«پژاک عملیات مسلحانه احزاب دیگر را میدزدد»، «پژاک با جمهوری اسلامی دستش در یک کاسه است»، «پژاک فقط مامور راهنمایی و رانندگی را میکشد نه جاش و پاسدار»، «پژاک کوههای جاسوسان را به ایران پس داد حالا چگونه با جمهوری اسلامی درگیر میشود» و … اینها تنها گوشهای از درگیریهای لفظی در شبکههای اجتماعی هستند که پس از درگیری مسلحانه اخیر در اطراف سردشت، میان طرفداران احزاب کرد جریان یافته و هنوز ادامه دارد.
صبح روز چهارشنبه ١۵ اردیبهشت ۹۵ جمعی از نیروهای سپاه پاسداران در اطراف شهر ربط از توابع شهرستان سردشت در استان آذربایجان غربی، مورد حمله گروهی از افراد مسلح قرار میگیرند که این درگیری تا بعد از ظهر همان روز ادامه پیدا میکند. بلافاصله پس از این درگیری، وبسایت تلویزیون روداو در بخش کردی و انگلیسی خود بدون اشاره به تعداد کشته و مجروحان و عوامل این درگیری خبر را منتشر کرد. پس از پخش این خبر، طرفداران حزب دمکرات کردستان ایران در شبکههای اجتماعی، این درگیری را به حزب دمکرات نسبت دادند.
یک روز پس از این درگیری، ایرنا، خبرگزاری رسمی ایران و وبسایت صدا و سیمای جمهوری اسلامی، از کشته شدن دو تن از افراد محلی سپاه پاسداران به دست “گروهکهای ضد انقلاب و اشرار” و تشییع جنازه آنها خبر دادند.
“عرفان رهنمون” که بخش کردی رادیو صدای آمریکا او را به عنوان تحلیلگر سیاسی معرفی کرد، به صدای آمریکا گفت: «این عملیات کار مشترک تشکیلات مخفی حزب دمکرات کردستان و حزب دمکرات کردستان ایران بوده که به صورت مشترک آن را انجام دادند.»
تا سه روز پس از این عملیات اما هیچ حزب و گروهی مسئولیت آن را به عهده نگرفت و مسئولان بلند پایه حزب دمکرات نیز در این رابطه هیچ اظهارنظری نکردند. مناقشه و درگیری لفظی در فضای مجازی میان طرفداران احزاب کرد به اوج خود رسید و هر کسی این عملیات را به حزب متبوعش نسبت میداد.
کمی بعد، شاخه نظامی پژاک موسوم به YRK در وبسایت رسمی خود، مسئولیت این عملیات را به عهده گرفت. پس از آن “حسن شرفی” معاون دبیرکل حزب دمکرات کردستان ایران و سخنگوی این حزب، در گفتگویی با بخش فارسی صدای آمریکا، ضمن تکذیب دست داشتن حزبش در این عملیات اعلام کرد که شاید این کار از سوی نیروها و یا اشخاصی در داخل ایران صورت گرفته باشد.
پس از آن شبکه خبری روداو به نقل از یکی از بستگان رحمان ابراهیمی (یکی از کشته شدگان این درگیری)، در بولتن خبری خود اعلام کرد که عملیات سردشت، از سوی یگانهای مدافع شرق کردستان، شاخه نظامی پژاک صورت گرفته است.
پس از بیانیه پژاک و سخنان آقای شرفی، باردیگر طرفداران حزب دمکرات در فضای مجازی، با اعلام اینکه حزب دمکرات بنابه مصلحت (توافق حکومت اقلیم کردستان و جمهوری اسلامی برای عدم درگیری احزاب کرد در داخل ایران) حاضر نشده مسئولیت این عملیات را بر عهده بگیرد، پژاک را به دروغگویی متهم کردند.
“آسو محمدی” میگوید، به دلیل اینکه گفته است این عملیات کار پژاک بوده، از سوی چند نفر مورد تهدید قرار گرفته است. او میافزاید، حتی به نام او و با عکس پروفایل فیسبوکش، صفحهای را ساختهاند و استاتوسی علیه یکی از احزاب کرد را به اشتراک گذاشتهاند. “هاوری کردستانی” نیز یکی دیگر از کاربران شبکههای اجتماعی است که همچون آسو محمدی برایش صفحه فیسبوکی ساختهاند و همان استاتوس را به نام او نیز به اشتراک گذاشتهاند.
در رابطه با این وضعیت “هادی شریفزاده”، در صفحه فیسبوک خود، ضمن پاسخ به ادعاهای مختلفی که در رد انجام عملیات از سوی پژاک صورت گرفته میگوید: عملیات ربط در سردشت به معمایی تبدیل شده و برخی با عبور از مرزهای اخلاق، به صورت هدفمند درصدد جوسازی و فریب افکار عمومی هستند. او نوشته است، کسانی چه در داخل و چه در خارج، به صورت هدفمند، افراد پاکدلی را از بدنه احزاب شرق کردستان که سالهاست، آرزوی آغاز دوباره جنگ مسلحانه را دارند و با شنیدن خبر این عملیات احساساتشان به جوش و خروش افتاده، مورد هدف قراردادهاند.
در نهایت و پس از گزارشهای ضد و نقیض فراوان در رسانههای کردی و مناقشات و درگیریهای لفظی در شبکههای اجتماعی، عصر سهشنبه دهم ماه مه، پژاک ویدیوی این درگیری را منتشر کرد، انتشار این ویدیو، نه تنها به مناقشات پایان نداد، بلکه آن را تشدید کرد.
پس از انتشار این ویدئو که اصالت آن از سوی برخی از طرفداران حزب دمکرات در شبکههای اجتماعی مورد شک و تردید قرار گرفت، هیمن سیدی تحلیلگر مسائل کردستان با انتشار مطلبی در صفحه فیسبوک خود با نام قبیله دروغ، انتقادی شدید و بیسابقه را متوجه طرفداران حزب دمکرات کردستان و حزب دمکرات کردستان ایران کرد و عمل آنها در شبکههای اجتماعی را ناشی از سیاست غلط آن احزاب دانست.
“هیمن سیدی” در این زمینه نوشته است، کمپنشینی ضررها و عواقب ناگوار فراوانی دارد، که یکی از آنها، دروغگویی، فساد، و از بین رفتن اخلاق و راه و رسم انقلابی است. او در پایان میگوید که سکوت دوسال گذشته منتقدان حزب دمکرات، نتایج زیانباری را به دنبال داشته است. مطلب آقای سیدی در فیسبوک باعث حمله برخی از طرفداران حزب دمکرات به او شد.
آینده مبهم و تاریک
“بهزاد خوشحالی” نویسنده و فعال سیاسی کرد، در صفحه فیسبوک خود در مطلبی که بیارتباط با شرایط کنونی نیست، با برشمردن مضرات فضای دو قطبی برای جامعه کردستان ایران نوشته است: «دو قطبیسازی یا به عبارتی ایجاد فضای تقابل، صدمات جبرانناپذیری را متوجه اتحاد جامعه میکند و جرقهای برای تفرقه و چند دستگی اجتماعی میشود که علیرغم تحمیل خسارتهای سیاسی به جامعه، بستر نقشآفرینی سیاسی را برای تمام گروهها از بین میبرد و به زیان تمام نخبگان و جامعه “روژهه لات” [کردستان ایران] خواهد بود.»
اغراق نیست اگر گفته شود که احزاب کردستان ایران، به همان اندازه که برای رویارویی با جمهوری اسلامی هزینه دادهاند، همان اندازه نیز برای جنگ نظامی و تبلیغاتی علیه یکدیگر انرژی صرف کردهاند. از منازعازت کومله و دمکرات در اوایل انقلاب ایران، تا جنگهای داخلی این دو حزب که منجر به کشته شدن تعداد زیادی از نیروهای دو طرف شد، از انشعابات مختلفی که این دو حزب تا کنون دچار آن شدهاند و از مناقشات اخیر طرفدارانشان در فضای مجازی که خود بازتابی از فضای حاکم بر تفکرات این احزاب است.
برای جریانات مختلف حزب دمکرات و کومله که از آنها به عنوان احزاب سنتی یاد میشود، غیرقابل هضم است که با چندین دهه مبارزه، اکنون جریانی پا به این عرصه گذاشته که سابقه زیادی ندارد ولی خلا وجود آنها در داخل ایران را هم از لحاظ نظامی و هم از لحاظ اعتراضات مدنی پر کرده است، و از طرفی نیز فعالیتش گرفتار روابط اقلیم کردستان و جمهوری اسلامی نشده است.
شاید برای احزاب سنتی کردستان ایران، قابل هضم نباشد که در بهترین شرایط ممکن در دهه شصت شمسی، عمق فعالیت مسلحانه آنها، کامیاران و در موارد نادری شمال کرمانشاه بود، اما اکنون در زمان ثبات نسبی جمهوری اسلامی، حزبی تازه در عمق استان کرمانشاه دست به عملیات نظامی بزند و فعالیت مدنی را تا ایلام، در جنوبیترین منطقه کردنشین ایران برساند.
مباحثی که اخیرا در فضای مجازی جریان دارد و فضایی که ایجاد شده، وضعیتی بسیار نگران کننده و تیره و تار در آینده کردستان را مجسم میکند. وضعیتی که در آینده پساجمهوری اسلامی، پژاک با حمایت حزب مادر یعنی پکک که یکی از قدرتمندترین سازمانهای چریکی کرد است، همانند پید در کردستان سوریه، شاخه نظامی احزاب سنتی را در قدرت بازی نخواهد داد. شاید هم چنین وضعیتی به وقوع جنگ داخلی بسیار مخربتری منجر شود؛ وضعیتی مشابه آنچه که در دهه شصت شمسی، میان کومله و دمکرات در کردستان ایران و اوایل دهه نود میلادی در کردستان عراق میان اتحادیه میهنی و حزب دمکرات کردستان عراق روی داد.
مقالات دیگر از همین نویسنده
…. پساجمهوری اسلامی….
خواب خائنانه تجزیه ایران پسا-جمبوری عسلامی ، هرگز تاویل نخواهد شد.
حالا برای خودتون هر چقدر که دوست دارید خیال بافی کنید. خیال بافی کنتور نداره.
گودرزی / 12 May 2016
گروه های تروریستی را چطور تلطیف می کنند وقتی گروهی مثل مجاهدین خلق از حقوق بشر صحبت می کند دیگه باید فاتحه دنیا را خواند
ایرانی / 12 May 2016
نکته اول؛ آقای فریدی از شما توقع می رفت که بی طرفی خودتون رو حفظ کنید اما متاسفانه این اتفاق نیفتاده. پژاک در آلوده کردن فضای کوردستان نقش داره. به حالا هم ارتباطی نداره. از زمان روی کار اومدن داره این نقش رو ایفا می کنه. اشاره می کنم به ادبیات توهین آمیز ریبوار آبدانان در یکی از نوشته هایش بر علیه احزاب روژهه لات. او این احزاب رو به حد کلکسیونرهای پیپ و قلیون تقلیل داد. اشاره می کنم به بیانیه تهدید آمیز شاخه نظامی پژاک علیه فعالان و جریانهای کورد روژهه لات آنهم فقط به خاطر چندتا استاتوس فیس بوکی. اشاره می کنم به تهدید انقلابی «اجلال قوامی» در شبکه نوروز تی وی توسط شیرزاد کمانگر، سخنگوی پژاک. اشاره می کنم به تخریب روزنامه نگاران و فعالان مستقل کورد توسط اعضا و طرفداران این حزب. و …. نمونه های بسیار دیگر
نکته دوم؛ آقای فریدی من چندبار به ویدئو نگاه کردم. اصلا نتونستم بفهمم چه چیزی توی این فیلم وجود داره که من باید بپذیرم عملیات ربط در منطقه سردشت کار پژاکه؟
صدای آواز بلبل در منطقه عملیاتی برای چیه؟ یعنی بلبهای اون منطقه اینقدر شجاعن؟
چرا روی این فیلم صداگذاری شده؟ صدای زنی که به زبان کوردی کرمانجی می شنویم روی این فیلم گذاشته شده. برای چی؟
پژاک یه بار ادعا کرده چهار صبح و بعد گفته 6 و خرده ای صبح عملیات انجام داده. این سایه و آفتاب توی فیلم دقیقا چه ساعتیه؟ 4 صبح یا 6 و خرده ای؟
پژاک چرا از همان ابتدا مسئولیت این عملیات رو به عهده نگرفت؟ چرا بعد از اینکه یکسری اطلاعات درباره عملیات توی رسانه ها منتشر شد یه دفعه پژاک اعلام کرد عملیات کار شاخه نظامی این حزب بوده؟
این فیلم اصلا نشون نمی ده که داره عملیات انجام میشه. کسی خودش رو قایم نمی کنه. این فیلم رو حتی سپاه هم می تونسته گرفته باشه.
من نمی خوام بگم عملیات کار دمکرات بوده. چون من چیزی نمی دونم. اما هیچ دلیلی هم وجود نداره که فکر کنم عملیات کار پژاک بوده. این فیلم اصلا نمی تونه برگ برنده برای پژاک محسوب بشه بلکه بیشتر از قبل باعث شد در ادعاش تردید بشه.
به هر حال برای شما آرزوی موفقیت دارم. به امید برقرار آرامش در این فضای ملتهب.
شمیم / 12 May 2016
شمیم گرامی، من در جایی از گزارش داوری نکردەام که درگیری کار کدام حزب، گروه و یا اشخاصی بوده، بلکه خبرها و گزارشهای متفاوتی را که بوده نقل کردەام، همچنین اصلا مقاله بر فضای ناسالم حاکم بر طرفداران احزاب و موضع گیری آنها در قبال این درگیری است و نه متهم کردن هیچ حزب و گروهی. در انتهای مقاله هم با توجه به وضعیت کنونی احزاب کرد و فضای موجود، آینده کردستان را آنگونه که فکر میکنم، بیان کردەام و هزار بار آرزو میکنم، که هیچکدام از آن دو وضعیتی که من فکر میکنم که احتمالا به وجود بیاید، به وقوع نپیوندد .و ما در آینده شاهد جنگ داخلی در کردستان ایران نباشیم.
فریدی / 12 May 2016
آقای فریدی عزیز، شما درمورد اینکه درگیری کار چه کسی است داوری نکردید اما با قرار دادن پژاک در مقابل احزاب قدیمی روژهه لات هر مخاطبی به این نتیجه می رسه که احزاب قدیمی روژهه لات اعم از کومله و دمکرات چشم دیدن پژاک رو ندارن. این احزاب غیرفعالن و این فقط پژاکه که داره فعالیت می کنه. اما آیا واقعا اینطوره؟
مخالفت احزاب قدیمی روژههلات نه از روی حسادت که به دلیل وابستگی پژاک به پ ک ک است. آیا احزاب روژههلات هم می تونن در کردستان ترکیه حزب تاسیس کنند؟
مسئله بعدی ادعای شما درمورد فعالیت نظامی پژاک در عمق خاک استان کرمانشاهه. می تونید بفرمایید که از کدوم عملیات دارید حرف می زنید؟ و ادعای فعالیت مدنی در ایلام؟! ایلام پیشکش توی همین کردستان و یا آذربایجان غربی کدوم کار مدنی رو می تونید به اسم پژاک مصادره کنید؟ خودتون می دونید این فقط ادعاست. به همین دلیل این بخش نوشته شما قبل از اینکه یه گزارش و روایت رخدادها باشه بیشتر یک رپرتاژ آگهیه برای پژاک و پ ک ک.
پژاک در طول مدت فعالیتش یا بقیه احزاب رو مورد هجمه رسانه ای قرار داد و با ادبیات توهین آمیز تخریبشون کرد یا بچه های کورد را به کشتن داد. طی چند سال مدام نیروهایش لو می رفتند و ادعا می شد قصد بمب گذاری داشتند. ما که هیچ بمب گذاری هم ندیدیم. شیرین که زبان فارسی رو زیر شکنجه یادگرفت چطوری رفت به تهران؟ رفت یا بردنش؟ رفت چی کار کنه؟ بدون دانستن زبان فارسی کار فرهنگی بکنه؟ چطوری لو رفت؟ چرا؟ لو رفت یا پژاک او را لو داد؟ فرزاد کمانگر چرا در زمان نامناسب در یک مکان نامناسب قرار گرفت؟ فرزاد خبر نداشت دوستانش بمب به همراه دارند اما دوستانش که می دانستند چرا فرزاد را از خودشان دور نکردند؟ کی پشت لو رفتن اونها قرار داره؟ زینب جلالیان، زینب بایزیدی، روناک صفارزاده و بسیاری دیگر.
شمیم / 13 May 2016
نه آقای فریدی! پژاک کار خاصی نکرده. فقط هارت و پورت کرد و جوانهای بدبخت کورد را به کشتن داد. چون به خون و جنازه نیاز داشت برای مطرح کردن خودش.
سال گذشته هم که مردم مهاباد به مرگ فریناز خسروانی، کارمند یکی از هتلهای این شهر معترض شدند این پژاک بود که با حمله به پلیس بدون سلاح راهنمایی و رانندگی و کشتن اون باعث سخت تر شدن شرایط بازداشت شدگان معترض به مرگ فریناز شد. پژاک حداقل شعور رو هم نداشت که فکر کنه با این کارش کل اون حرکت اعتراضی به پژاک نسبت داده میشه و شرایط برای فعالان داخل سخت تر خواهد شد. به این فکر نکرد چون اصلا براش مهم نیست. کی به دردسر می افته، کی شرایط بدی پیدا می کنه. فقط اسم پژاک مطرح شود و سرزبانها باشد. می کشیم پس هستیم. به دردسر می اندازیم پس هستیم. یک حزب اگر شعور داشته باشه و اگر دغدغه مردم را دارد در ابتدا باید تلاش کند به هیچ وجه مردم را به دردسر نیندازد. جامعه را قربانی خود نکند. کار کثیفی که پژاک دارد می کند. پژاک به نیروهای خودش هم رحم نمی کند.
این بخش نوشته شما هم یک تهدید نظامیه؟
شما نوشتید: وضعیتی که در آینده پساجمهوری اسلامی، پژاک با حمایت حزب مادر یعنی پکک که یکی از قدرتمندترین سازمانهای چریکی کرد است، همانند پید در کردستان سوریه، شاخه نظامی احزاب سنتی را در قدرت بازی نخواهد داد.
شما راجع به روژهه لات چی فکر کردین. می گن طرف رو به ده راه نمی دادن سراغ خونه کدخدارو می گرفت. شده حکایت خروس و روبا و الاغ. روباه سوار شد و به خروس گفت خر خوبی داری، بعد گفت خر خوبی داریم. خروس هم در پاسخش گفت «تا نگفتی خر خوبی دارم لطفا پیاده شو»
روژهه لات با احزاب قدیمی و ریشه دار، با سالها تجربه فعالیت و مردمی بیدار و آگاه رو دارین با روژئاوا مقایسه می کنید که تا همین چند وقت قبل حتی شناسنامه هم نداشتن.
نه جناب فریدی. در آینده پسا جمهوری اسلامی ما به حزب نظامی نیازی نداریم. ما به احزاب فقط سیاسی، یه جامعه آزاد و یه حکومت مردمی نیاز داریم.
شمیم / 13 May 2016
خواندن این نوشته را هم پیشنهاد می کنم،
http://peshmergekan.com/kurdish/index.php?option=com_content&view=article&id=6920:2016-05-11-19-24-01&catid=45:maqaleh&Itemid=76
—-
زمانه: کاربر عزیز با سپاس از شما ما برای حفظ امنیت کاربران دیگر معمولا اجازه نمیدهیم که “هایپرلینک” و آدرس تارنماهای دیگر در سایت زمانه فعال یا منتشر شود. دلیل این است که هایپرلینکها همیشه میتوانند به بدافزارها آلوده باشند. این بار امنیت این هایپرلینک را ما چک کردیم و آن را تنها همین یک بار منتشر میکنیم.
شمیم / 13 May 2016
خواندن این نوشته را هم پیشنهاد می کنم،
پکاکا برای اولین بار با بنیاد نهادن تلوزیون “مد تیوی” این تکنیک را شروع کرد و بە آن دامن زد. تلویزیونهای پکاکا بە شیوەای کاملا” زیرکانە مخاطبهای خود را تفکیک میکنند و برای هر مخاطب فراخور آن مخاطبان برنامە سازی میکنند. بە عنوان مثال برای مخاطب خود در کردستان ترکیە بە زبان ترکی برنامەای پخش میکنند کە محتوای این برنامە تفاوت فاحشی با برنامەهای کردی سورانی این تلویزیونها دارد کە برای مخاطب در شرق کردستان ساختە می شوند. پکاکا در مد تیوی و تلوزیونها بعد آن مانند مدیا تیوی، روژ تیوی و … توانستە مخاطب عام را با روشهای گوبلزی خود سردرگم کردە و دروغهای بسیار شیرین و بزرگ را بە واسطە تکرار بە آنها بقبولاند. بە عنوان مثال یکی از برنامەهای این تلویزیونها پوشش برنامە نوروز دیاربکر است. نوروز دیاربکر بسیار برنامە باشکوهی است اما آنچە این تلوزیونها از دید مخطب خود دور نگە میدارند این واقعیت است کە این جمعیت کە بالغ بر یکصد هزار نفر است با استفادە از اتوبوسهای شهرداریهایی کە در دست طرفداران پکاکا هستند و بە همان روشی کە بسیجیهای ایران برای استقبال مقامات و برای نشان دادە شدن در مقابل دوربینها میبرند بە دیاربکر آوردە شدە اند. شاید کمتر از ٢٠ درصد از جمعیت حاضر در این مکان از شهروندان دیاربکر باشند و بقیە با استفادە از امکانات شهرداریهای بالغ بر ١٠ شهر دیگر بە آنجا آوردە شدە اند. این رویکرد البتە برای ما آشناست چراکە میدانیم فاشیسم نیاز دارد کە جمعیت تودەای را در مقابل دوربینها بە نمایش بگذارد تا برای خود مشروعیت دست وپا کند. گاها” مشروعیت داخلی و گاها’ بین المللی.
http://peshmergekan.com/kurdish/index.php?option=com_content&view=article&id=6920:2016-05-11-19-24-01&catid=45:maqaleh&Itemid=76
—–
زمانه: کاربر عزیز با سپاس از شما ما برای حفظ امنیت کاربران دیگر معمولا اجازه نمیدهیم که “هایپرلینک” و آدرس تارنماهای دیگر در سایت زمانه فعال یا منتشر شود. دلیل این است که هایپرلینکها همیشه میتوانند به بدافزارها آلوده باشند. این بار امنیت این هایپرلینک را ما چک کردیم و آن را تنها همین یک بار منتشر میکنیم.
شمیم / 13 May 2016
پس از انقلاب 57 ایران، روسها تلاش گسترده ای برای تسلط بر کشورمان و دورکردن امریکا از ایران نمودندویکی از اهرمهای فشار روسها،تقویت نظامی کردها وتشویق آنان به جنگ با حکومت مرکزی بود.البته اینکار را درزمان شاه هم انجام دادند، با حزب دمکرات آذربایجان وحفظ روابط با گروه های چپ ایران مانند حزب توده و چریکهای فدائی و مجاهدین خلق ومهره های کاریزماتیک که پیش و پس از انقلاب ایران با استقرار در پستهای مدیریتی کشورمان به وظایف سرسپردگی خود مشغول شدند. ایکاش رهبران کرد می اندیشیدندکه آلت دست دیگران شدن با هر عنوانی جای افتخارورزی ندارد به ویژه هروقت دولتی میانه رو برسرکارمی آیدفعالیت تروریستی آنان بیشتر میشود، کارهای زشت جدایی خواهان در طلوع دولت نوپای مرحوم بازرگان باعث رشدونمو تندروها شدو اکنون گویا خرس حریص (روسیه) به آنان دستوری تازه داده است . رخدادهای آینده منطقه جزئیات این دستورها را مشخص خواهد کرد.
امیرآریا / 13 May 2016