ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی چهارم سپتامبر (۱۳ شهریور) سفری سه روزه‌ به ایالات متحده خواهد داشت که نخستین سفر او به آمریکا از زمان به قدرت رسیدنش در ژانویه گذشته است. قرار بود ملک سلمان در بهار سال جاری برای شرکت در نشست امنیتی مشترک سران کشورهای عربی وآمریکا به کمپ دیوید سفر کند اما این سفر را به طور ناگهانی لغو کرد و در عوض ولیعهد خود محمد بن نایف را به دیدار اوباما فرستاد.

King Salman

برخی ناظران لغو سفر ملک سلمان را نشانه نارضایتی از مذاکرات اتمی آمریکا با ایران توصیف کردند. اینک ناظران سیاسی، دیدار ملک سلمان و باراک اوباما در کاخ سفید را بخشی از تلاش‌های واشنگتن و ریاض برای تقویت روابط خود می‌دانند که به دلیل شرایط مذاکرات هسته‌ای با ایران، دچار تنش شده بود.

به نظر می‌رسد دولت اوباما در چند ماه اخیر برای جلب رضایت عربستان گام‌های ملموسی برداشته است. اوباما وزیر دفاع خود اشتون کارتر را به ریاض فرستاد. سپس از فروش نسل جدیدی از موشک‌های دفاعی پاتریوت به عربستان سعودی خبر داد. ارزش این سیستم هوایی پیشرفته بیش از پنج میلیارد دلار است. برخی از ناظران عقیده دارند که پدافند پاتریوت بی ای سی-۳ – می‌تواند سیستم دفاع هوایی عربستان را در برابر موشک‌های بالستیک ایران تقویت کند.

جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید پنجشنبه ۲۸ اوت گفت: «سفر پادشاه عربستان سعودی نشان‌دهنده اهمیت روابط استراتژیک واشنگتن و ریاض است.»  به گفته این سخنگو  «قرار است دو رهبر در باره اوضاع سوریه و یمن و فعالیت‌های بی‌ ثبات‌کننده ایران در منطقه گفت‌وگو کنند.» عربستان بخشی از ائتلاف آمریکا علیه داعش در عراق و سوریه است. ایالات متحده همچنین پشتیبانی لجستیکی و اطلاعاتی «ائتلاف» علیه شورشیان حوثی در یمن را فراهم می‌کند.

رادیو زمانه پرسش‌های زیر را با دو کارشناس و تحلیل‌گر مسائل منطقه، رسول نفیسی در واشنگتن و حسن هاشمیان در استانبول در میان گذاشته است:

● روابط ایران و عربستان در چه مرحله‌ای است؟ آیا سردی روابط ادامه خواهد یافت؟ توافق اتمی چه تأثیر محسوسی بر روابط گذاشته است؟

● پادشاه عربستان با چه خواسته‌هایی به آمریکا سفر می‌کند؟ آیا می‌تواند فضا را به ضرر توافق اتمی با ایران عوض کند؟

● آیا جنگ نفتی دو کشور، امیدهای ایران برای حل مشکل‌های اقتصادی به دنبال لغو تحریم‌ها را بر باد خواهد داد؟ آیا عربستان می‌تواند در درازمدت قیمت نفت را پایین بیاورد؟

● امید می‌رفت که توافق هسته‌ای از شتاب مسابقه تسلیحاتی در منطقه بکاهد. اما به نظر می‌رسد نتیجه آن شده است که روسیه به ایران اسلحه دهد و خبرها حاکی از آن است که پادشاه عربستان هم با یک لیست درخواستی سلاح به واشنگتن می‌رود. آیا می‌توان گفت که توافق اتمی تأثیری بر مسابقه تسلیحاتی نگذاشته و حتا وضع را بدتر کرده است؟