ژان ـ کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا، اتحادیه اروپا را در «بحران موجودیت» می‌بیند. او در سخنرانی خود در مقر پارلمان اروپا در استراسبورگ گفت: «اتحادیه اروپا در حال حاضر در وضعیت عالی به‌سر نمی‌برد و بسیاری مسائل بهتر نشده‌اند.»

ژان ـ کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا: تاریخ از ما یاد نخواهد کرد، بلکه از اشتباهات ما یاد خواهد کرد.
ژان ـ کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا: تاریخ از ما یاد نخواهد کرد، بلکه از اشتباهات ما یاد خواهد کرد.

ژان ـ کلود یونکر چهارشنبه ۱۴ سپتامبر / ۲۴ شهریور در سخنرانی انتقادی خود افزود ۲۸ عضو اتحادیه اروپا اغلبِ مواقع تنها به منافع ملی خود توجه دارند و «شمار بخش‌هایی که ما در آن‌ها به‌شکل همبسته با هم کار می‌کنیم بسیار اندک است.»

یونکر تأکید کرد که چنین وضعیتی فوراً باید تغییر کند و این با تدابیر ملموس و مشخصی که مردم اروپا انتظار دارند شدنی است.

او گفت: «۱۲ ماه آینده برای غلبه بر شکاف بین شرق و غرب، که در ماه‌های اخیر عمیق شده است بسیار مهم خواهد بود. ما باید به جهان نشان دهیم که اروپا نیرویی است که هنوز هم می‌تواند در سراسر جهان فعال باشد.»

رئیس کمیسیون اروپا خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا را به‌عنوان آغاز فرایند انحلال اروپا ارزیابی نکرد و گفت: «ما همزمان هم از تصمیم مردم بریتانیا متأسفیم و هم به آن احترام می‌گذاریم اما [این تصمیم] موجودیت اتحادیه اروپا را با خطر روبه‌رو نمی‌کند.»

با این حال، به‌گفته یونکر برخی از روندها موجب شده‌‌اند که اتحادیه اروپا در بخش‌هایی با یک «بحران وجودی» روبه‌رو باشد. او خواستار آن شد که در اسرع وقت درخواست خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا دریافت شود تا این «عدم قطعیت روزانه به‌زودی متوقف شود.»

ژان ـ کلود یونکر گفت در مذاکرات آتی در باره روابط آینده با بریتانیا، تنها زمانی امکان دسترسی بدون مانع به منطقه اقتصادی اروپا داده خواهد شد که دولت بریتانیا حرکت آزاد شهروندان اتحادیه اروپا به این کشور را قبول کند.

«صلح پایدار»

رئیس کمیسیون اروپا باز هم بر مزایای جامعه مشترک اروپا تأکید کرد و همه کشورها را فراخواند تا بر شکاف‌ها و اختلاف‌ها غلبه کنند. او گفت: «اروپا یعنی صلح» و باید آن را به‌دست آورد اما «بسیاری فراموش کردند که اروپایی بودن، بخشی از اتحادیه اروپا بودن، به چه معناست و چرا ما تصمیم گرفتیم به‌عنوان یک دولت واحد عمل کنیم.»

یونکر با اشاره به درگیری‌های نظامی در جهان گفت تفاوت اروپا در این است که «با کلمات مبارزه می‌کند و نه در سنگرها». او ارزش‌های اتحادیه اروپا را «صلح، دمکراسی و حاکمیت قانون» دانست.

به‌گفته او این همچنین بدان معناست که اروپا باید با مقداری افزایش کنترل مرزها، به شهروندانی که بر اثر بحران پناهجویی تا حدی احساس ناامنی می‌کنند حفاظت و امنیت اعطا کند.

یونکر گفت: «ما باید بدانیم چه کسی به مرزهای ما وارد می‌شود.» مشخصات افراد باید ثبت شده و با داده‌های مربوط به تروریسم مقایسه شود.

در مرزهای بلغارستان از ماه اکتبر ۲۰۰ نگهبان مرزی افزوده شده تا مشخصات افرادی که از مرز عبور می‌کنند را ثبت کنند.

رئیس کمیسیون اروپا کشورهای عضو اتحادیه اروپا را فراخواند تا راه مشترکی برای مقابله با بحران پناهندگی، کاهش رشد اقتصادی و تهدیدات تروریستی بیابند.

برای غلبه بر رکود اقتصادی، یونکر برنامه دو برابر شدن حجم برنامه‌های سرمایه‌گذاری سال ۲۰۱۵ صندوق اروپایی برای سرمایه‌گذاری‌های استراتژیک (EFSI) را مطرح کرد. به جای ۳۱۵ میلیارد یورو سرمایه‌گذاری در مدت سه سال، اکنون باید ۶۳۰ میلیارد یورو تا سال ۲۰۲۲ سرمایه‌گذاری شود.

ژان ـ کلود یونکر در پایان سخنان خود گفت: «تاریخ از ما یاد نخواهد کرد، بلکه از اشتباهات ما یاد خواهد کرد.»

نشست بعدی کشورهای عضو اتحادیه اروپا با حضور ۲۷ عضو (بدون بریتانیا) روز جمعه در براتیسلاوا، پایتخت اسلوواکی برگزار خواهد شد.