعلام کرد که بر اساس مدل او، ترامپ باید برنده انتخابات باشد، اما خود او به خاطر شخصیت عجیب ترامپ و حواشی استثنایی حول او ابداً از این پیشبینی مطمئن نیست. واشنگتنپست در سپتامبر و پیش از رسواییهای جنسی ترامپ و فاکسنیوز پس از این رسواییها با او بار دیگر مصاحبه کردند و هر دوبار او قاطعانه برندهشدن نامزد جمهوریخواهان را پیشبینی کرد.
فردای انتخابات
هنوز شانس هیلاری کلینتون برای رسیدن به کاخ سفید بسیار بیشتر از ترامپ تلقی میشود. در نهایت، حتی اگر این اتفاق نیز رخ دهد، روایت تعلیق انتخابات آمریکا به روز پس از آن نیز خواهد کشید. پایگاه خبری «کریستین ساینس مانیتور» پنجشنبه سوم نوامبر در گزارشی اعلام کرد که برخی گروههای شبهنظامی آمریکا با نزدیکشدن روز انتخابات در حال سازماندهی و تسلیح خود هستند؛ یعنی همان گروههای سفیدپوست راست افراطی که پرشورترین حامیان حق نگهداری اسلحه در آمریکا هستند.
رویترز نیز پیشتر گزارش کرده که قاضیان دیوان عالی ایالات متحده آمریکا با نزدیکشدن رقابتهای انتخاباتی این کشور تشکیل جلسه دادهاند تا در فردای انتخابات و در صورت مبهمماندن نتیجه آن آمادگی لازم را داشته باشند.
در چنین شرایطی مشخص نیست که پس از پایان انتخابات چه اتفاقی خواهد افتاد. بنابراین روایت انتخابات آمریکا تا فردای روز پایان آن نیز مستقل از رفتار شخصی دونالد ترامپ در تعلیق باقی خواهد ماند.
رای اصلی ترامپ بین افراد میانسال و سالخورده است. مسئله اینه که این طیف سنی وقتی انتخابات اینجوری میشه تعداد نه چندان کمیشون نظر خود را صریحا بیان نمیکنن برعکس جوانترها که معمولا ابایی ندارن. بسیاری از نظرسنجیهای برگزیت به خاطر همین مسئله اشتباه درامدن. این طیف سنی در این انتخابات آمریکا هم همین رفتار را از خود بروز خواهد داد.
مهمان / 05 November 2016