ابوالفضل فتح‌اللهی، نایب رییس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران می‌گوید «تسویه حساب سفید» مسأله تازه‌ای است که کارگران ایرانی با آن مواجه هستند.

labor

فتح‌اللهی، یکشنبه ۲۴ آبان به خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، گفت که «داستان قراردادهای سفید امضا هنوز به پایان نرسیده، تسویه حساب‌های سفید امضا مرسوم شده و کارفرمایان به تازگی تسویه حساب‌های سفید را به قراردادهای کار اضافه کرده‌اند.»

او در توضیح تسویه حساب‌های سفید امضا می‌گوید: «وقتی کارگری در پایان قرارداد و پس از اتمام کار می‌خواهد حقوق خود را دریافت کند، کارفرما فرم تسویه حسابی در مقابل او می‌گذارد که بر اساس آن کارگر یک سری مطالبات از جمله پول مرخصی‌ها، عیدی و پاداش و موارد این چنینی را دریافت می‌کند اما برخی کارفرمایان این فرم‌های تسویه حساب را در زمان آغاز به کار، پیش روی کارگر می‌گذارند و اثر انگشت او را می‌گیرند که به منزله تسویه است در حالی که ممکن است بعد‌ها حقوق و مزایای جانبی را دریافت نکند.»

به گفته فتح‌اللهی، کارگران به دلیل «وضعیت آشفته و نامناسب بازار کار» بدون آنکه احساس خطر کنند، این اسناد را امضا می‌کنند و زیر بار آن می‌روند.

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز برای مقابله با ترویج این نوع قرارداد‌ها و به منظور کاهش اختلافات کارگری و کارفرمایی، کارفرمایان را از بستن قراردادهای سفید امضا منع کرده است. با این حال هنوز شماری از کارفرمایان از این نوع قرارداد‌ها استفاده می‌کنند.

برخی از کارفرمایان با بستن قرارداد سفید امضا با کارگران این امکان را به خود می‌دهند که افزون بر بیمه نکردن آن‌ها هر زمان که خواستند آنان را اخراج کنند.

رحمت‌الله پورموسی، دبیرکل کانون عالی شوراهای اسلامی کار ایران مهر ماه گذشته گفته بود که قراردادهای سفید امضا «بیشترین» عامل دعاوی میان کارگر و کارفرما در مراجع حل اختلاف است.

به گفته دبیرکل کانون عالی شوراهای اسلامی کار ۹۵ درصد کارگران در ایران دارای قرارداد موقت هستند.

بیشتر بخوانید: «قراردادهای سفید امضا، بیشترین عامل اختلاف کارگر و کارفرما در ایران است»