عباس کیارستمی که از او به عنوان شاعر سینمای ایران یاد کردهاند، در فروردین سال جاری در بیمارستان جم در تهران به خاطر جراحی پلیپ روده بزرگ تحت درمان قرار گرفت. در اثر پیشامدهای غیر منتظره و عفونتهای مکرر، کار بالا گرفت و سرانجام این هنرمند نامآشنا برای ادامه درمان به پاریس انتقال پیدا کرد اما درمان مؤثر واقع نشد و او درگذشت.
جهانیان از عباس کیارستمی به عنوان سینماگری که زبان و بیانی تازه در فیلمسازی ابداع کرده، یاد کردند. مجموعهای آماده کردهایم درباره این فیلمساز بزرگ.
■ عباس کیارستمی به پاریس منتقل شد
عباس کیارستمی، فیلمساز مطرح ایران، سه شنبه ۸ تیر با آمبولانس هوایی شرکت فیلمسازی MK۲ تهیهکننده فیلم جدیدش، به فرانسه منتقل شد. یک سفر بیبازگشت.
■ عباس کیارستمی درگذشت
عباس کیارستمی، فیلمساز مطرح ایرانی که برای ادامه درمان بیماری سرطان دستگاه گوارشی به فرانسه منتقل شده بود، در سن ۷۶ سالگی در پاریس درگذشت.
■ درگذشت کیارستمی: پیام رؤسای جمهور فرانسه و ایران
فرانسوا اولاند، رییس جمهوری فرانسه صبح سهشنبه ۱۶ تیر با صدور بیانیهای از خدمات عباس کیارستمی به سینمای جهان و از آثار او تجلیل کرد. حسن روحانی نیز در توئیتر از کیارستمی یاد کرد.
■ ایران در تدارک تشییع پیکر بیجان شاعر سینما
برای تشییع پیکر بیجان عباس کیارستمی، فیلمساز فقید ایرانی ستادی تشکیل شده است. رخشان بنیاعتماد سخنگوی این ستاد اعلام کرده است که به کوشش خانه سینما فیلم «کپی برابر اصل» کیارستمی (۱۳۸۹) شامگاه چهارشنبه ۱۶ تیر در پردیس ملت در تهران به نمایش گذاشته میشود.
■ مراسم یادبود کیارستمی در موزه سینما
شامگاه سهشنبه پانزدهم تیر، جمعی از هنرمندان و مردم علاقهمند به سینما برای بزرگداشت عباس کیارستمی، فیلمساز مطرح ایرانی در موزه سینما گرد هم آمدند. در این گزارش تصویری جمعی از هنرمندان مطرح سینما، در حال امضای دفتر یادبود عباس کیارستمی هستند.
■ کیارستمی، شاعر آرزوهای انسانی
عباس مؤدب – نوشتن در باره عباس کیارستمی کار سادهای نیست چرا که او تنها یک فیلمساز مشهور و برنده نخل طلای فستیوال کان نبود، او شاعر آرزوهای کوچک انسانی بود، بی آنکه ادعایی برای شاعر بودنِ خود داشته باشد.
■ درگذشت کیارستمی – سینماگران و منتقدان چه گفتند؟
پس از انتشار خبر درگذشت عباس کیارستمی در رسانههای داخل و خارج از ایران، موجی از اظهار تأسف و دریغ شبکههای اجتماعی و رسانهها را فراگرفت. بسیاری از هنرمندان ایرانی و برخی از هنرمندان سرشناس جهانی وهمچنین روشنفکران و منتقدان یاد و خاطره عباس کیارستمی را گرامی داشتند.
■ سینمای کیارستمی – پایان یک سفر کوتاه
سوزران اوستوالد/ ترجمه: الاهه نجفی-سینمای عباس کیارستمی بر اساس یک باور به ظاهر ساده شکل گرفته: «فیلم بد، فیلمی است که باورپذیر نیست و فیلم خوب فیلمی است که باورپذیر باشد.» فلسفه کیارستمی در فیلمسازی و پیچیدگی آثار پرمعنای او را در همین یک جمله میتوان خلاصه کرد.
■ ما، آناتوپیسم و قاچاق امر جهانی: بدرود آقای کیارستمی!
امیر کیانپور – حضور جهانی سینمای کیارستمی چه اندازه و به چه معنا و چگونه به ما شهروندان ایرانی مربوط میشود، و به طور خلاصه، نسبت ما با نام جهانی کیارستمی چیست؟
■ سینمای کیارستمی: زندگی به مثابه امر سیاسی
امید کشتکار – آیا واقعاً عباس کیارستمی هنرمندی غیر سیاسی و غیر متعهد بود؟ حقیقت دارد که فیلمهای او اخته و بدون کارکرد سیاسی هستند؟
- کلوزآپ − اثر اسد بیناخواهی
شكي نيست كه درجامعه ماكه درگيرناهنجاري هاي مختلف درتمام سطوح اجتماعي است، جامعه پزشكي (مانندسايراقشاراجتماع)نمي تواندپاك ومنزه باشد. همه مااززيرميزي گرفتن هاواشتباه هاي پزشكان مثالهايي فراوان درذهن داريم. چنانكه ازكوتاهي درانجام وظايف پليس،مهندس،قاضي،وكيل،كاسب وسايرين هم مثالهايي داريم.
مردم و نخبه هاي سياسي بجاي طرح سوالهاي اساسي درباره جوانب مختلف زندگي عباس كيارستمي بفكرپيداكردن مقصرمرگ اوهستندودراين راه كمپين تشكيل مي شودوكلي اتهام تا حد زيادي بدرستي به جامعه پزشكي واردمي شود.
امروزانچه كه درشبكه هاي اجتماعي دست بدست مي شودمشكل چگونگي مرگ كيارستمي ومحكوميت پزشكان است.
اينكه كيارستمي چقدرازطرف حاكميت ناديده گرفته ميشدمطرح نيست.
اينكه ايشان بجاي تشويق وقدرداني ازتصاحب نخل كن مورد انتقادقرارمي گيردكه چرافلان خانم مجري رابوسيده
اينكه ايشان از٣٩فيلمي كه ساخته ووزارت ارشادتنها مجوزاكران٦فيلم رابه ايشان داده است مطرح نمي شود
اينكه ايشان در١٥ سال اخرعمرخودفقط درجارج ازايران فيلم ساخت واجازه ساخت فيلم درداخل كشورنداشت مطرح نيست.
دادپور / 09 July 2016