به گفته معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست، روند دریاخواری در سواحل شمالی و جنوبی ایران افزایش یافته است.

پروین فرشچی، معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست. عکس: علی جعفری
پروین فرشچی، معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست. عکس: علی جعفری

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی زیست‌بوم، پروین فرشچی، معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست، بیشترین تخلفات دریاخواری را مربوط به بخش‌های دولتی دانست و افزود: «بررسی‌ها نشان می‌دهد که تاکنون در کیش ۱۴ هکتار ، قشم ۳۳ هکتار و عسلویه ۳۰۰ هکتار دریاخواری صورت گرفته است.»

«دریاخواری» به معنای خشک کردن ساحل کم‌عمق دریا برای طرح‌های خانه‌سازی، کشتی‌رانی و گردشگری است و از آن به‌عنوان «استحصال زمین از دریا» یاد می‌شود.

فرشچی با بیان اینکه هرگونه تصرف عرصه‌های مربوط به جزر و مد، دریاخواری به شمار می‌آید، به قانون اراضی استحصال زمین اشاره کرد و گفت: «طبق این قانون، وزارت جهادکشاورزی و سازمان مراتع و جنگل‌ها متولی اصلی حفاظت از سواحل دریاها هستند».

او از کاهش ۸۰ سانتی‌متری تراز آبی دریای خزر خبر داد و گفت که در سواحل شمالی کشور، بخش‌های خصوصی با استفاده از موج‌شکن‌ها و خروج عرصه‌های ساحلی از حریم دریا، دریاخواری می‌کنند.

شهرام فداکار، معاون دفتر سواحل و زیست‌بوم‌های دریایی سازمان حفاظت محیط زیست روز گذشته، سه‌شنبه ۵ آبان گفت که این سازمان هیچ مجوزی برای استحصال از دریا صادر نکرده و بعد از این نیز صادر نخواهد کرد. فداکار گفت این سازمان با پدیده دریاخواری کاملاً مخالف است.

آسیب اسکله‌های خصوصی و موج‌شکن‌های غیراصولی و رستوران‌های نوار ساحلی از مصائب محیط زیستی دریای خزر است و حفظ حریم ۶۰ متری برای ساخت‌و‌ساز در حاشیه خزر، برای حفاظت از دریا در عمل اجرا نمی‌شود.

برداشت شن و ماسه از مصب رود‌ها و از بین بردن پوشش جنگلی و استپی نواحی نزدیک به حریم ساحل و دریا  نیز منجر به از بین رفتن و یا سست شدن زمین‌های حریم دریا شده است.

خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) در اسفند ۱۳۹۳ گزارش داده بود که بیش از ۵۰ درصد ساخت‌و‌سازهای حاشیه خزر توسط سازمان‌ها و نهادهای وابسته به دولت و یا نیروهای مسلح انجام می‌شود.

شهریور سال جاری نیز پیروز حناچی، معاون وزیر راه و شهرسازی ایران خبر داد که «پدیده شاندیز در کیش، کمربندی رامسر، تخلف در درگهان قشم و بازار ماهی بندرعباس» از مهم‌ترین پرونده‌های دریاخواری در دولت پیشین بودند.

این درحالی است که بسیاری از پرونده‌های ویلاسازی و ساخت هتل و هتل‌آپارتمان غیرمجاز چه در نواحی جنگلی و چه در نواحی ساحلی همچنان در دستگاه‌هایی قضایی مختومه اعلام می‌شوند.

«تجاوز به حریم دریا، بر هم زدن محیط زیست آبزیان و خشک کردن قسمتی از دریا» از جمله پیامدهای دریاخواری‌ها اعلام شده است.

در همین زمینه:

افشای چهار پرونده دریاخواری در دولت پیشین ایران

دریای خزر شبیه دیروز نیست