جانی اینفانتینو در دور دوم رأیگیری برای انتخاب رئیس فیفا توانست رأی اکثریت نمایندگان شرکتکننده در کنگره فوقالعاده فدراسیون جهانی فوتبال را بهدست آورد: جانی اینفانتینو رئیس فدراسیون جهانی فوتبال شد
آیا با آمدن اینفانتینو، علی کفاشیان میرود؟ این در حالی است که بحثها درباره فساد در فوتبال ایران بالا گرفته است.
کفاشیان به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال اعلام کرده است که احتمالا در انتخابات ریاست فدراسیون که یازدهم اردیبهشت ماه سال آینده برگزار خواهد شد، شرکت نخواهد کرد.
به نظر میرسد این تصمیم رئیس فدراسیون فوتبال به فشارهای سیاسی به او در ماههای اخیر مرتبط باشد.
چهارم بهمن ماه سال جاری، کمیسیون اصل ۹۰ مجلس ایران در گزارشی به ۱۳ مورد از موارد فساد در فوتبال ایران اشاره کرد.
در این گزارش به مواردی مانند تبانی، رشا و ارتشا، دوپینگ، شرطبندی غیرمجاز، جعل و استفاده از سند مجعول، تصدیقنامههای خلاف واقع، فرار مالیاتی، مصرف الکل و روابط نامشروع، مصرف مواد مخدر، رواج خرافهگرایی از جمله سحر و جادو، تحصیل مال از طریق نامشروع، نقض آشکار قوانین و مقررات و قراردادهای غیرواقعی اشاره شده است.
پس از انتشار این گزارش، رسانههای مختلف با توجه به نسبت و رویکردشان به فدراسیون فوتبال به زوایای مختلف آن پرداختند و این در حالی است که تلاشهایی هم برای مقابلههای سیاسی در آن به چشم میخورد. خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، در گزارشی به این تلاشها پرداخته است.
همچنین در بخشی از آنچه خبرگزاری مهر درباره این گزارش منتشر کرده است، میخواندیم: «از سال ۷۷ در دولت هفتم با انتصاب یک چهره سیاسی بدون سابقه مرتبط و مدیریت ورزشی، این انتصابات وارد عرصه مدیران سیاسی غیر فوتبالی و موجب دور شدن این ورزش از اهداف اصلی و حرفهای خود گردید.»
اشاره مستقیم این بند البته به محسن صفایی فراهانی، عضو جبهه مشارکت و رئیس اسبق فدراسیون فوتبال است. در بندهای دیگری از این گزارش هم تلاش شده است تا صفایی فراهانی به عنوان یکی از مسببان شیوع فساد در فوتبال ایران معرفی شود.
رئیس اسبق فدراسیون فوتبال ایران، به این گزارش واکنشی نشان نداده است.
علاوه بر اینها در بند «واو» این گزارش، اشارهای غیرمستقیم به برنامه ۹۰ و عادل فردوسیپور شده است: «یکی از برنامههای فوتبالی سیما نیز که مخاطبین بسیاری دارد، بر اساس گزارشهای متعدد اهالی فوتبال و برخی شواهد و قرائن، نه تنها در افزایش ناهنجاریهای این ورزش نقش فزاینده داشته است، بلکه برخی شائبهها درباره نقش عوامل اصلی این برنامه، برای اتصال مربیان و بازیکنان خارجی به باشگاههای داخلی وجود دارد که این موضوع قابل رسیدگی دقیقتر است.»
عادل فردوسیپور در برنامه زنده ۹۰ در همان زمان که این گزارش منتشر شد، نسبت به این ادعای کمیسیون اصل ۹۰ واکنش نشان داد و گفت که اداره حقوقی سازمان صداوسیما از مراجع قانونی پیگیر شکایت از کمیسیون اصل ۹۰ خواهد بود.
ادعای فساد بدون استناد
در حالیکه به نظر میرسید گزارش مجلس در مورد پیگیری فساد در فوتبال، بیش از آن که راهحلهای بازدارنده را معرفی کرده باشد، به دنبال نیتهای سیاسی و جناحی بوده، محمدعلی پورمختار، رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس ایران مدعی شد علی کفاشیان، متهم ردیف اول فساد در فوتبال ایران است.
بیشتر بخوانید: کفاشیان به عنوان «متهم ردیف اول فساد در فوتبال ایران» به قوه قضائیه معرفی شد
پورمختار روز هفدهم بهمنماه گفت که رئیس فدراسیون فوتبال حتما به مراجع قضایی احضار میشود و باید پاسخگو باشد. این در حالی است که در گزارش ارائه شده از سوی کمیسیون اصل ۹۰ به چرایی و چگونگی دست داشتن کفاشیان در فساد، اشاره دقیق و درستی نشده است.
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ در استدلال این ادعای خود تنها به باشگاه خبرنگاران جوان گفت که مساله فساد در فوتبال ریشهدارتر از این حرفهاست و بحثها ریشهایتر است.
او هیچ اشاره مستقیمی به این پیچیدگیها نکرده است.
تا امروز حرفی از فساد نبود
اولین واکنش رئیس فدراسیون فوتبال به گزارش کمیسیون اصل ۹۰ اما این بود که در قوه قضائیه، بر اساس صحبتها و مدارک غیر مستند صحبت نمیشود.
رئیس فدراسیون فوتبال در حقیقت اشارهای غیرمستقیم داشت به “غیر مستند” بودن گزارشی که مجلس در مورد فساد ارائه کرده و در آن از شاهدان عینی یا مدارک مکتوب خبری نیست.
علی کفاشیان پیش از این در دولت میرحسین موسوی، رئیس خزانه ارزی بانک مرکزی ایران بوده است و در سالهای گذشته به عنوان رئیس فدراسیون دوومیدانی، دبیر کمیته ملی المپیک، نایب رئیس سازمان تربیتبدنی، رئیس مجامع ورزشی کلیه فدراسیونهای ورزشی، دبیر کل فدراسیون بازیهای غرب آسیا و سرپرست موقت فدراسیونهای ورزشهای رزمی، ژیمناستیک، بولینگ و بیلیارد، سوارکاری، شطرنج، قایقرانی و اسکی روی آب فعالیت داشته است.
او در واکنش به متهم شدن بهعنوان عامل فساد در فوتبال ایران به سایت تابناک گفته است: «من نمیدانم! باید بروید از خودشان بپرسید. گزارش دادهاند و گفتهاند سوء مدیریت داشتهام. حالا باید به هشت سال پیش برگردند و ببینند قبلا چه داشتیم و الان چه داریم. اینکه در فوتبال از کجا سوءاستفاده میکنیم عقلم نمیرسد. من زمانی در بانک کار میکردم اما این مسائل مطرح نبود.»
او اما در روز ۱۹ بهمن ماه برای اولین بار نشانههایی از خداحافظی با مدیریت فدراسیون فوتبال نشان داد و گفت که خوشحال میشود جای خود را به یک مدیر سالم بدهد. هر چند که در همان زمان این واکنش کفاشیان به گزارش مجلس، برای فدراسیون جهانی فوتبال نوعی دخالت سیاسیون در ورزش تلقی شد.
پس از آن که نشانههای دخالت در ورزش از سوی مجلس و وزارت ورزش به گوش فیفا رسید، علی کفاشیان به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت: «من استعفا میدهم تا فوتبال ایران تعلیق نشود.»
بر اساس اساسنامه فدراسیون جهانی فوتبال، دخالت دولتها در امور ورزشی فدراسیون فوتبال، زمینه تعلیق تمام فعالیتهای فوتبالی بینالمللی در آن کشور را فراهم خواهد کرد.
سکوت آخر
به نظر میرسد فشار دو سویه از سمت وزارت ورزش و جوانان برای برکنار کردن علی کفاشیان و همینطور متهم کردن او به فساد، باعث شده است تا او به نوعی تهدید به کنار رفتن از ریاست فدراسیون کند.
علی کفاشیان به روزنامه جامجم گفته است: «اگر مشکل فوتبال ایران من هستم، در انتخابات فدراسیون فوتبال شرکت نمیکنم.»
پس از این صحبت رئیس فدراسیون فوتبال، نمایندگان کمیسیون اصل ۹۰ و همینطور مسئولان وزارت ورزش، واکنش تازهای به وجود فساد در فوتبال نشان ندادهاند و سکوت پیشه کردهاند. سکوتی که میتواند نشانه رضایت آنها از کنارهگیری احتمالی رئیس فدراسیون فوتبال ایران در انتخابات پیش رو برای تعیین رئیس این فدراسیون باشد.