پس از موفقیت حزب عدالت و توسعه در انتخابات پارلمانی ترکیه، داود اوغلو خواستار تغییر قانون اساسی شد. این تغییر اختیارات بیشتری به اردوغان میدهد و قدرت او را تضمین میکند. هدف آکپ از دستیابی به اکثریت مطلق آرا نیز همین تغییر بود.
نخستوزیر ترکیه پس از پیروزی حزب اسلامگرای عدالت و توسعه در انتخابات پارلمانی خواهان رفرم در قانون اساسی شد. او در یک سخنرانی در بالکن ساختمان مرکزی آکپ گفت: «از همه احزاب که به پارلمان راه یافتهاند میخواهم با یک قانون اساسی جدید تفاهم داشته باشند.»
عدالت و توسعه برای رفرم در قانون اساسی به سایر احزاب وابسته است زیرا این اقدام نیاز به دو سوم کل آرا در پارلمان دارد. رجب طیب اردوغان، نخست وزیر پیشین و رئیس جمهور کنونی ترکیه اصرار دارد قدرت و اختیارات ریاست جمهوری در این کشور بالاتر برود اما پس از ناکامی آکپ در دستیابی به اکثریت مطلق آرا در انتخابات ژوئن، این شعار در کمپینهای انتخابات پیشهنگام مطرح نشد.
اردوغان پس از اعلام نتیجه انتخابات و در نخستین واکنشها، اکثریت مطلق ارا برای حزب عدالت و توسعه را «آرزوی رای دهندگان برای ثبات» توصیف کرد. اردوغان گفت: «ملت ما با رای خود نشان داد که توسعه و عمل را به کشمکش ترجیح میدهد.»
عدالت و توسعه در انتخابات پیشهنگام پارلمانی به صورت غافلگیرکنندهای اکثریت مطلق آرا را به دست آورد. آکپ در شمارش ۹۹ درصد آرای ماخوذه، نیمی از آرا را به دست آورد: ۹ درصد بیشتر از آنچه در ماه ژوئن کسب کرده بود. اینک عدالت و توسعه ۳۱۷ کرسی در مجلسی ۵۵۰ نفری خواهد داشت. قرار است نتیجه رسمی و پروتکل شده انتخابات ظرف ۱۱ تا ۱۲ روز آینده اعلام شود.
آرای حزب چپ میانه جمهوریخواه بدون تغییر در مرز ۲۵/۴درصد باقی مانده اما بازنده بزرگ این انتخابات حزب حرکت ملی (MHP) بود که ۴ درصد آرای پیشین را از دست داد. حزب دمکراتیک خلقها نیز گرچه از حد نصاب ده درصد عبور کرد اما ۲۱ کرسی را نسبت به انتخابات ژوئن از دست داد و ۵۹ نماینده به مجلس میفرستد.
نشست خبری رهبران هدپ
فیگن بوکسکداغ و صلاحالدین دمیرتاش، رهبران این حزب که به کردها نزدیک است، در نشستی مطبوعاتی از ناعادلانه بودن شرایط انتخابات انتقاد کردند. صلاحالدین دمیرتاش گفت هدپ با زنجیرهای از حملات در حین رقابتهای انتخاباتی روبرو بود و از ترس خشونت و خونریزی بیشتر میتینگهای انتخاباتی خود را برگزار نکرد. او اضافه کرد هیچیک از ما نباید از کم شدن آرا ناراحت باشیم چون روزی آزادی میافرینیم.
دولت ترکیه و پکک از ماه ژوئیه و پس از نخستین سوءقصد به تجمع کردها، آتشبس را کنار گذاشتند. از آن پس رویارویی نظامیان ترکیه با کردها بالا گرفت و دامنه آن با واکنشهای متقابل پکک و حمله به سربازان ترکیه، به کردهای سوریه و عراق هم کشیده شد.
نخستین واکنشها
نتیجه انتخابات ترکیه برای اتحادیه اروپا و برای المان نیز حائز اهمیت است. ترکیه مهمترین گذرگاه پناهجویان برای ورود به اروپاست. اتحادیه اروپا به دولت آنکارا فشار میآورد که پیمان مربوط به اسکان پناهجویان را به جریان بیندازد. انگلا مرکل صدراعظم آلمان در سفر به ترکیه پیشنهاد کمک مالی، تسهیل در روند صدور ویزای اروپا برای شهروندان ترک و حمایت از عضویت هر چه زودتر ترکیه در اتحادیه را به عنوان مشوق به نخستوزیر و رئیس جمهور ارائه کرد.
در نخستین واکنشها، نمایندگان اتحادیه اروپا از انتخابات ترکیه ابراز رضایت کردهاند. فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت مشارکت بالای مردم ترکیه در انتخابات بیانگر عزم آنها برای حمایت از دمکراسی بود.
این دومین انتخابات پارلمانی ترکیه ظرف پنج ماه بود. در نخستین انتخابات، عدالت و توسعه پس از ۱۳ سال حاکمیت، مجبور شد به دنبال شرکای ائتلافی بگردد. پس از شکست مذاکرات ائتلاف، انتخابات پارلمانی پیشهنگام اعلام شد.
ولی فقیه ترکیه رویای قانونی کردن ولایت را کرده!
naseem / 03 November 2015