احمد توکلی، نماینده تهران می‌گوید آینده نظام را حمله نظامی، تحریم، تجاوز خارجی یا انقلاب مخملی تهدید نمی‌کند بلکه فساد سیستماتیک  تهدیدآمیز است. او در جلسه علنی مجلس گفت جامعه به نوعی همزیستی مسالمت‌آمیز با فساد و مفسدان تن داده است.

Ahmad-Tavakoli

احمد توکلی در نطق میان دستور خود در روز دوشنبه ۲۰ اردیبهشت از سیستماتیک شدن فساد در ایران یاد کرد و خواستار تشکیل یک نهاد ویژه با مشارکت “عناصر مصمم و پاک و خوشنام” برای مبارزه با این پدیده شد. او گفت: «این نهاد باید اختیارات خاص داشته باشد و بتواند پرونده‌های سنگین را تشکیل، رسیدگی و پایان دهد.»

به گزارش “ایسنا”، توکلی در بخشی از سخنان خود، کاهش حساسیت مسئولان نسبت به فساد و ریختن قبح آن نزد مردم را ناشی از “رواج خوی کاخ‌نشینی” دانست: «چون رسانه‌ها نیز به قدر لازم آزادی ندارند و یا بعضا نمک‌گیر فاسدان شده‌اند‌، جامعه دارد به نوعی از همزیستی مسالمت‌آمیز با فساد و مفسدان تن می‌دهد.»

نماینده تهران در تشریح وضعیت کنونی، به این اشاره کرده که “افراد سعی می‌کنند هزینه این همزیستی را برای خود به طور شخصی حداقل سازند و فاسدان در تلاش شبکه‌ای هستند که هزینه مبارزه را برای نظام به حداکثر برسانند.”

رئیس سابق مرکز پژوهش‌های مجلس از نمونه‌هایی از قانون‌شکنی در بانک‌ها و موسسات مالی نام برده است: «ما در اینجا یک بانک خصوصی را که به جای حد مجاز حداکثر تخصیص اعتبار ۲۵درصدی سرمایه‌اش، ۱۷۰درصد اعتبار می‌دهد تحمل می‌کنیم یا موسسات فاسدی مثل پردیسان و پدیده از صدا و سیما تبلیغ می‌شوند.»

او مراکزی مثل میزان و ثامن الحجج را “موسسات جنایتکار”ی خوانده که سال‌ها تحت عنوان دروغین تحت نظارت بانک مرکزی و نشان قوه قضاییه به تاراج و اغوای مردم مشغول بودند اما برخوردی با مردم‌فریبی آنها نشد.

«خرید رای برای پیش‌خرید نفوذ»

احمد توکلی عمق و گستره فساد کنونی و آلوده شدن دستگاه‌های متصدی نظارت بر مفاسد به درجاتی از فساد و نفوذ عوامل فساد در مجاری تصمیم‌گیری را خطیر خوانده است. او رد صلاحیت‌ها یا تایید صلاحیت‌ها را نیز مصداق سیاسی چنین وضعیتی دانسته است: «وقتی سرمایه‌داران فاسد برای خرید رای پول در اختیار برخی نامزدها می‌گذارند در حال پیش خرید نفوذ هستند… وقتی برای محاکمه یک صاحب قدرت باید قاضی پرونده را دو بار عوض کنند یا در نیروی انتظامی اقدامات مشابه رخ می‌دهد یعنی ما در مرحله فساد سیستمی هستیم.»

در بهمن ۱۳۹۴ مرکز پژوهش‌های مجلس گزارشی ارائه داد که در آن”دریافت تسهیلات از بانک‌ها” و “وحود مفاسد اقتصادی در دستگاه‌های حکومتی” از جمله عوامل موثر بر وضعیت نامساعد محیط کسب و کار عنوان می‌شد.

مجلس ایران در گزارشی در خرداد ۱۳۹۴ نیز اعلام کرده بود که رقم فساد مالی در بنیاد شهید و امور ایثارگران در دوره محمود احمدی‌نژاد (۱۷۰۰ میلیارد تومان) از فساد مالی سعید مرتضوی، رئیس پیشین تأمین اجتماعی کلان‌تر است. اخبار هر دو مورد یاد شده ماه‌هاست برملا شده اما پرونده‌ این فسادها کماکان مفتوح مانده و کسی محکوم نشده است.

توکلی در حالی نسبت به خورده شدن نظام از درون هشدار داده که محافل نظامی و امنیتی به تاسی از موضع‌گیری‌های آیت‌الله خامنه‌ای، پیوسته “خطر دشمن” و “نفوذ از بیرون” را برجسته می‌سازند. رهبر ایران هم‌زمان نسخه اقتصاد مقاومتی را تجویز می‌کند؛ حال آن که بسیاری نهادهای اقتصادی موازی دولت که “کانون‌های فساد” نیز زیر مجموعه‌های آنها هستند، در قبال شفاف‌سازی فعالیت‌های خود مقاومت می‌کنند.