تبلیغات نامزدهای دو مجلس ایران آغاز شده است و این روزها دیوارهای شهرهای ایران سرشار از تصاویر نامزدها است. این پدیدهای است که مشابه آن را در همه جای دنیا هنگام انتخابات می توان دید؛ اما انتخابات ایران ویژگیهای منحصر به فردی هم دارد. از همان آغاز که انتخابات نظام اسلامی با «جمهوری اسلامی؛ آری یا نه» شروع شد، تفاوتهای خود را با انتخابات در دیگر نقاط دنیا به رخ کشید؛ ولی این تفاوتها رفته رفته بیشتر شد و اینک در دوره حاضر سر از تفاوتهای شگفت درآورده است. برای نمونه:
اول این که بیشتر نامزدهای مجلس شورای اسلامی و خبرگان به صورت آشکار و رسمی، به دست شورای نگهبان از لیست نامزدها با دلایل سیاسی و مذهبی حذف شدند.
دوم این که بعضی از اعضای همین شورای نگهبان که نقش داور را در این بازی ایفا می کنند، خود برای مجلس خبرگان نامزد شدند و با این حساب صلاحیت «خودشان» را «خودشان» تایید کردند؛ همچون داور یک مسابقه ورزشی که خود نیز در میدان بازی میکند و گل میزند(و البته به هیچ وجه، گل هم نمیخورد).
سوم این که هرچند حاکمیت، نامزدها را با دقت و با دستی کاملا باز دستچین کرد، هنوز از «نفوذ» به دو مجلس ایران اظهار نگرانی میکند.
چهارمی از همه عجیب تر است و آن انگیزه رای دادن مردم است. بسیاری از مردم تقریبا این را میدانند که پس از رد صلاحیتها توانایی تغییر ترکیب سیاسی دو مجلس ایران را از دست دادهاند. بدین رو آنان با انگیزه تغییر پای صندوق رای نمیروند. مردم شهرهای بزرگ انگیزه و هدف دیگری برای رای دادن دارند که شاید در تاریخ انتخابات کشورهای جهان بیسابقه باشد: «رای دادن به افرادی نه برای این که دوست دارند آنها به مجلس بروند؛ بلکه برای این که دیگران به مجلس نروند.»
پنجم آن که رای ندادن به چند نفر که این روزها سه نفر از آنان در فضای مجازی به «مثلث جیم» مشهور شدهاند، حالت رفراندوم به خود گرفته و برای نظام اسلامی بسیار حیثیتی شده است. این یعنی از دل یک انتخابات به ظاهر پارلمانی، یک رفراندوم غیررسمی مردمی برای سنجش مشروعیت و محبوبیت کلیت نظام و رهبری نظام بیرون آمده است. اینک رای ندادن به مثلث جیم، که از منصوبان و نزدیکان آیت الله خامنهایاند و برخی دیگر از نامزدهای همراه حاکمیت، همچون یک نظرسنجی کنایی درباره اصل حاکمیت عمل میکند. این ایده همان است که آیت الله خامنهای در سخنرانی چند روز پیش، از آن اظهار نگرانی کرد و ساماندهیاش را به رادیو بی بی سی نسبت داد: «رادیوی انگلیسی دارد به مردم تهران دستورالعمل میدهد به فلانی رأی بدهید، به فلانی رأی ندهید! معنای این چیست؟» بسیاری دیگر از مسئولان و هوادارن نظام اسلامی، در اظهارات خود نشان دادند که از این ایده و پیامدهای ناخوشایند آن اطلاع دارند. برای نمونه، معاون سیاسی نمایندگی ولی فقیه در سپاه نیز گفت: «دشمن دنبال تحریم انتخابات نیست؛ میخواهد پشت فردی بایستد که حضورش برای نظام چالش ایجاد کند.»
از این اظهار نگرانیها چنین برمیآید که حکومت ایران بعد از رد صلاحیتهای گسترده که در آن، بیش از نود درصد نامزدان اصلاحطلب و دیگر منتقدان حذف شدند، باز هم موفق نشده است آن گونه که خود میل دارد، راه را ببندد و با مطرح شدن تاکتیک «نه به مثلث جیم» هم اینک در یک سردرگمی به سر میبرد. باید منتظر ماند و دید که شورای نگهبان و تندروان حامی آیت الله خامنهای در برابر این تاکتیک چه چارهای خواهند اندیشید. شاید آیت الله مصباح که خود یکی از ضلعهای مثلث و از افرادی است که بسیاری از منتقدان به احتمال با هدف حذف او به پای صندوق رای خواهند رفت، برای مقابله با این ایده بود که به گونهای ناامیدانه گفت: «گاهی رای به اصلح موجب رایآوری فرد مخالف اسلام میشود . می توان از اصلح دست کشید تا دفع مفسده کرد.» نکته در این است که حتی اگر این تاکتیک آیت الله مصباح با موفقیت به کار گرفته و موثر واقع شود، باز هم نمیتواند تاکتیک حریف را به کلی خنثی کند. شاید این هم یکی دیگر از عجایب انتخابات در ایران باشد.
رفسنجانی و روحانی و…..سالهاست در مجلس خفتگان بوده اند و همواره از دیکتاتوری ولایت فقیه دفاع کرده اند…..
اخوند علیه حکومت اخوندی اقدامی نمیکند…..
عقب نشینی وتسلیم گروهی از حکومت بنام اصلاح طلب و نقش بازی کردن بعنوان مخالف٬ دیکتاتوری ولایی و پاسداران را بعقب نشینی و تسلیم نمیکشاند…مردم را گول نزنید…..
راه حل٬ حذف ولایت فقیه و شورای نگهبان از قانون اساسی و برگزاری انتخابات ازاد واقعی با شرکت همه مردم ایران است..
Farid / 21 February 2016
خارج از موضوع :
بر خلاف نظر نویسنده محترم : «رای دادن به افرادی نه برای این که دوست دارند آنها به
مجلس بروند؛ بلکه برای این که دیگران به مجلس نروند.» ؛ در انتخابات های جهان به هیچ
وجه بی سابقه نیست. در کشور لبنان انتخابات ها همیشه اینطور بوده. مردم فقط از لج یک
نفر به نفر دیگر رای میدهند. البته شاید کشورهای دیگری هم چنین باشند که من اطلاع ندارم.
درباره موضوع :
از سال ۸۸ تصمیم گرفتم در هیچ انتخاباتی شرکت نکنم. اما از وقتی موضوع «نه به مثلث جیم»
مطرح شده؛ نظرم عوض شد. من در انتخابات خبرگان شرکت میکنم و به مثلث جیم رای میدهم !
خواهش میکنم شما هم چنین کنید . باشد تا تو دهنی محکمی شود به اصلاح طلبان ( *** ).
Sam / 21 February 2016
سام عزیز تو دیگه تا صندوق رای میروی و زحمت میکشی لااقل برعلیه خودت رای نده. این چه کاریه. مگه آدم برای لج بازی به خودش هم صدمه میزنه؟ نه نکن اینکار و.
بیژن / 22 February 2016
در فرانسه هم همین اتفاق افتاد و برای شکست کانیداهای حزب جبهه ملی (حزبی فاشیستی) همه گروها واحزاب در دور دوم به کانیدایی که در آن حوزه رای بیشتری در در اول داشت رای بدهند تا آرا پراکنده نشده و جبهه ملی با پراکندگی آرا برنده شود . این تاکتیک موقیت آمیز بود.
roozbeh / 23 February 2016
دوستان حکومت اخوندی که هزارها نفر را رد صلاحیت کردند را با فرانسه و حتی لبنان مقایسه میکنند؟!
Farid / 24 February 2016