اعضای باشگاه کارشناسی رم فراخوانی رادیکال به مردم کشورهای صنعتی دادهاند: کمتر فرزندآوری کنند، وقت بیشتری برای استراحت بگذارند و به تب مصرف پایان دهند. از جمله توصیههای این مجمع اقتصادی: زنان کشورهای غربی در صورت اکتفا به یک بچه، مشوقهای ویژه دریافت کنند.
دو نفر از پرنفوذترین پژوهشگران آینده بشری، طرحی برای تغییرات رادیکال اقتصادی در کشورهای غربی ارائه دادهاند که توصیه دهههای گذشته در محدودکردن مرزهای رشد را به یاد میآورد. گزارش جدید کلوب رم به قلم گرمه مکستون و یورگن رندرز نوشته شده و عنوان آن چنین است: «یک درصد رشد برای مقابله با نابرابری، بیکاری و مشکلات آب و هوا کفایت میکند»
رندرز کتاب «مرزهای رشد» را نوشته که در سال ۱۹۷۲ جزء پرفروشترین کتابها بود. ماکستون نیز دبیرکل کلوب رم است؛ مجمعی که برای توسعه پایدار و حفاظت از سیاره تلاش میکند.
این دو پژوهشگر پیشنهاد کردهاند که در کشورهای ثروتمند صنعتی، مالیات بر ارث به میزان ۱۰۰درصد افزایش یابد؛ به افراد بدون فرزند جایزه نقدی داده شود و سن بازنشستگی نیز به ۷۰سال برسد. همچنین زنانی که تنها یک مرتبه مادر میشوند، به صورتی ویژه مورد حمایت دولتی قرار گیرند.
توصیههای ماکستون و راندرز معطوف به وضع مالیات بیشتر بر فرآوردهها و کالاهای ناسالم و مصرف سوختهای فسیلی است تا به این وسیله کمکی به رشد فرهنگ مصرف انرژیهای سبز و قابل بازیابی همانند انرژی باد و خورشید شده باشد. آنها همچنین خواهان پرهیز از شعار بازار آزاد، تب مصرف و دوری گزیدن از ایدههای بازار محور هستد.
این دو یادآوری میکنند که در خیلی از کشورهای رو به توسعه، “رشد متعارف” هنوز امری مطلوب تلقی میشود.
مکستون چندی قبل و در زمان معرفی کتابش در برلین گفته بود: «در ۳۰سال گذشته رشد اقتصادی بالایی داشتهایم اما در عین حال، وضعیت بیکاری و نابرابری بدتر شده است.» از نظر او، از دست رفتن پارهای مشاغل به خاطر دیجیتالیزه شدن تولید، چشمانداز اشتغال را تیرهتر هم خواهد کرد: «انگار وارد یک بن بست اقتصادی میشویم.»
پژوهشگران این گزارش میگویند باید طرحهایی برای اقتصاد سبز به جریان انداخت. مثلا از سوختهای فسیلی مالیات گرفت و درآمد حاصل از آن را به طور عادلانه بین همه شهروندان تقسیم کرد. آن دسته از شهروندانی که به حرفههای زیست محیطی روی میاورند باید حمایت شوند. همچنین کسانی که از دیگری در خانه مراقبت و پرستاری میکنند، باید مورد پشتیبانی قرار گیرند. ثروتمندان، افرادی که ارث بردهاند و یا سرمایهداران باید بیشتر از اکنون مالیات بپردازند.
رندرز تاکید کرده که اصلاحات پیشنهادیاش، برای اکثریتی از مردم، در کوتاه مدت سود به ارمغان میاورد. او به طور نمونه میگوید که که در صورت اجرای پیشنهادهایش، عملا دو روز به مرخصی سالانه افراد افزوده میشود.
کلوب رم، اندیشکدهای است متشکل از چهرههای شاخص عرصه سیاست، اقتصاد و علوم که مسائل کلان مربوط به توسعه جهانی را بررسی و تحلیل میکند. گزارش سال قبل این کلوب در باره چشمانداز تیره و تار آب و هوا در صورت تداوم تولید و مصرف کنونی بود.
روسای کلوب رم، رارنست اولریش فون وایتسکر و اندرس ویکمان، گزارش مربوطه را واجد فرازهای خوبی دانستهاند اما همزمان هشدار دادهاند که زمان چندانی در جهان کنونی برای پایان دادن به شتاب اقتصادی موجود باقی نمانده است.
وزیر توسعه آلمان، گرد مولر گفته است که کلوب رم همواره از زمان جلوتر بوده است اما باید توجه داشت که الگوی اقتصاد و مصرف جوامع غربی، الگوی آتی هند یا آفریقا نخواهد بود.
هشداری عبرت انگیز و درست است که باید شنیده شده و به کار بسته شود
شاهد / 20 September 2016