نیروهای دولتی اسد با پشتیبانی هوایی روسیه در حال پیشروی به سوی حلب هستند. حزب‌الله لبنان و نیروهای تازه‌نفس ایرانی هم در این عملیات شرکت دارند. آیا حلب در آستانه سقوط است؟

Syria

«این همان نبرد موعود است.» این عبارت را یک فرمانده ارتش اسد به خبرگزاری رویترز گفته است. او اذعان کرده که عملیات زمینی بازپس‌گیری سوی حلب با همراهی صدها شبه‌نظامی شیعی حزب‌الله لبنان و نیروهای ایرانی به پیش می‌رود. حزب‌الله لبنان نیز جداگانه اعلام کرده که ارتش سوریه در حال تهاجمی گسترده به حلب است.

روزنامه «واشنگتن پست» پیش‌تر خبر داده بود که نیروهای سپاه قدس، نیروهای حزب‌الله لبنان و ارتش بشار اسد قرار است در یک عملیات نظامی زمینی، شهر حلب را پس بگیرند. دیدبان حقوق بشر سوریه (مستقر در لندن) روز شنبه ۱۷ اکتبر اعلام کرد که نبرد سنگین طرفین برای تصرف حلب، به ۱۲کیلومتری این شهر رسیده است.

رویترز به نقل از دو منبع محلی می‌نویسد تهران در هفته جاری، هزاران نفر را به سوریه اعزام کرده است. خبرگزاری فرانسه به نقل از منابع آمریکایی می‌گوید شمار نیروهای ایرانی در عملیات حلب به ۲۰۰۰ نفر می‌رسد: «همکاری و هماهنگی آشکاری میان ایران و روسیه در همراهی با رژیم اسد برای مقابله با گروه‌های مسلح مخالف دولت دیده می‌شود.»

بیشتر بخوانید: ایران صد‌ها سپاهی تازه‌نفس به سوریه فرستاده

ایران همواره اعزام نفرات به سوریه را تکذیب کرده و اصرار دارد که از رژیم اسد با تسلیحات و کمک‌های مستشاری حمایت می‌کند. وزیر خارجه آلمان که صبح شنبه ۱۷ اکتبر وارد ایران شده، از ایران خواسته از نفوذ خود روی اسد برای پایان دادن به جنگ داخلی سوریه استفاده کند.

هم‌زمان با تدارک نیروهای دولتی سوریه برای عملیات بازپس گیری حمص و حلب، عکسی از قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس در رسانه‌های نزدیک به محافل نظامی و امنیتی ایران منتشر شد. برخی سایت‌ها از جمله «رجا نیوز» در توضیح این عکس نوشته بودند سلیمانی در حال سخنرانی برای سربازان سوری در شمال سوریه است.

soleimani
سلفی با فرمانده سپاه قدس، قاسم سلیمانی. زمان: نامعلوم

علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران، چهارشنبه ۱۵ اکتبر عنوان کرد که جمهوری اسلامی در صورت درخواست سوریه، اعزام نیرو به این کشور را بررسی می‌کند. بروجردی که با بشار اسد در دمشق دیدار کرده بود، این سخنان را در روزی بیان کرد که سربازان دولتی با پشتیبانی هوایی روسیه، عملیاتی را در شمال سوریه در حوالی حمص آغاز کرده بودند.

بیشتر بخوانید: بروجردی: سوریه بخواهد نیرو می‌فرستیم

حمص و حلب در کنترل نیروهای دولتی و چند گروه شورشی قرار دارند که یکی از آنها جبهه النصره است. پیشروی نیروهای اسد به مواضع شورشیان، از پنجشنبه ۱۵ اکتبر و با حمله به حمص در غرب سوریه آغاز شد.

تقسیم سوریه بین نیروهای دولتی و داعش

شهر میلیونی حلب که پیش از جنگ داخلی، قطب اقتصادی سوریه بود، همانند حمص از موقعیتی استراتژیک برخوردار است. اگر ارتش اسد بتواند حلب و حمص را بازپس بگیرد، بقای اسد تضمین می‌شود. در این صورت، موقعیت داعش در شرق سوریه نیز تحکیم خواهد شد.

رئیس جمهور آمریکا، جمعه ۱۶ اکتبر با محکوم کردن استراتژی ایران و روسیه در سوریه، این راهبرد را شکست خورده خواند. اوباما در یک کنفرانس مطبوعاتی با اشاره به تهاجم نظامی روسیه در سوریه و اعزام نیروهای ایرانی به این کشور گفت: «این تلا‌ش‌ها بی‌نتیجه خواهند بود زیرا به قصد کمک به رژیمی هستند که در چشم اکثریت مردمش مشروعیتی ندارد.»

اوباما به روسیه هشدار داد که راه صلح در سوریه از طریق بمباران نمی‌گذرد.

ولادیمیر پوتین در حاشیه دیدارش از قزاقستان اعلام کرده که روسیه با عربستان سعودی، امارات متحده عربی، مصر، اردن و اسرائیل در تماس است تا برای مقابله با تروریسم با یکدیگر همکاری کنند. نیروی هوایی روسیه از پایان سپتامبر، به کمک ارتش سوریه شتافته است.

بیشتر بخوانید: مخالفت غرب با طرح پوتین علیه داعش در سوریه

روسیه متهم است به این که عملیاتش بیش از آن که متوجه شبه‌نظامیان داعش باشد، علیه مواضع مخالفان اسد است.

جنگنده‌های ترکیه در این میان، یک هواپیمای بدون سرنشین را در مرز سوریه بمباران کرده‌اند. این پهپاد که مبدا آن معلوم نیست، در سه کیلومتری مرز ترکیه و سوریه دیده شده بود.

محافل آمریکایی گمان می‌برند که این پهپاد به روسیه تعلق داشته اما وزارت دفاع روسیه می‌گوید تمام پهپادها یا هواپیماهای سرنشین‌دار این کشور سالم هستند و به عملیات مربوطه مشغولند.