پس از شکست طرح‌هایی همچون انتقال آب از دریای خزر به دریاچه ارومیه، سرانجام دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه از انتقال آب دو رودخانه زرینه رود و سیمینه رود به این دریاچه ارومیه خبر داد.

اتصال زرینه رود به سیمینه رود
طرح اتصال زرینه رود و سیمینه رود به دریاچه ارومیه بیش از ۱۷ میلیارد تومان هزینه برداشت

عیسی کلانتری، دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه یکشنبه یکم آذر اعلام کرد که از روز پنج شنبه ۲۸ آبان ۳۰ متر مکعب آب در ثانیه از محل اتصال زرینه رود و سیمینه رود به دریاچه ارومیه می‌ریزد.

بنابر گزارش ستاد احیای دریاچه ارومیه، یکی از پروژه‌های اصلی این ستاد اتصال زرینه رود به سیمینه رود، و جاری شدن آب از محل اتصال این دو رود به دریاچه ارومیه بوده است. علت این اقدام نیز جلوگیری از تبخیر آب زرینه رود اعلام شده است.

هزینه طرح اتصال این دو رودخانه به دریاچه ارومیه بیش از ۱۷ میلیارد تومان ذکر شده است.

مجریان طرح احیای دریاچه ارومیه قصد دارند با رهاسازی آب سد بوکان و انتقال این آب به محل اتصال زرینه رود و سیمینه رود، سالیانه ۱۰۰ میلیون متر مکعب آب به دریاچه ارومیه منتقل کنند.

علاوه بر این، رودخانه آجی چای نیز به دریاچه ارومیه متصل شده و در صورت جاری شدن آب در این رودخانه آب به دریاچه ارومیه منتقل خواهد شد.

«انتقال آب رودخانه زاب به دریاچه ارومیه غیرقانونی است»

همزمان یک مقام سازمان محیط زیست ایران انتقال آب رودخانه زاب به دریاچه ارومیه را «فاقد مجوز زیست محیطی» و «غیرقانونی» اعلام کرد.

zab
زاب رودخانه‌ای است که از کردستان ایران سرچشمه می‌گیرد

به گزارش روزنامه اعتماد، حمید جلالوندی، مدیر دفتر ارزیابی سازمان حفاظت محیط زیست،  شنبه ۳۰ آبان گفت که طرح انتقال آب رودخانه زاب به دریاچه ارومیه طبق چارچوب قانونی، «هنوز فاقد مجوز زیست‌محیطی تلقی می‌شود و هرگونه اقدام اجرایی برای این طرح برخلاف قانون است.»

زاب رودخانه‌ای است که از کردستان ایران سرچشمه می‌گیرد.

به گفته جلالوندی، دفتر ارزیابی سازمان حفاظت محیط زیست به مجری طرح انتقال آب زاب به دریاچه ارومیه که از سوی وزارت نیرو تعیین شده، نامه نوشته‌ و درخواست کرده‌ است که نباید تا زمان اخذ مجوز هیچ گونه اقدام اجرایی صورت گیرد.

او افزود که مجری طرح در پاسخ به این نامه اعلام کرد که قصد انجام هیچ کاری را ندارد و انتقال آب یک کار نمادین بوده است.

این در حالی است که عیسی کلانتری، دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه یکشنبه یکم آذر گفت که آب رودخانه زاب در سال ۹۸ به دریاچه ارومیه می‌رسد و در حال حاضر این پروژه در حال اجراست و حفاری تونل‌ها در حال انجام است.

زوال یک دریاچه

آبان ماه امسال مرتضی موسوی، مدیرکل دفتر مدیریت به‌هم پیوسته منابع آب حوضه‌های دریای خزر و دریاچه ارومیه اعلام کرده بود برای اولین بار در ۱۸ سال گذشته، آب دریاچه ارومیه نه تنها کم نشد که چهار سانتی‌متر نیز بیشتر شد.

برداشت بی‌رویه آب از حوضه‌های آبریز دریاچه ارومیه و حفر چاه‌ برای توسعه کشاورزی یکی از دلایل اصلی پایین رفتن سطح آب در این دریاچه است.

در صورت خشکی کامل دریاچه ارومیه، دست‌کم پنج میلیون نفر به‌طور مستقیم تحت تأثیرات منفی آن قرار می‌گیرند، در حالی که جمعیتی که غیرمستقیم و در استان‌های دیگر آسیب خواهند دید، بسیار بیشتر از این تعداد خواهد بود.

طی سال‌های گذشته روند خشک شدن دریاچه ارومیه شتاب بیشتری گرفته است، به‌طوری که بیش از ۹۳ درصد آب آن خشک شده و تنها هفت درصد از این تالاب بین‌المللی باقی مانده است.