ابوطالب قزلسفلو، مديرکل منابع طبيعی و آبخيزداری استان گلستان هشدار داده که بيابان‌زايی در اين استان رو به افزايش است که در نتيجه آن بخشی از جنگل‌های گلستان نيز از بين خواهند رفت.

جنگل‌های استان گلستان
جنگل‌های استان گلستان

قزلسفلو به خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا) گفته که جنگل‌های گلستان «به شدت تحت تأثير خشکسالی و تغيير اقليم هستند.»

بر پايه آمار انجمن علوم خاک ايران، ميزان فرسايش خاک در ايران در بين کشورهای در حال توسعه جهان رتبه نخست را دارد. عوامل مهم طبيعی و انسانی در گسترش بيابان‌ها در ايران و فرسايش خاک نقش داشته‌اند. غير از افزايش دمای هوا و خشکسالی‌های پی‌ در پی، مديريت نادرست منابع آبی، از بين بردن پوشش گياهی و جنگل‌زدايی و شيوه‌های نادرست کشاورزی در بيابان‌زايی در ايران مؤثر بوده‌اند.

به گفته مديرکل منابع طبيعی و آبخيزداری گلستان، با اين شرايط اگر حتی دخالت انسانی در نابودی جنگل‌ها نقش نداشته باشد، به دليل خشکسالی و تغيير اقليم بخشی از جنگل‌های گلستان از بين خواهد رفت.

جنگل‌های گلستان در مرز استان‌های خراسان شمالی و گلستان قرار دارد.

محمد پورقاسم، کارشناس زيستگاه‌ها و امور مناطق اداره کل حفاظت محيط زيست استان گلستان نيز در مورد بيابان‌زايی در اين استان هشدار داده و افزوده که از «بوته‌کنی، چرای مفرط دام، تبديل مراتع به ديم‌زار، معدن‌کاوی، جاده‌سازی، توسعه شهر و روستا بدون مطالعات لازم و حفر چاه‌های غيرمجاز جلوگيری شود.»

افزون بر اين، هر سال با آغاز فصل گرما جنگل‌های ايران دچار آتش‌سوزی‌های متعددی می‌شوند. سازمان حفاظت محيط زيست ايران هنوز از امکانات مناسب مانند هلی‌کوپترهای آتش‌نشان برخوردار نيست. امکانات اين سازمان و همچنين سازمان جنگل‌ها و مراتع در ايران بسيار ناچيز است و محيط‌بانان گاهی با سطل و دبه‌های آب به خاموش کردن آتش می‌پردازند.

در روزهای اخير سه آتش‌سوزی در جنگل‌های دينارکوه آبدانان ايلام، جنگل‌های گلستان و ميانجنگل فسا رخ داد.

مسئولان سازمان جنگل‌ها می‌گويند آتش‌سوزی جنگل‌های ايران در سال گذشته نسبت به سال پيش از آن ۴۰ درصد افزايش يافته و در يک دهه گذشته بيش از ۱۴‌هزار فقره آتش‌سوزی در جنگل‌های ايران رخ داده که در مجموع به ۱۵۰ هزار هکتار از سطح عرصه‌های طبيعی کشور خسارت وارد کرده است.