انتخابات پارلمانی جمهوری آذربایجان روز یکشنبه یکم نوامبر / ۱۰ آبان برگزار شد. نیروهای اپوزیسیون این کشور انتخابات را تحریم کرده‌اند.

با تحریم انتخابات از سوی اپوزیسیون، به‌نظر می‌رسد که حزب حاکم «آذربایجان نوین» به‌رهبری الهام علی‌اوف، رئیس جمهوری آذربایجان مشکلی در حفظ اکثریت خود در پارلمان نداشته باشد.
با تحریم انتخابات از سوی اپوزیسیون، به‌نظر می‌رسد که حزب حاکم «آذربایجان نوین» به‌رهبری الهام علی‌اوف، رئیس جمهوری آذربایجان مشکلی در حفظ اکثریت خود در پارلمان نداشته باشد.

مظاهر پناهوف، رئیس کمیسیون مرکزی انتخابات آذربایجان به خبرگزاری فرانسه گفت: «تمامی شرایط فراهم آمده است تا انتخابات شفاف برگزار شود.»

حدود ۵,۹ میلیون نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات فراخوانده شده‌اند تا ۱۲۵ نماینده پارلمان را برگزینند. حوزه‌های رأی‌گیری در ساعت ۱۵ به‌وقت گرینویچ بسته خواهند شد.

گروه‌های اصلی اپوزیسیون، از جمله شورای ملی نیروهای دمکراتیک (CNFD)، حزب مساوات و حزب دمکراتیک آذربایجان این انتخابات را دمکراتیک نمی‌دانند و اعلام کرده‌اند که در آن شرکت نخواهند کرد.

اپوزیسیون و مدافعان حقوق بشر دولت آذربایجان را متهم می‌کنند که بسیاری از مخالفان خود را زندانی و فعالیت احزاب را در رقابت‌های انتخاباتی محدود کرده است.

با این حال به‌نظر می‌رسد که حزب حاکم «آذربایجان نوین» به‌رهبری الهام علی‌اوف، رئیس جمهوری آذربایجان مشکلی در حفظ اکثریت خود در پارلمان نداشته باشد. این حزب گفته است که انتخابات کاملاً دمکراتیک برگزار خواهد شد.

سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) اعلام کرده که به دلیل «محدودیت»های تحمیل‌شده توسط مقامات آذربایجان از اعزام ناظران بین‌المللی به این انتخابات چشم‌پوشی کرده است.

ناظران بین‌المللی هیچ‌کدام از انتخابات برگزارشده از زمان روی کار آمدن الهام علی‌اوف در سال ۲۰۰۳ تا کنون را به‌عنوان انتخابات دمکراتیک به‌رسمیت نشناخته‌اند.

هر نوع نارضایتی به شدت توسط مقامات این کشور غنی از ذخایر نفتی سرکوب می‌شود و سازمان‌های مدافع حقوق بشر می‌گویند از انتخاب الهام علی‌اوف در سال ۲۰۱۳ برای سومین دوره ریاست جمهوری تا کنون وضعیت حقوق بشر در این کشور وخیم‌تر شده است.

سازمان عفو بین‌الملل می‌گوید: «دست‌کم ۲۰ نفر در حال حاضر تنها به دلیل زیر سئوال بردن سیاست‌های دولتی در زندان‌های آذربایجان به‌سر می‌برند.»

سازمان دیده‌بان حقوق بشر نیز به‌نوبه خود می‌گوید که مقامات دولتی مخالفان و روزنامه‌نگاران را به اتهامات دروغین همچون در اختیار داشتن سلاح و مواد مخدر، فرار از مالیات و یا حتی خیانت‌های بزرگ زندانی می‌کنند.

ایلگار ممدوف، از مخالفان اصلی الهام علی‌اوف که رهبری جنبش «جایگزین جمهوری‌خواه» را برعهده دارد از سال ۲۰۱۳ در زندان به‌سر می‌برد.

همچنین خدیجه اسماعیلوا، روزنامه‌نگار مخالف دولت و زوج فعال حقوق بشر لیلا و عارف یونس، به زندان‌های طولانی‌مدت محکوم شده‌اند.

پیش از الهام علی‌اوف، حیدر علی‌اوف پدر او که از مسئولان اداره امنیت و اطلاعات اتحاد شوروی سابق (کاگ‌ب) بود از سال ۱۹۶۹ تا سال ۲۰۰۳ تقریباً بدون وقفه رهبری آذربایجان را در دست داشت.