رهبر جمهوری اسلامی در ملاقات با مسئولان نظام، “بدعهدی و دبه کردن آمریکا” را برجسته کرد و با دو ماه فاصله زمانی، به تهدید دونالد ترامپ در پاره کردن توافق هسته‌ای واکنش نشان داد.

Khamenei

رهبر جمهوری اسلامی شامگاه سه‌شنبه ۲۵ خرداد در دیدار با سران سه قوه و کارگزاران و مدیران ارشد نظام گفت دشمنی خاص با جمهوری اسلامی فراتر از اختلافات معمولی میان دولت‌هاست.

خامنه‌ای در حذرباش تعامل با آمریکا تاکید کرد که مصالحه از دیدگاه آمریکا به معنای تنزل از مواضع و اصول است: «این تنزل پایانی ندارد. همان‌گونه که بعد از موضوع هسته‌ای موضوع موشکی را پیش کشیدند، بعد از موشک نوبت حقوق بشر می‌رسد، بعد از حقوق بشر موضوع شورای نگهبان، سپس موضوع ولایت فقیه و در نهایت قانون اساسی و حاکمیت اسلام مطرح خواهد شد.»

او  گفت جمهوری اسلامی هرگز مورد محبت دولت آمریکا قرار نخواهد گرفت و این تصور که می‌توان با آمریکا کنار آمد، توهم است: «رفتار آمریکایی‌ها همواره خباثت آمیز و همراه با عناد بوده است، تصور اینکه مسائل ایران و امریکا سوءتفاهم است و از طریق مذاکره و به شیوه پنجاه پنجاه قابل حل است، غیر واقعی و غلط است.»

“گفته بودم دبه در می‌آورند”

خامنه‌ای برجام را واجد معایب و محاسن توام دانست و نظرات موافقان و مخالفان آن را مبالغه آمیز خواند: «محسنات برجام همان مواردی بود که جمهوری اسلامی را به مذاکرات ترغیب کرد که البته خیلی از آنها تامین نشد… همیشه تکرار می‌کردیم که طرف مقابل، طرف بدذات و بدعهدی است و دبه در می‌آورد… وظیفه طرف مقابل، برطرف کردن تحریم‌ها بود اما به این وظیفه عمل نکرد. یعنی بخشی از تحریم‌ها را به نحوی برداشته‌ اما در عمل تحریم‌ها برداشته نشده است.»

او کارشکنی در تبادلات بانکی و بیمه نفتکش‌ها را جزء تخلفات توافق بر شمرد.

خامنه‌ای افزود که جمهوری اسلامی در نقض برجام پیشقدم نخواهد بود اما اگر تهدید نامزدهای ریاست جمهوری امریکا مبنی بر پاره کردن برجام عملی شود، جمهوری اسلامی آن را آتش خواهد زد: «این دستوری قرآنی در باره نقض عهد متقابل است همانطور که وفای به عهد دستور قرآنی است.»

دونالد ترامپ، نامزد جنجالی حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، اواخر مارس ۲۰۱۶ در سخنرانی در اجلاس آیپک به توافق هسته‌ای ایران حمله برد و گفت اولویت نخست کاریش پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، لغو توافق هسته‌ای ایران و پاره کردن برجام خواهد بود.

نکوهش دولت فعلی، سابق، اسبق

خامنه‌ای دو مشکل عمده کشور را رکود و بیکاری دانست و اذعان کرد که این مشکلات بیش از آن که ناشی از تحریم‌ها باشند، متوجه سیاست‌ها و برنامه‌های دولت فعلی، سابق و اسبق هستند.

او توانمندی‌های ایمانی، اقتصادی، دفاعی، علمی، سیاسی و جمعیتی را عوامل شش گانه اقتدار کشور در مقابله با دشمن خواند و به طور اخص خواستار برنامه ریزی صحیح برای افزایش جمعیت جوان ایران شد.

خامنه‌ای صنعت هسته‌ای را صنعتی راهبردی خواند که باید بدون لطمه باقی بماند و توسعه یابد: «خوشبختانه قابلیت بازگشت به وضع قبلی حفظ شده و می‌توانیم اگر لازم شد با سانتریفوژهای نسل جدید در کمتر از یکسال و نیم به صدهزار سو دست یابیم. بنابراین طرف مقابل خیال نکند که دست ما بسته است.»

پس از خامنه‌ای روحانی گزارشی از دستاوردهای دولت یازدهم ارائه کرد و از جمله گفت تورم از ۴۰.۱ درصد در سال ۹۲ به ۱۱.۹ درصد در پایان سال ۹۴ رسید. روحانی کنترل بازار ارز و مثبت شدن تراز تجاری را  از دستاوردهای دیگر خواند و یادآوری کرد که برای غلبه بر بیکاری و رشد مطلوب اقتصادی نیاز به بازارهای جدید وسرمایه‌گذاری خارجی است.

سخنان خامنه‌ای در مذمت “طرف مقابل” در حالی ادا شده‌اند که وزیر خارجه ایران و معاونانش در اسلو، سرگرم چانه‌زنی و مذاکره بر سر رفع موانع اجرایی شدن برجام هستند. قرار است جواد ظریف روز چهارشنبه ۱۵ ژوئن با جان کری دیدار کند. ظریف نیز روز یکشنبه در مجلس ضمن اشاره به دستاوردهای توافق هسته‌ای و برجام، از “موذی‌گری بخش‌های دولتی و غیردولتی آمریکا” و “شیطنت‌ها و کارشکنی‌ها”در اجرایی شدن برجام انتقاد کرد اما همانند روحانی روی بازارهای جدید تکیه کرد و گفت اختلاف‌های جناحی سرمایه‌گذار داخلی را ناامید و سرمایه‌گذار خارجی را با القائات جدید روبرو می‌سازد.