برکناری به خاطر انتقاد و تأخیر در ارائه لایحه بودجه از موضوع‌های سرمقاله روزنامه‌های بامداد امروز ايران است.

«برکناری به خاطر انتقاد»
سرمقاله امروز روزنامه ابتکار با عنوان «تغييرات در دولت، جابه‌جايی مشکل است يا حل آن؟» در مورد ١٢ مشاور و وزرایی است که در پنج سال گذشته از سوی محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور ایران برکنار شده‌اند.

در اين سرمقاله آمده است: «يکی از ويژگی‌های آقای احمدی‌نژاد اين است که با هيچ کس رو در بايستی ندارد. با وزرا و همکاران خويش ميثاق‌نامه، می‌بندد اما عهد اخوت هرگز. گاه از شخصی آن چنان حمايت می‌کند که برای حفظ او در برابر همه قوا و قدرت‌های رسانه‌ای و عالمان با نفوذ و قدر دينی می‌ايستد، گاهی هم حکم عزل چهار وزير نيرومند و صاحب پشتوانه را در يک آن صادر می‌کند. وزير خارجه با پشتوانه‌اش را در حين مأموريت کنار می‌گذارد بی آن‌که از هر گونه انتقاد و اخم و تهديدی بيم داشته باشد. ١٢ مشاور کم پشتوانه را در يک روز خلع مسئوليت می‌کند بدون آن‌که از عواقب آن نگران باشد.»

نويسنده اين سرمقاله افزوده: «اگر تسويه حساب شخصی و درون گروهی در ميان نباشد و به افراد به ديدگاه ابزار دارای تاريخ مصرف نگاه نشود، و صرفاً به ديده هزينه فايده برای منفعت عمومی به اين عزل و نصب‌ها نگريسته شود، اشکالی بر رئيس‌جمهور وارد نيست. يحتمل از گنجينه‌های وجودی اين معزولين ديگر گوهر‌های مفيد و مطالب راهگشايی صادر نمی‌شود و ديگر از منابع عقل و درايت آنان، آبی از حکمت و دانايی و صداقت نمی‌جوشد، به همين علت پيشنهادهای آنان به تن تدابير و تصميم‌گيری رئيس‌جمهور خود جوش نمی‌خورد.»

در بخش ديگری از سرمقاله می‌خوانيم: «چنان‌چه غير از اين باشد، فی‌المثل اشخاص معزول نه به جرم ناسودمندی و کم اثری و مشکل‌آفرينی بلکه به خاطر جسارت در بيان مشکل و نقد پيشه کردن از گردونه خارج شوند، مطمئناً نه تنها مشکل حل نمی‌گردد که بر آن افزوده خواهد گشت.»

نويسنده سرمقاله ابتکار ادامه داده است: «مشاور و همکار خوب و مفيد کسی است که صادقانه با حکمت و درايت، بدون ترس اشکالات را صريحاً گوشزد نمايد و مشورت‌پذير هم اگر مصالح‌جو باشد، خود را بی‌نياز از چنين مشاورانی نمی‌بيند به گفته امام علی هر کس استبداد رأی داشته باشد تباه خواهد شد و کسی که با ديگران مشورت کند، در عقل‌های آنان شريک می‌گردد.»

متن کامل سرمقاله

تأخیر در ارائه لایحه بودجه

سرمقاله امروز روزنامه آرمان با عنوان «تأخير لايحه بودجه ۹۰ با طعم توجيه» در مورد لایحه بودجه سالانه است که هنوز از سوی دولت ایران به مجلس شورای اسلامی ارائه نشده است.

در اين سرمقاله آمده است: «تأخير در ارائه لايحه بودجه ارتباطی به نهايی نشدن برنامه پنجم توسعه ندارد. دليل ارائه نشدن بودجه از سوی دولت اين است که هنوز نتوانسته‌اند بودجه سال آتی را تدوين کنند، اما بايد توجه داشت که تأخير در ارائه بودجه فرصت بررسی آن را کم می‌کند و اين بی‌توجهی به نظرات مجلس است.»

اين سرمقاله افزوده: «دولت نيازی به نهايی شدن برنامه پنجم توسعه برای تدوين بودجه ندارد، چرا که کليات اين برنامه روشن است و ايرادات شورای نگهبان هم ايراداتی نخواهد بود که اساس برنامه را عوض کند پس به تبع در تهيه بودجه هم تأثير چندانی نخواهد گذاشت.»

در ادامه سرمقاله آرمان آمده است: «دولت از نظر قانونی الزامی به انتظار برای نهايی شدن برنامه پنجم توسعه، جهت ارائه لايحه بودجه به مجلس ندارد، اين استدلال که چون برنامه پنجم نهايی نشده است دولت بودجه را به مجلس نياورده، استدلال درستی نيست، چرا که سال گذشته برنامه‌ای وجود نداشت و دولت بودجه سال ۸۹ را به مجلس آورد.»

سرمقاله افزوده است: «طبق قانون آيين‌نامه داخلی مجلس آخرين مهلت ارائه لايحه بودجه برای سال آتی ۱۵ آذر هر سال در نظر گرفته شده است، اما در سال‌های اخير دولت هرگز اين لايحه را در موعد مقرر خود به مجلس ارائه نکرده است. بسياری از کارشناسان اقتصادی و نمايندگان مجلس معتقدند تأخير در ارائه بودجه موجب می‌شود تا نمايندگان فرصت کمتری برای بررسی آن داشته باشند و در نهايت با دقت کمتری اين لايحه را به تصويب برسانند. متأسفانه تأخير در ارائه بودجه به يک عادت تبديل شده و هنگامی که برنامه جديد با تأخير اجرا می‌شود، قطعاً تبعات منفی بر اقتصاد کشور خواهد داشت.»

متن کامل سرمقاله

ساير مطبوعات:
سرمقاله امروز روزنامه تهران امروز با عنوان «بهشت و جهنم يارانه‌ای»

سرمقاله امروز روزنامه دنيای اقتصاد با عنوان «ميادين مشترک با عراق، فرصت‌ها و چالش‌ها»

سرمقاله امروز روزنامه رسالت با عنوان «استانی شدن انتخابات مجلس»