وزارت دفاع  و امور خارجه روسیه می‌گویند که استفاده از پایگاه هوایی ایران برای حمله به سوریه نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت نیست. این قطعنامه که پس از به نتیجه رسیدن برجام امضاء شد، مقرر می‌کند که ایران بدون اجازه شورای امنیت سازمان ملل متحد، اجازه خریدوفروش و انتقال هواپیماهای جنگی را ندارد.

Russian-fighter-jets-in-Hamadan-Iran-2

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، روز چهارشنبه ۱۷ اوت/ ۲۷ مرداد گفت که روسیه تنها از پایگاه نظامی‌ای در ایران استفاده می‌کند و سلاح یا جنگنده به ایران منتقل نکرده است. او گفت که صرف استفاده از یک پایگاه هوایی در ایران نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت نیست.

لاوروف به خبرگزاری دولتی روسیه TASS گفت: «هیچ نوع فروش یا انتقال جت‌های جنگی به ایران صورت نگرفته است.»

وزیر امور خارجه روسیه در ادامه گفت: «این هواپیماهای جنگنده، توسط نیروی هوایی روسیه با رضایت ایران در یک عملیات ضد تروریستی در سوریه به درخواست دولت قانونی سوریه استفاده می‌شوند.»

ایگور کوناشنکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه هم به مقامات آمریکایی توصیه کرد که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را دقیق‌تر بخوانند.

صحبت‌های لاوروف و کوناشنکوف واکنش به نشست خبری مارک تونر، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده است که در روز سه‌شنبه ۱۶ اوت/ ۲۶ مرداد گفت که این احتمال وجود دارد که پس از پرواز جنگنده‌های روس از همدان، روسیه و ایران قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرده باشند.

Russian-fighter-jets-in-Hamadan-Iran-1

تونر اقدام روسیه در استفاده از خاک ایران برای حمله به سوریه را «مایه تأسف» خواند و گفت که حملات هوایی روسیه به‌جای هدف قرار دادن مواضع گروه «دولت اسلامی» (داعش)، بیشتر «نیروهای مخالف سوری» که با بشار اسد می‌جنگند را هدف قرار می‌دهد.

وزارت دفاع روسیه در روزی که جنگنده‌های این کشور از همدان به پرواز در آمدند گفت که بمب‌افکن‌ها و جنگنده‌های خود را در پایگاه هوایی همدان واقع در غرب ایران مستقر کرده است. در بیانیه وزرات دفاع روسیه آمده بود که هدف این حملات مواضع «داعش» و «جبهه النصره» در اطراف شهرهای حلب، دیرالزور و ادلب در سوریه است.

علی شمخانی، دبیر شورای‌عالی امنیت ملی ایران، پس از انتشار خبر مستقر شدن جنگنده‌های روس در همدان گفت: «همکاری‌های ایران و روسیه برای مبارزه با تروریسم در سوریه راهبردی است و ما در این رابطه تبادل ظرفیت و امکانات داریم.»

رضا سیاح، خبرنگار «الجزیره» که در مرز ترکیه و سوریه مستقر است، این احتمال را مطرح کرده که حملات روسیه به دلیل پیروزی‌های نیروهای مخالف بشار اسد در حلب است. در هفته‌های اخیر شورشیان مخالف بشار اسد در حلب پیشروی کرده‌اند. انتقاد این نیروها کماکان این بوده که ایران و روسیه به‌جای حمله به داعش به نیروهای مخالف بشار اسد حمله می‌کنند.

در همین زمینه:

۲۰ نماینده مجلس خواهان نشست غیرعلنی درباره حضور نظامی روسیه در ایران شدند

چرا روسیه به پایگاه هوایی همدان نیاز دارد؟

علی لاریجانی: ایران هیچ پایگاه نظامی به روسیه نداده است

آمریکا: استفاده جنگنده‌های روسیه از پایگاه همدان مایه تأسف است اما تعجب‌آور نیست