محمد جواد سروش، مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست ایران می‌گوید «برداشت‌های بی‌رویه» از منابع آبی به جایی رسیده که از ۶۰۹ دشت که در کشور وجود دارد منابع آبی حدود ۳۰۷ دشت ممنوعه یا بحرانی اعلام شده است.

aab-dasht

سروش که به مناسبت روز جهانی آب (۲۲ مارس / سوم فروردین) با خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) گفت‌وگو کرده است، افزود که برداشت‌های بی‌رویه موجب کاهش سطح آب‌های زیرزمینی و فرونشست دشت‌ها شده است.

او همچنین چاه‌های غیرمجاز و برداشت بیشتر از پروانه مجاز را باعث کاهش سطح آب‌های زیرزمینی و کیفیت منابع آب دانست.

در ایران ۴۰۰ هزار چاه مجاز کشاورزی و ۳۰۰ هزار چاه غیرمجاز کشاورزی در حال برداشت آب هستند.

چاه‌های کشاورزی در ۳۵ سال اخیر به‌طور عمده بیش از میزان مشخص شده در پروانه بهره‌برداری خود آب برداشت کرده‌اند.  این برداشت‌های بی‌رویه و اضافه سبب شده تا مقامات درباره افت ذخایر آب‌های زیرزمینی و بحران آب هشدار دهند.

به گفته سروش، همچنین بسیاری از تالاب‌های کشور به علت دریافت نکردن حقابه زیست محیطی خشک شده‌اند.

پیش‌تر نیز مسعود باقرزاده کریمی، معاون امور تالاب‌ها و پارک‌های ملی دفتر زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست ایران گفته بود که ۵۰ تا ۹۰ درصد ۴۰ تالاب در کشور خشک شده است.

محمد جواد سروش همچنین افزون بر کاهش منابع آبی، «پساب‌های صنعتی، کشاورزی و شهری» را هم تهدید بزرگی در آلودکردن منابع آبی اعلام کرد.

پسماند و فاضلاب یکی از معضلات جدی و خطرآفرین برای محیط زیست در ایران به‌شمار می‌رود.

سازمان حفاظت محیط زیست ایران وضعیت شبکه جمع‌آوری، دفع و تصفیه فاضلاب در ایران را بحرانی می‌داند.

به‌گفته این سازمان، توسعه نیافتن شبکه فاضلاب در شهرهای مختلف ایران، به یکی از جدی‌ترین چالش‌های زیست‌محیطی تبدیل شده است.