روحانی در نیویورک از بدعهدی آمریکا در برجام گلایه کرد، به عربستان بخاطر حمایت از گروه‌های تکفیری تاخت و هم‌زمان از آمادگی ایران برای تعامل با جهان و اتخاذ رویکردهای برد-برد حرف زد.

rohani-1

سخنرانی رئیس جمهوری ایران در مجمع عمومی سازمان ملل بر سه محور استوار بود: حمله به عربستان در مسائل امنیتی و ایدئولوژیک، گلایه از آمریکا در همکاری بر سر اجرای برجام و صدور پیام‌های تعاملی به جهان به ویژه در عرصه اقتصاد و امنیت بازار ایران.

روحانی در موضوع امنیت منطقه، خشونت و تروریسم، به تندی به عربستان تاخت و سیاست‌های ریاض را تفرقه‌افکنانه خواند. او گفت: «دولت عربستان اگر به تحقق چشم‌انداز تازه‌ای در توسعه خود و امنیت منطقه چشم دوخته باید از ترویج ایدئولوژی نفرت و تعرض به حقوق همسایگان باز ایستد.»

رئیس جمهوری ایران با نظر به حملات یازدهم سپتامبر، رشد تروریسم بدون مرز و افراطی را ناشی از استراتژی‌های امنیتی قدرت‌های بزرگ خواند و گفت تامین امنیت در یک نقطه جهان به بهای ناامن کردن نقاط دیگر تمام شده است.

روحانی بدون اشاره به نقش ایران در مسائل عراق، یمن، لبنان و سوریه، خواستار پایان داده شدن به تنش‌های موجود در خاورمیانه شد و توقف خشونت در منطقه را منوط به تغییر سیاست “برخی کشورهای منطقه” کرد. او گفت: «باید دست از بمباران همسایگان و حمایت از گروه‌های تکفیری بردارند و با قبول مسئولیت خود در صدد جبران خسارت‌ها برآیند.»

روحانی مسئولیت “تبدیل تفاوت‌های مذهبی به تقابل‌های پرتنش” را متوجه مطامع سیاسی برخی کشورها کرد اما در ادامه، مستقیما از عربستان سعودی نام برد و خواستار آن شد که ریاض روابط خود را بر پایه احترام متقابل و مسئولیت پذیری در قبال ملت‌های منطقه تنظیم کند.

«یک بحران غیرضروری»

او توافق اتمی را اتخاذ رویکرد برد-برد در یک بحران غیرضروری و برجام را یک سند پذیرفته شده چندجانبه و نمونه موفقی از “سیاست اعتدال و تعامل سازنده و روی آوردن به گفت‌وگو” خواند. روحانی هم‌زمان هشدار داد که اهمال نسبت به اجرای برجام از سوی آمریکا یک تخلف بین‌المللی خواهد بود: «هرگونه بدعهدی در اجرای برجام به بی‌اعتباری بیشتر ایالات متحده در سطح جهان می‌انجامد. تعلل ایالات متحده در اجرای تعهدات قانونی‌اش در ماه‌های گذشته اشتباهی راهبردی است که باید فورا جبران شود.»

روحانی اقداماتی چون رای دیوان‌عالی آمریکا به مصادره دارایی‌های ایران را غیرقانونی، مسبوق به سابقه و ناشی از تلاش لابی اسرائیل در آمریکا دانست.

این چهارمین حضور روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل در دوران ریاست جمهوری‌اش بود. نخستین سفر روحانی به نیویورک با گفت‌وگوی کوتاه تلفنی او با اوباما همراه شد؛ گفت‌وگویی که رهبر جمهوری اسلامی آن را “نابجا” توصیف کرد.

در خلال ملاقات‌های سیاسی روحانی و تیم همراهش در حاشیه مجمع عمومی، نظامیان و سپاهیان ایران بار دیگر بر لزوم مقابله با دشمن و پرهیز از گفت‌وگو با خصم تاکید کردند. آیت‌الله خامنه‌ای نیز در دیدار با فرماندهان سپاه به “سوءنیت دشمن” اشاره کرد و خواهان ادامه بی‌اعتمادی به آمریکا شد.