سه ماه پس از حمله به سفارت عربستان سعودی در تهران و به آتش کشیدن آن توسط معترضان به اعدام یک روحانی شیعه و در پی آن قطع رابطه بین ریاض و تهران، مقام های دوکشور اعلام کردهاند که خواستار افزایش تنش و رویارویی بیشتر با یکدیگر نیستند .
عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی گفته است: «برای برقراری روابط عادی، ایران باید از”صدور انقلاب” خود دست بردارد و مداخله در امور داخلی پادشاهی عربستان و کشورهای همسایه را متوقف کند.» او که یکشنبه شب گذشته، در یک کنفرانس خبری با حضور وزیر خارجه آفریقای جنوبی سخن میگفت، در باره تنش در روابط کشورش با ایران چنین اظهار نظر کرده است: « ما از ۳۵ سال پیش دست دوستی به سوی ایران دراز کردیم اما چیزی در ازای آن دریافت نکردیم.» سخنان وزیر خارجه عربستان یک روز پس از گفتههای حسن روحانی رییس جمهور اسلامی بیان شد که اعلام کرد: «جمهوری اسلامی خواستار ادامه تنش با عربستان سعودی نیست.»
گفتوگو با رسول نفیسی و امیر طاهری
برای بررسی عواملی که باعث شده دو رقیب منطقهای خواستار توقف تنش بیشتر بین هم شوند، پرسشهایی را با دو کارشناس سیاسی رسول نفیسی در واشنگتن و امیر طاهری در لندن در میان گذاشتهایم:
- ریشه اختلافات دو کشور چیست و از کجا سرچشمه میگیرد؟
- چه عواملی باعث شده که دو رقیب منطقهای با وجود قطع رابطه و ادامه تنش دیرینه گفتهاند خواستار ادامه تنش با یکدیگر نیستند؟
- پرزیدنت اوباما در گفت وگو با نشریه «آتلانتیک» از حکومت ریاض خواسته بود که «سهم ایران در منطقه را بپذیرد». این گفته باعث خشم عربستان و دیگر متحدان عرب آمریکا شد. منظور اوباما چه بود؟
- آینده روابط ایران و عربستان چه خواهد بود؟
« ما از ۳۵ سال پیش دست دوستی به سوی ایران دراز کردیم اما چیزی در ازای آن دریافت نکردیم.»
کمک چن ده ملیارد دلاری به صدام برای جنگ با ایران یکی از این اقدامات دوستانه عربستان درمورد ایران.
یک / 30 March 2016