یک زن آمريکايی که توسط مأموران ایرانی در مرز ايران و ارمنستان بازداشت گرديده است، متهم شده که قصد «جاسوسی» داشته است.
خبرگزاری فارس امروز پنجشنبه ۱۶ دی ۸۹ به نقل از يک «منبع آگاه» اعلام کرد اين زن آمريکايی یک هفته پیش توسط مأموران گمرگ نوردوز بازداشت شده است. نام این زن «حال تالایان» اعلام شده است.
گمرک نوردوز در شهرستان جلفا در استان آذربايجان شرقی قرار دارد.
به گفته اين منبع که نامش فاش نشده، اين زن آمريکايی ۵۵ ساله در حالی «بدون ويزا» از خاک ارمنستان وارد ايران شده بود که «در دندانهای خود تجهيزات فنی جاسوسی» کار گذاشته بود و توسط مأموران امنيتی دستگير شد.
وی افزوده اين جاسوس آمريکايی بعد از دستگيری توسط مأموران امنيتی ایران گفت که اگر جمهوری اسلامی ايران او را به ارمنستان تحويل دهد، توسط نيروهای امنيتی اين کشور «کشته» میشود.
منبع خبری فارس به جزييات بيشتری از اين موضوع اشاره نکرده است. اين خبر در برخی از خبرگزاریهای جهان از جمله آسوشيتدپرس، رويترز، خبرگزاری آلمان و الجزيره نيز بازتاب يافته است
دولت آمریکا تا امروز به این خبر واکنشی نشان نداده است.
این برای نخستین بار نیست که مقامات ایرانی، با بازداشت شهروندان آمریکایی، آنها را به «جاسوسی» متهم میکنند.
پيشتر نيز شين بائر، سارا شورد و جاش فاتال، سه کوهنورد آمريکايی هشتم مرداد ماه سال ٨٨ در منطقه مرزی ايران و عراق به اتهام «عبور غير قانونی از خط مرزی ايران با عراق» بازداشت شدند.
به گفته مقامهای ايرانی اين سه تبعه آمريکا برای «جاسوسی» وارد ايران شدهاند، اين در حالی است که خانواده آنها از «ورود اشتباهی» سخن میگويند و يکی از اين کوهنوردان، منکر ورود به خاک ايران شده است.
۲۳ شهريورماه ٨٩، سارا شورد با قرار وثيقه۵۰۰ ميليون تومانی و بنا بر آنچه که از سوی قووه قضائیه جمهوری اسلامی ایران «دلایل انسان دوستانه» اعلام گردید، آزاد شد اما دو نفر ديگر همچنان در زندان اوين بهسر میبرند.
سارا شورد پس از آزادی، آبان ٨٩ در گفتوگو با نيويورک تايمز اعلام کرد که به خاطر علامت دادن يک مرزبان از راه باريک و خاکی که در آن حرکت میکردند منحرف شده و به شکل غيرعمدی وارد قلمرو ايران شدهاند. وی افزود که دقيقاً نمیداند اين مرزبان از نيروهای چه کشوری بوده است.
به گفته سارا شورد، او و همراهاناش به هیچوجه از اینکه نزدیک به مرز هستند خبر نداشتند و هیچگونه هشداری هم به آنها داده نشده بود.
اين در حالی است که در مهرماه ٨٩ نیز وبسایت ویکیلیکس بر اساس اسناد نظامی تازهای که منتشر کرد نوشت سه آمريکايی بازداشت شده در زمان دستگیری در خاک عراق بودهاند و نه خاک ایران.
وزارت خارجه آمریکا اين موضوع را تأیید نکرده است و موضع رسمی آمریکا این است که دقیقاً نمیدانند نحوه و دلیل دستگیری این افراد چگونه بوده است.
وقتی سعادتی از مجاهدین خلق را گرفتند مرحوم طالقانی گفت چرا همش جاسوس روس میگیرین ؟ حالا باید پرسید چرا ۲۹ سال است همش جاسوس امریکا و آلمان و فرانسه و انگلیس و موساد میگیرین ؟ یعنی جاسوس روس در کشور نیست ؟ میشود کشور همسایه که همه جای دنیا جاسوسی میکند در ایران جاسوس نداشته باشد ؟ با ان همه منافعی که دارد ؟
کاربر مهمان chera jasous rous nemigirand / 06 January 2011