حمید چیت‌چیان، وزیر نیرو ایران می‌گوید دریاچه ارومیه که خطر خشکی کامل آن را تهدید می‌کند، به «تعادل اکولوژیک» خواهد رسید.

Urmieh

به‌گزارش خبرگزاری مهر، حمید چیت‌چیان روز پنج‌شنبه ۱۵ بهمن، با بیان این‌که «شرایط خوبی برای دریاچه ارومیه حادث شده» گفت: «با جلوگیری از ساخت چهار سد در حوضه دریاچه ارومیه و رهاسازی آب از سدهای موجود در حوضه این دریاچه و رهاسازی ۱۱۰ میلیون مترمکعب آب از سد “شهید کاظمی” (سد بوکان)، موفق به تثبیت تراز آب در دریاچه شدیم.»

سد بوکان در سال ۱۳۵۰ با نام سد کورش کبیر بر روی زرینه‌رود ساخته شد. این سد در ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر بوکان در استان آذربایجان غربی قرار دارد.

انتقال آب از زرینه‌رود و سیمینه‌رود به دریاچه ارومیه از ۲۸ آبان سال جاری با ۳۰ مترمکعب آب در ثانیه آغاز شد.

سیمینه‌رود از کوهستان‌های سقز و بانه و کردستان عراق سرچشمه می‌گیرد و از بوکان عبور می‌کند.

وزیر نیرو ایران پیش‌بینی کرد که «تا سال ۱۴۰۲ وضعیت دریاچه ارومیه به حد تعادل اکولوژیک برسد».

آب ورودی به دریاچه ارومیه در سال‌های اخیر حدود ۳۰۰ میلیون مترمکعب کاهش یافته است.

برداشت بی‌رویه آب از حوضه‌های آبریز دریاچه ارومیه و حفر چاه‌ برای توسعه کشاورزی یکی از دلایل اصلی پایین رفتن سطح آب در این دریاچه است.

در دی‌ماه سال جاری، عیسی کلانتری، دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه از مسدود‌سازی ۱۳۰۰ حلقه چاه در اطراف دریاچه ارومیه و در استان‌های آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی خبر داد.

بیشتر بخوانید: بیش از یک هزار چاه در اطراف دریاچه ارومیه مسدود شد

به‌گفته حمید چیت‌چیان در ۶۰۹ دشت ایران بیش از نیمی از آن‌ها با بیلان منفی منابع آب مواجه هستند. او گفت: «این‌ها ۳۵۰ دریاچه ارومیه هستند که در زیرزمین قرار دارند و دیده نمی‌شوند.»

طی سال‌های گذشته روند خشک شدن دریاچه ارومیه شتاب بیشتری گرفت، به‌طوری که بیش از ۹۳ درصد آب آن خشک شد و تنها هفت درصد از این تالاب بین‌المللی باقی ماند.

در صورت خشکی کامل دریاچه ارومیه، دست‌کم پنج میلیون نفر به‌طور مستقیم تحت تأثیرات منفی آن قرار می‌گیرند، در حالی که جمعیتی که غیرمستقیم و در استان‌های دیگر آسیب خواهند دید، بسیار بیشتر از این تعداد خواهد بود.