مقامات زیست محیطی خوزستان می گویند یکشنبه دوم اسفند غلظت گرد و غبار و آلایندهها در اهواز به تقریباً ۷۰ برابر حد مجاز و نرخ ۱۰ هزار رسید. این در حالی است که حد مجاز و استاندارد برای غلظت آلایندهها در شهرها عدد ۱۵۰ است.
احمد لاهیجانزاده، مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان با اعلام این خبر گفت، از فردا نیز گرد و غبار در شهر اهواز افزایش خواهد یافت.
همزمان از سوی دیگر مدیر کل پیشبینی و هشدار سازمان هواشناسی ایران اعلام کرد: پدیده گرد و غبار تا پایان هفته در سراسر استانهای جنوب غربی کشور ادامه خواهد داشت.
به جز اهواز، در اغلب شهرهای دیگر جنوب غربی کشور در روزهای گذشته نرخ آلایندگی بالای پنج هزار ثبت شده است. این حد از آلایندگی میتواند باعث مرگ افراد شود و این به معنی شرایط اضطراری است.
احمد لاهیجانزاده، مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان در اینباره گفت: «در حال حاضر نزدیک به ۱۸ هزار هکتار از عرصه کانونهای گرد و غبار در حال مالچباشی٬ نهالکاری و درختچهکاری است، اما به صورت کامل این پروژه شاید ۵ تا ۱۰ سال زمان ببرد.»
این در حالی است که تنها در استان خوزستان علاوه بر ۳۰۰ هزار هکتار زمین که به عنوان منشأ گرد و غبار شناسائی شده است، حدود ۱۰۰ هزار هکتار هم به عنوان مناطقی شناسائی شده که در صورت استمرار خشکسالی میتوانند منشاءهای جدید این پدیده باشند.
مقامهای محیط زیستی ایران منشاء این گرد و غبار را کشور عراق عنوان میکنند. اما تحقیقات اقلیمی چیز دیگری را نشان میدهد. در سالهای اخیر به اثبات رسیده که تنها بخش کوچکی (حدود ۳۰ درصد) از گرد و غبار موجود در ایران از کشورهای دیگر ناشی میشود.
عوامل داخلی متعددی از قبیل نابودی تالابها، خشک شدن دشتها، سدسازیهای گسترده، از بین رفتن زمینهای کشاورزی و استمرار خشکسالی، به همراه کاهش بارندگی و رطوبت خاک، مدتهاست بخشهایی از ایران را دچار بحران ناشی از گرد و غبار کرده است.
چندی پیش معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست ایران گفته بود که هیچ مسئولی نمیتواند قول بر طرف شدن مشکل گرد و غبار و ذرات معلق را بدهد و بهتر است مردم با این مشکل کنار بیایند.
بیشتر بخوانید: «اهوازیها به دلیل وضعیت اضطراری هوا از خانهها خارج نشوند»