جان کری وزير امور خارجه آمريکا به دنبال سفر دو روزه خود به چين، در نشست خبری مشترک با وانگ يی وزير امور خارجه چين، از اين کشور خواست تنشهای موجود در دريای چين را کاهش دهد.
پيشتر آمريکا با ارسال هواپيماهای شناسايی به دريای مناقشهبرانگيز چين جنوبی، اعلام کرد که چين در حال ساخت جزاير مصنوعی است.
چندی پيش عکسهای ماهواره و هواپيماهای شناسايی نيز نشان دادند که چين در حال ساخت فرودگاهی نظامی در دريای چين جنوبی است.
ساخت این فرودگاه نظامی میتواند به يک مناقشه بزرگ در یکی از شاهراههای خطوط حمل و نقل تجاری در جهان منجر شود. بسياری از کشورها از جمله فيليپين و ويتنام برسر بسياری از بخشهای دريای چين جنوبی ادعای مالکيت دارند.
از نظر بسياری از کشورها از جمله آمريکا، چين در حال تصرف ارضی است که میتواند تعادل استرتژيک قدرت در منطقه را به خطر بياندازد.
همزمان در جريان اين ديدار وزير خارجه چين دفاع از حاکميت کشورش بر دريای چين و تماميت ارضی خود را «تزلزل ناپذير» خواند.
کری در اين نشست صراحتاً اعلام کرد که «واشنگتن نسبت به سرعت و ابعاد ادعاهای ارضی چين در اين آبهای پرمناقشه نگران است.»
او در جواب وانگ يی گفت «اين منطقه بيش از ساخت فرودگاه نظامی به يک ديپلماسی هوشمندانه نياز دارد.»
آمريکا پس از اتحاديه اروپا با ۵۵۵ ميليارد دلار درسال، دومين شريک تجاری چين به شمار می رود.
پس از اینکه در سال ۲۰۱۰، آمریکا منطقه دریای جنوب چین را برای منافع ملی خود مهم اعلام کرد، رقابت دریایی آمریکا و چین نیز به مسائل دیگر این منطقه افزوده شد.
دریای چین جنوبی افزون بر امکانات فراوان برای ماهیگیری، منابع غنی نفت و گاز نیز در زیر بستر خود دارد و از مسیرهای مهم کشتیرانی در جهان محسوب میشود. این دریا محل تلاقی و تعارض ارضی کشورهای چین، فیلیپین، مالزی، برونئی و ویتنام است.