در آستانه نشست ۱۶۹ اوپک، خبری از توافق کشورهای عضو برای کاهش تولید نفت نیست و منابع خبری میگویند که «ایران و عربستان شانسی برای دبیرکلی ندارند».
بیژن زنگنه وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه ۱۲ خرداد گفت که ایران از دبیرکلی «اعضای خنثی حمایت میکند». سخنان زنگنه به معنای این است که ایران با دبیرکلی احتمالی نماینده عربستان سعودی موافق نیست.
او در گفتوگو با رادیو حکومتی ایران با بیان اینکه «ایران از ایفای نقش مدیریتی اوپک حمایت میکند» شانس دبیرکلی نمایندگان ونزوئلا، نیجریه و اندونزی را بیشتر از سایر نامزدها دانست.
در همین رابطه خبرگزاری مهر گزارش کرد که بیژن زنگنه و وزیر انرژی اندونزی با یکدیگر ملاقات کردند. وزیر نفت ایران اندونزی را پایگاه ایران در شرق آسیا عنوان کرده و گفت: «ایران و اندونزی در اوپک و بازارهای جهانی نفت مواضعی نزدیک به هم دارند».
ایران پیش از این به صورت غیررسمی مخالفت خود را با تمدید دبیرکلی «عبدالله سالم البدری» علنی کرده و معتقد است که او تحت نفوذ عربستان قرار دارد. سالم البدری تابستان سال گذشته، هنگامی که ایران اعلام کرد تولید روزانه نفت را افزایش میدهد، گفت که «بازار توان جذب افزایش عرضه نفت ایران را ندارد».
سالم البدری بیش از سه سال است که به دلیل عدم توافق کشورهای عضو بر سر دبیرکل جدید، به عنوان دبیرکل موقت در راس اوپک قرار دارد. بر اساس اساسنامه اوپک دبیرکل جدید با موافقت همه کشورهای عضو تعیین میشود.
مدیرکل دفتر امور اوپک وزارت نفت ایران اظهار امیدواری کرده است که « اوپک در این دوره بتواند در باره دبیرکل جدید به توافق برسد».
نیجریه یا ونزوئلا شانسهای دبیرکلی
صبح روز اول ژوئن برخی منابع خبری از نامزدی رئیس پیشین شرکت ملی نفت نیجریه برای دبیرکلی اوپک خبر دادند. خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه محمد بارکیندو نیجریهای را شانس اصلی دبیرکلی این سازمان معرفی کرد.
برخی دیگر از منابع خبری داخلی ایران هم از احتمال دبیرکلی نماینده ونزوئلا خبر دادند. مجید یوسفی تحلیلگر بازار انرژی در همین رابطه به خبرگزاری کار ایران، ایلنا، گفت که « ایران، عربستان و عراق شانسی برای اجماع ندارند». وزیر نفت ایران هم گفته که به دلیل اختلافهای موجود امکان اجماع بر سر نامزدهای ایران و عربستان وجود ندارد.
با این حال سهیل المزروعی وزیر انرژی امارات متحده عربی در وین به خبرنگاران گفت که هنوز اعضا به نتیجه مشخصی نرسیدهاند و در نشست روز پنجشنبه در این باره تصمیم گرفته خواهد شد.
خبری از کاهش سهمیه نیست
یکی دیگر از تصمیمات مهم سران اوپک در این نشست چانهزنی به منظور کاهش تولید نفت و مدیریت بازار است. کاهش قیمت نفت در دو سال گذشته زمستان سال پیش سران اوپک را بر آن داشت تا با طرح فریز نفتی مانع کاهش بیشتر قیمت شوند. اما در آستانه نشست هیچ یک از وزرای شرکت کننده حاضر به کاهش سهمیه نیستند.
بیژن زنگنه وزیر نفت ایران اعلام کرد که «افزایش تولید نفت ایران تاثیر منفی بر بازار ندارد». وزیر انرژی امارات متحده عربی هم «عرضه و تقاضا» را مناسب دانست و گفت که « بازار خودش قیمتها را اصلاح میکند». پیش از این وزیر انرژی عراق هم گفته بود که این کشور تمایلی برای کاهش تولید نفت ندارد.
وزیر انرژی عربستان سعودی هم در واکنش به این خبرها گفته است که در صورت عدم کاهش تولید از سوی سایر اعضاء، این کشور تولید روزانهاش را تا یک و نیم میلیون بشکه افزایش خواهد داد.
نشست ۱۶۹ اوپک از صبح روز ۱۳ خرداد، دوم ژوئن در وین (اتریش) برگزار میشود.
حیدر العبادی نخست وزیر عراق چهارشنبه ۱ ژوئن اعلام کرد که به دلیل نگرانی برای جان غیر نظامیان، حمله به فلوجه را به تعویق انداخته است.
روزهای اخیر، هشدارهای فراوانی درباره حفاظت از جان غیرنظامیان در فلوجه از سوی
شخصیتهای مختلف و نهادهای بینالمللی صادر شده است. آیتالله علی سیستانی مرجع عالی شیعیان عراق یکی از کسانی است که نسبت به عملیات انتقامجویانه در شهر فلوجه هشدار داده است. او همچنین تاکید کرده است که «حفاظت از جان بیگناهان از حمله به دشمن بسیار مهمتر است».
در روزهای گذشته، حضور شبهنظامیان شیعه در نبردهای اطراف فلوجه، نگرانیهایی را باعث شد، به ویژه پس از آنکه فیلمهایی ویدیویی از سخنان برخی از فرماندهان این شبهنظامیان منتشر شد که نیروهای خود را به انتقام از فلوجه و ویرانی این شهر ترغیب میکنند
faryad / 02 June 2016