ناصر جعفری، سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان گفته که شمار تلفات کل و بزهای وحشی در منطقه خرمنه‌سر شهرستان طارم به رقم ۱۰۵ رأس افزایش یافته است.

Boz-Kouhi

جعفری روز چهارشنبه هشتم مهر به خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) گفت این حیوانات از حدود یک ماه پیش تاکنون بر اثر بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک تلف شده‌اند.

به گفته او، قبل از شیوع بیماری طاعون در زنجان نزدیک به ۲۰۰ رأس کل و بز در منطقه «دربند ده بهار» خرمنه‌سر زیست داشتند که از زمان مشاهده این بیماری حدود نیمی از آن‌ها از بین رفته‌اند.

سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان می‌گوید که با گذشت حدود یک ماه از شیوع این بیماری در این منطقه، «اقدامات پیشگیرانه» انجام شده اما باز هم تلفات کل و بز ادامه دارد.

با این حال ناصر جعفری این وضعیت و از بین رفتن نیمی از کل و بز‌ها را «زیاد نگران‌کننده» نمی‌داند.

نخستین بار ۹ شهریور سال جاری (۳۱ اوت) پس از کشف پنج لاشه کل و بز در منطقه شکار ممنوع خرمنه‌سر و وجود علایم این بیماری بر روی لاشه‌ها، سازمان حفاظت محیط زیست زنجان در این مورد کمیته اضطراری مخاطرات زیست‌محیطی را تشکیل داد.

تیرماه امسال نیز بیماری مشابهی در منطقه «هفتاد قله» اراک باعث مرگ نزدیک به ۴۰۰ رأس بز، کل و میش شد.

بیماری طاعونِ حیوانی قابل سرایت از دام اهلی به حیوانات وحشی است و در مکان‌هایی مشاهده می‌شود که دام اهلی در تماس با حیوانات وحشی هستند یا از آبشخورهای مشترک استفاده می‌کنند.

منطقه خرمنه‌سر که از آبان سال ۱۳۸۱ جزو مناطق شکار ممنوع اعلام شده، در شمال استان زنجان و دامنه جنوبی سلسله جبال البرز واقع شده و وسعت آن حدود ۷۸ هزار هکتار است.

حیات وحش منطقه شامل کل و بز، خرس قهوه‌ای، پلنگ، سیاه‌گوش، گرگ، کفتار، گراز، کبک دری، کبک چیل، طرلان، دلیجه، شاه بوف، عقاب طلایی و انواع پاسری فرم‌ها است.

این منطقه دارای گونه‌های گیاهی نظیر ارس، بلوط، گردو، بنه، ازگیل، زالزالک، سیاه‌تلو، افرا، داغداغان، ولیک، آلبالو تلخه، بادام کوهی، راش و انواع گون است.