عاطفه چمنی، عضو تیم مطالعاتی طرح تدوین برنامه مدیریت جامع حوضه آبریز تالاب بین‌المللی گاوخونی می‌گوید ایران در رتبه دوم تخریب‌ها تالاب‌ها در جهان است.

talab

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، چمنی در مورد وضعیت تالاب گاوخونی گفته که در سرشماری سال ۶۲، ۱۴۰ هزار پرنده مسیر مهاجرت خود را از تالاب گاوخونی انتخاب کرده بودند و در سال ۸۶ این آمار به ۴۰۶ قطعه رسید و در سال گذشته نیز تنها ۱۴ قطعه پرنده در مسیر مهاجرت به تالاب گاوخونی آمدند.

به گفته او، در گذشته ۱۲۵ گونه پرنده، ۴۹ گونه پستاندار، ۴۲ خزنده و یک گونه دوزیست و همچنین ۱۲ گونه ماهی در این تالاب حیات داشتند.

چمنی وضعیت پنج تالاب ایران را بحرانی دانسته و گفته که پنج تالاب ارومیه، ارژن، پریشان، میان کاله و گاوخونی در فهرست قرمز مونترو قرار گرفته‌اند.

در فهرست مونترو تالاب‌هایی ثبت می‌شوند که دارای تغییرات اکولوژیک شده و در معرض نابودی قرار گرفته ‌باشند.

محمد درویش، مدیرکل آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان محیط زیست ایران نیز هفته گذشته در مورد وضعیت بحرانی تالاب‌های ایران هشدار داده و گفته بود: «تعداد زیادی از تالاب‌ها و رودخانه‌های کشور نظیر گاوخونی، پریشان، هامون، گوهررود، بختگان و جازموریان اکنون کاملأ خشک شده‌اند. »

به‌گفته این مقام سازمان حفاظت محیط زیست، خسارتی که در طول ۳۰ سال اخیر به منابع زیست‌محیطی و جنگل‌های ایران وارد شده «در طول ۲۵ هزار سال تاریخ ایران سابقه ندارد.»

همچنین هفته گذشته محمدعلی نجفی، استاندار گیلان گفت که تالاب انزلی به‌عنوان یکی از تالاب‌های بین‌المللی قدیمی در حال مرگ است و عمق آب آن از ۱۱ متر به یک‌ونیم متر کاهش پیدا کرده است.

سازمان محیط زیست ایران می‌گوید اعتبارات لازم برای خروج تالاب‌ها از شرایط بحرانی افزایش پیدا خواهد کرد.

سال گذشته نیز سازمان محیط زیست ایران از افزایش ۳۷ میلیارد تومانی اعتبار تخصیصی به تالاب‌های کشور خبر داد. با این حال در طی‌‌‌ همان سال به‌رغم این افزایش، بهبودی در وضع تالاب‌های کشور حاصل نشد و بیش از ۱۰ درصد از دیگر تالاب‌های کشور نیز حال و روز بحرانی پیدا کردند و تقریباً خشک شدند.