در پی افزایش هجوم گرد و غبار به شرق ایران، به ویژه در استان سیستان و بلوچستان، سازمان حفاظت محیط زیست از رهاسازی ۲۰ میلیون مترمکعب آب به تالاب هامون خبر داد.

hamoon

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، طبق مصوبه کارگروه استانی تالاب هامون، رهاسازی ۲۰ میلیون متر مکعب آب از حق‌آبه این تالاب از محل “چاه نیمه‌ها” و با هدف کنترل ریزگردهای محلی و حفظ فرآیندهای پایه اکولوژیک تالاب هامون انجام می‌شود.

چاه نیمه‌ها در واقع چهار گودال طبیعی آب است که در ۳۵ كیلومتری زابل و در شهرستان زهك واقع شده است. در مواقع کم‌آبی و بحران خشکسالی، آب آشامیدنی اغلب مناطق سیستان و شهرستان و بخش عمده‌ای از آب کشاورزی این استان از این دریاچه‌های مصنوعی تأمین می‌شود.

سعید محمودی، مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان می‌گوید به دلیل وقوع خشکسالی مستمر در این استان حق‌آبه کافی در دو دهه گذشته به هامون وارد نشده و این تالاب به کانون اصلی تولید گرد و غبار در شرق کشور بدل شده است.

در روزهای اخیر غلظت گرد و غبار در بخش‌های وسیعی از سیستان و بلوچستان به ۶۰ برابر حد مجاز رسیده است.

تالاب هامون متشکل از سه دریاچه هامون پوزک، هامون صابوری و هامون هیرمند است و در مرز ایران با افغانستان قرار دارد.

آلودگی شدید هوا، شیوع بیماری‌، فقر و بیکاری در دو شهر زابل ایران و نیمروز افغانستان از پیامدهای خشکی تالاب هامون شمرده می‌شود.

بر اساس گزارش‌های منتشر شده سالانه ۵۰۰ نفر از اهالی زابل به‌دلیل بروز گرد و غبار برخاسته از این تالاب به بیماری سل مبتلا می‌شوند. همچنین خشک‌شدن این تالاب در سال‌های گذشته به از بین رفتن بیش از ۷۰ هزار فرصت شغلی در این منطقه منجر شده است.

تالاب هامون در فروردین‌ماه ۹۵ در فهرست ذخیره‌گاه‌های بین المللی یونسکو نیز ثبت شد.