هیات اعزامی ایران به کمیته حقوق کودک سازمان ملل در مقرر این سازمان در ژنو، در حالی گزارش سال ۲۰۱۶ خود را ارائه کرد و به سوال‌‌ها و ابهام‌ها درباره وضعیت حقوق کودکان در ایران پاسخ داد که نمایندگان برخی نهادها و سازمان‌های حقوق بشری حاضر در این نشست، این پاسخ‌ها را «غیر شفاف» و بعضا «دروغ» دانسته‌اند.

edam kudak3

این نشست، سومين و چهارمين بررسى ادوارى كارنامه ايران توسط كميته حقوق كودک سازمان ملل بود و هیات ایرانی، روزهای ۱۱ و ۱۲ ژانویه/ ۲۱ و ۲۲ دی ماه به طرح مباحث مورد نظر خود پرداخت و به سوال‌ها و مواردی که از سوی اعضای کمیته حقوق کودک سازمان ملل پاسخ داد.

شادی امین، فعال حقوق بشر و از حاضران در این نشست به نمایندگی از موسسه شش‌رنگ، در واکنش به پاسخ‌های هیات ایرانی به رادیو زمانه می‌گوید: «دولت ایران در جوابیه خود به برخی از موارد مطرح شده، بسیاری از موارد را خیلی غیر‌شفاف پاسخ داد و بعضی از موارد را هم صریح و روشن دروغ گفت. پس از پاسخ دولت ایران، ما مجددا یک جوابیه تهیه کردیم و گفتیم که کجاها دروغ است و فکت‌ها جعل شده و کجاها غلط هستند و از درک یا برداشت شخصی و نگاه غیرتخصصی پاسخگویان حاصل شده‌اند.»

شادی امین معتقد است که هیات ایرانی از ترکیبی قوی تشکیل شده و آمده بود تا از قوانین ایران در زمینه حقوق کودک دفاع کند.

او می‌گوید: «سوال‌هایی که مطرح شده بود، حجاب کودکان، ازدواج کودکان، مثله کردن جنسی یا همان ختنه دختران و کودکان کار و خیابان را در بر می‌گرفت. همچنین مساله کودکان ال‌جی‌بی‌تی و فشارهایی که در محیط‌های آموزشی، خانواده و اجتماع به این کودکان وارد می‌شود هم مورد توجه قرار گرفت. بسیاری موارد دیگر هم مطرح شد اما متاسفانه هیاتی که از ایران آمده بود خیلی وارد بود در کشتن وقت و با ارائه یک‌سری اطلاعات خیلی اضافه کار را پیش برد و در نهایت بسیاری از موارد را هم انکار کرد.»

گفت‌و‌گوی نسیم روشنایی با شادی امین را از اینجا بشنوید: 

مدیار سمیع‌نژاد، دیگر فعال حقوق بشر و از همکاران سازمان عفو بین‌الملل هم که در این نشست حاضر بوده، گزیده‌ای از پاسخ‌های هیات ایرانی را در فیس‌بوک خود آورده و نوشته است:

ديروز و امروز در كميته حقوق كودک سازمان ملل، هيات ايرانى گفتند كه:
– در ايران مجازات اعدام در ملاء عام به ندرت انجام مى‌شود، شايد یک مورد در سال
– تبليغ مى‌شود كه كودكان براى تماشاى اعدام در ملاء عام آورده نشوند و اعدام‌ها قبل از طلوع آفتاب است و كودكان خوابند
– دختر و پسر حق ارث بردن دارند، اما پسران دو برابر ارث مى‌برند
– جامعه ما به طور كلى ازدواج زير ١٨ سال را نمى‌پذيرد. اين موارد كه به ندرت اتفاق مى‌افتد نبايد كارهاى خوب ما را تحت شعاع قرار دهد
– كتاب‌هاى تفكر و سبک زندگى، زيست‌شناسى پايه سوم متوسطه، علوم پايه و آموزش مبانى جنسى براى آموزش ⁧جنسى⁩ در مدارس وجود دارد
– بسيارى از ايرانيان در خصوص ⁧ختنه دختران چيزى نمى‌دانند و در چهار استان كردستان، آذربايجان غربى، كرمانشاه و هرمزگان ختنه دختران ميان اهالى سنت شافعى انجام مى‌شود و ….

سمیع‌نژاد همچنین نوشته است: «رئيس هيات ايران به جاى پاسخگويى به اعدام كودكان گفت: اجازه بدهيد از اين موضوعات استثنايى بگذريم (اعدام) كه توضيحات زيادى داديم و برسيم به مسائل مهم‌ مثل بهداشت و ….»

محمود عباسی، معاون حقوق بشر و امور بین‌الملل وزیر دادگستری، رئیس هیات ایرانی حاضر در نشست کمیته حقوق بشر سازمان ملل در ژنو بود.

او در صحبت‌های خود با اشاره به نگرش سیاسی ایران به حقوق کودک گفت: «این نگرش ما مانع از این است که هر چیزی کنوانسیون حقوق کودک گفته، بپذیریم.»

به گفته عباسی، هيچ منعى براى اين‌كه متهمان زير ١٨ سال در همان زير ١٨ سال اعدام شوند، وجود ندارد و اعدام حق اولياى دم است.

سمیع‌نژاد با اشاره به این‌که هيات ايرانى پاسخى به چرایی اعدام فاطمه سالبهى و صمد ذهبى ندادند، نوشته است: «{آن‌ها} نگفتند چرا با وجود ماده ٩١ {قانون جدید مجازات اسلامی} كه اين همه روى آن مانور مى‌دهند، حميد احمدى و سجاد سنجرى باز هم به اعدام محكوم شدند و چرا سالار شادى زادى، باز هم در خطر اعدام است.»

او هم معتقد است که «هيات ايرانى طفره رفتند، وقت تلف كردند و به جاى پاسخگويى، از مسائلى آمار دادند كه وظيفه‌شان است.»

رها بحرینی، دیگر فعال حقوق بشر و از همکاران سازمان عفو بین‌الملل هم با جمع‌آوری جمله‌های «به ياد ماندنى» اعضاى هيات ايران در سومين و چهارمين بررسى ادوارى كارنامه ايران توسط كميته حقوق كودک سازمان ملل، به این موارد اشاره کرده است:
– در ايران بالغ بر چهار هزار ان‌جى‌او و ١٧٠ سازمان حقوق كودک وجود دارد و هيچ منعى براى فعاليت نهادهاى مردم‌نهاد وجود ندارد.
– در ايران جريمه نقدى نهايت مجازات براى دخترانى است كه حجاب اسلامى را رعايت نمى‌كنند و حتى اين جريمه هم در شوراى حل اختلاف قابل پيگيرى است.
– محروميتى كه در مناطق حاشيه‌اى ايران همچون سيستان و بلوچستان و كردستان ديده مى‌شود به دليل سياست‌هاى رژيم سابق است و از زمان تاسيس جمهورى اسلامى ايران، تحول شگرفى در اين مناطق صورت گرفته است.

هیات ایرانی از تلاش جمهوری اسلامی برای رساندن تبعیض‌ها به صفر، تا سال ٢٠٣٠ خبر داده است و این در حالی است که به عقیده سمیع‌نژاد، همين حالا هم كودک زير حكم اعدام و كودک دچار تبعيض داريم و در كنار همين ادعا، از آن‌ها گذر مى‌شود، سانسور مى‌شوند و ….