معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست ایران گفت، وزارت نیرو هفته گذشته به این سازمان اعلام کرده که ۱۰ سد از چرخه اجرا خارج شده‌اند.

sad sazi iran

به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا)، سعید متصدی، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست روز سه‌شنبه ۲۸ مهر گفت: «ممکن است برخی از این سدها مجوز داشته باشند اما بنا به هر دلیلی از چرخه خارج شده‌اند.»

متصدی افزود در چند سال گذشته تعداد بسیاری از پروژه‌ها بدون توجه به اصول علمی و فنیِ ارزیابیِ محیط زیستی تأیید شده‌اند و امروز مشکلات بسیاری را به‌وجود آورده‌اند.

او فقدان ارزیابی محیط زیستی جاده میان‌گذر دریاچه ارومیه را به‌عنوان نمونه مطرح کرد که علت بروز بخشی از مشکلات کنونی این حوضه آبی است.

متصدی گفت: «از سال ۸۲ تا ۹۲، هزار و ۵۰۰ پروژه سدسازی مورد تأیید سازمان محیط زیست قرار گرفته، درحالی که فرآیند ارزیابی محیط زیستی پروژه‌ها بسیار ناقص بوده است. از این رو در آذرماه سال ۹۲ این فرآیند را به‌طور کامل تغییر دادیم.»

زیاده‌روی در سدسازی در ایران به حدی بوده است که سال گذشته حمید چیت‌چیان، وزیر نیرو، با اشاره به خشکی دریاچه‌های ارومیه، بختگان، هامون و تالاب گاوخونی، از افراط در سدسازی انتقاد کرده بود.

«نهضت سدسازی» با هدف کنترل و مهار آب‌های سطحی، آب‌رسانی به مناطق محروم و تأمین آب و برق مورد نیاز ایران پس از جنگ هشت ساله با عراق پاگرفت. از آغاز انقلاب بهمن تا پیش از دولت هاشمی رفسنجانی و آن‌چه «دوران سازندگی» نامیده می‌شود، تنها ۱۰ سد در ایران احداث شده بود.

از این دوره ساخت سد به تنها الگوی توسعه منابع آبی در ایران تبدیل شد، بدون آن‌که به تبعات زیست‌محیطی و انسانی این شکل از توسعه توجهی شود.

افزون بر این سدسازی در ایران به یکی از شاخه‌های پرسود و پول‌ساز «صنعت» بدل شد. این صنعت منافع بسیاری را عاید پیمانکاران پروژه‌هایش می‌کرد. این موضوع باعث شد تا روز به روز بر تعداد شرکت‌های تخصصی در زمینه ساخت سد افزوده شود.

در ایران حدود ۳۰۰ شرکت سدسازی فعالیت می‌کنند. طی این سال‌ها پیمانکار بیش از ۳۰۰ پروژه سدسازی در این کشور قرارگاه خاتم الانبیا وابسته به سپاه پاسداران بوده است.

در همین زمینه:

چشمه مشهور «کانی بل» قربانی سد سازی در کردستان

پایان نهضت سدسازی در ایران؛ مرثیه‌ای بر یک رؤیا

وزیر نیرو: در سدسازی افراط کردیم، منابع آب کاهش یافت

سدسازی؛ سود یا زیان؟

نمک سد گتوند بر زخم نخلستان‌های خوزستان