عیسی کلانتری، دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه از مسدود‌سازی ۱۳۰۰ حلقه چاه در اطراف دریاچه ارومیه و در استان‌های آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی خبر داد.

Urmieh-Sea

کلانتری در گفت‌وگویی با خبرگزاری فارس که امروز سه‌شنبه ۲۹ دی منتشر شده، گفت که سهم چاه‌های غیرمجاز در برداشت آب‌های زیرزمینی «قابل توجه» بوده و به همین دلیل چاه‌های غیرمجاز مسدود می‌شوند.

مسدود کردن چاه‌های غیرمجاز کشاورزی یکی از برنامه‌های وزارت نیرو برای کنترل شدت بحران آب است که در استان‌های مختلف انجام می‌شود.

به‌گفته عیسی کلانتری، میزان برداشت آب‌های زیرزمینی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه «تأسف‌بار» بوده و این برداشت آب باید کاهش پیدا کند.

او می‌گوید: «میزان برداشت از آب‌های زیرزمینی دو برابر تزریق آب به زمین است که این روند در بهبود وضعیت دریاچه ارومیه اصلاً مناسب نیست.»

چاه‌های کشاورزی در ۳۵ سال اخیر به‌طور عمده بیش از میزان مشخص شده در پروانه بهره‌برداری خود آب برداشت کرده‌اند. این برداشت‌های بی‌رویه و اضافه سبب شده تا مقامات درباره افت ذخایر آب‌های زیرزمینی و بحران آب هشدار دهند.

آب ورودی به دریاچه ارومیه در سال‌های اخیر حدود ۳۰۰ میلیون مترمکعب کاهش یافته است.

برداشت بی‌رویه آب از حوضه‌های آبریز دریاچه ارومیه و حفر چاه‌ برای توسعه کشاورزی یکی از دلایل اصلی پایین رفتن سطح آب در این دریاچه است.

دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به این‌که در سال‌های کشت انواع محصولات کشاورزی در اطراف دریاچه ارومیه افزایش یافته، افزود:  «کشت ۱۹۰ هزار هکتار انواع محصول کشاورزی طی سال‌های گذشته در اطراف دریاچه ارومیه سبب شد تا میزان برداشت آب‌های زیرزمینی بسیار افزایش یابد.»

کیومرث دانشجو، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان غربی نیز گفت در حال حاضر بیش از ۹۵ درصد وسعت دریاچه ارومیه خشک شده است.

به‌گفته او، در صورت تداوم روند فعلی خشک شدن دریاچه ارومیه، سونامی نمک در اطراف این دریاچه شکل خواهد گرفت که بر نوع زندگی مردم منطقه تأثیر خواهد داشت.

علیرضا سیدقریشی، کار‌شناس زیستگاه‌های آبی محیط زیست آذربایجان غربی پیش‌تر در مورد خشک‌شدن کامل دریاچه ارومیه و شکل‌گیری بیماری‌های ریوی و نوظهور در منطقه هشدار داده بود.

در صورت خشکی کامل دریاچه ارومیه، دست‌کم پنج میلیون نفر به‌طور مستقیم تحت تأثیرات منفی آن قرار می‌گیرند، در حالی که جمعیتی که غیرمستقیم و در استان‌های دیگر آسیب خواهند دید، بسیار بیشتر از این تعداد خواهد بود.

در حال حاضر روند خشک شدن دریاچه ارومیه شتاب بیشتری گرفته است، به‌طوری که بیش از ۹۳درصد آب آن خشک شده و تنها هفت درصد از این تالاب بین‌المللی باقی مانده است.