فقدان سیستم تصفیه فاضلاب و یا تصفیه‌خانه‌های ناقص در بیمارستان‌های تهران باعث شده فاضلاب این مراکز درمانی به شبکه آب‌های سطحی و چاه‌های جذبی راه یابند و منابع آبی را به شدت آلوده کنند.

Sweage_Tehran_02
۴۰ درصد بیمارستان‌های تهران هنوز فاقد سیستم صحیح تصفیه فاضلاب هستند

به گفته علی محمد شاعری، رییس ستاد محيط زيست و توسعه پايدار شهرداری تهران، این مشکل گریبانگیر بیش از ۴۰ درصد از بیمارستان‌های شهر تهران است. در حال حاضر بیش از ۱۵۰ بیمارستان در تهران فعالیت می‌کنند که هنوز ۸ درصد آن‌ها فاقد هرگونه سیستم تصفیه فاضلاب و ۳۲ درصد دیگر نیز دارای تصفیه‌خانه‌های ناقص هستند.

فاضلاب‌های بیمارستانی به دلیل آلوده بودن به مواد بیماری‌زا و عفونی و همچنین مواد شیمیایی از خطرناک‌ترین انواع فاضلاب به شمار می‌آیند و با گذشت ۵۰ سال نیز آلودگی‌های آن‌ها ممکن است در محیط باقی بماند.

فاضلاب حدود ۴۰ درصد از بیمارستان‌های تهران که وارد شبکه آب‏های سطحی می‌شود، در جنوب شهر تهران به‌طور مستقیم برای آبیاری زمین‏های کشاورزی مورد استفاده قرار می‏‌گیرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، علی محمد شاعری دلیل کامل نشدن شبکه تصفیه برای بیمارستان‌های تهران را بالا بودن هزینه اجرای سیستم تصفیه‌خانه، نظارت نامناسب دستگاه‏های ذیربط، فقدان فضای کافی جهت احداث تصفیه‌خانه در بعضی از بیمارستان‏‌ها و همچنین تخصیص ندادن اعتبار به بیمارستان‏‌های دولتی جهت احداث تصفیه‏‌خانه ذکر کرد.

او از دستگاه‌های مربوطه خواست به‌طور مداوم بیمارستان‌های تهران را مورد پایش و نظارت قرار دهند و همچنین وزارت بهداشت نیز اعتبارات کافی برای احداث یا تکمیل تصفیه‌خانه در اختیار بیمارستان‌های دولتی قرار دهد. اجباری کردن تأسیس تصفیه‌خانه فاضلاب در بیمارستان‏‌ها و جلوگیری از فعالیت واحدهایی که ضوابط و مقررات را رعایت نمی‌كنند نیز از جمله راهکار‌های موجود است.

یک سال بدون اقدام گذشت

با این حال پیش از این و در خردادماه ۱۳۹۳ نیز سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرده بود تعدادی از بیمارستان‌های تهران همچنان فاقد تصفیه‌خانه هستند و اگر نسبت به تکمیل طرح تصفیه فاضلاب در این واحدهای درمانی اقدام نشود نام آن‌ها اعلام و از این بیمارستان‌ها به مراجع قضایی شکایت می‌شود.

Hospital-Sweage
با گذشت یک سال، هنوز برخوردی با بیمارستان‌های متخلف صورت نگرفته است

اکنون با گذشت حدود یک سال از اعلام این که تعدادی از بیمارستان‌های تهران فاقد ساختارهای تصفیه فاضلاب هستند، هنوز هیچ اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است.

از آن‌جایی که بیمارستان‌های متخلف اکثراً بیمارستان‌های دولتی هستند، بعید است که جریمه‌های مالی احتمالی از سوی قوه قضاییه بتواند اهرمی بازدارنده یا تأثیرگذار باشد. سازمان حفاظت محیط زیست در این مورد خواستار دخالت مستقیم وزیر بهداشت و سایر مقامات بهداشتی کشور شده بود.

معضل تصفیه فاضلاب در تهران تنها محدود به فاضلاب‌های بیمارستانی نیست. به گفته استانداری تهران، تنها یک چهارم کل فاضلاب تولید شده در تهران تصفیه می‌شود. حجم فاضلاب تهران بیش از ۸۰۰ میلیون مترمکعب است که از این میان فقط ۲۰۰ میلیون متر مکعب آن تصفیه می‌شود.

بیشتر بخوانید: «تنها یک چهارم فاضلاب تهران تصفیه می‌شود»