فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر در بیانیه‌ای از اتحادیه اروپا خواست تا فوراً به بازگرداندن پناهجویان از یونان به ترکیه پایان دهد.

اعتراض پناهجویان در جزیره لزبوس یونان به بازگرداندنشان به ترکیه
اعتراض پناهجویان در جزیره لزبوس یونان به بازگرداندنشان به ترکیه

این نهاد مدافع حقوق بشر در بیانیه خود گفته است: «یونان در موقعیتی نیست که از رعایت تضمین‌های لازم برای ارزیابی و رسیدگی به درخواست‌ها بر اساس حقوق بین‌المللی و حقوق اروپا، از جمله رهنمود رویه‌های پناهجویی، اطمینان حاصل کند.

بر اساس توافق اتحادیه اروپا و ترکیه که در روز ۱۸ مارس ۲۰۱۶ / ۲۸ اسفند ۱۳۹۴ تصویب شد، پناهجویانی که در یونان درخواست پناهندگی نکرده‌اند یا کسانی که درخواستشان رد شده از یونان اخراج و به ترکیه بازگردانده می‌شوند.

در چارچوب همین توافق روز دوشنبه ۲۵۰ نفر که بیشتر آن‌ها مردان پاکستانی بودند، به ترکیه بازگردانده شدند.

به‌گفته فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر، ماریا ستاوروپولو، بالاترین مقام رسیدگی به وضعیت پناهجویان در یونان، روز یکم آوریل / ۱۳ فروردین از کمبود شدید کارکنان در اداره‌ خود ابراز نگرانی کرد و گفت برای رسیدگی لازم به درخواست‌های پناهجویی، افزایش ۲۰ برابری کارکنان ضروری است.

فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر همچنین گفته است که با چند تن از شهروندان پاکستانی در اردوگاه پناهندگی مُریا در جزیره لزبوس یونان گفت‌وگو کرده و آن‌ها گفته‌اند که گرچه تمایل به درخواست پناهندگی داشتند، اما این امکان از آن‌ها دریغ شده است.

این نهاد مدافع حقوق بشر ترکیه را نیز کشور امنی برای پناهجویان ندانسته و گفته است که این کشور برای کنوانسیون ۱۹۵۱ مربوط به وضع پناهندگان و پروتکل ۱۹۶۷ آن محدودیت جغرافیایی قایل شده که مانع درخواست پناهجوییِ پناهجویان غیراروپایی و دسترسی به حقوق مقرر در این عهدنامه‌ها است.

پیش از این، سازمان عفو بین‌الملل نیز از بازگرداندن اجباری پناهجویان سوری به کشورشان توسط ترکیه خبر داده و از آن انتقاد کرده بود.

عبدالکریم لاهیجی، رئیس فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر در این‌باره گفته است: «چگونه اتحادیه‌ اروپا و کشورهای عضو آن می‌توانند تظاهر کنند هدفشان دفاع از حقوق بشر است، درحالی‏که آگاهانه اشخاص محروم از رویه‌ عادلانه‌ پناهجویی را به کشوری اخراج می‌کنند که به هیچ وجه برای آن‌ها امن نیست؟»

لاهیجی افزوده است: «همه‌ اخراج‌ها به ترکیه باید فوری متوقف شود و مهاجران بایستی به رویه‌ عادلانه و روشن پناهجویی ـ که حق مورد حمایت در حقوق بین‌المللی و حقوق اروپاست ـ دسترسی داشته باشند.»

دیمیتریس کریستوپولوس، نایب رئیس فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر نیز گفته است: «راه حل٬ اروپا برای بستن مرزهای خود به هر قیمت و واگذاری مسئولیت‌های خود به ترکیه نه‌تنها برخلاف حقوق بین‌المللی، بلکه ناپایدار و کوتاه‌بینانه است.»