در تونس ۹ نفر به اتهام ارتباط داشتن با حمله به موزه ملی باردو دستگیر شده‌اند. در این حمله ۲۱ تن از جمله ۲۰ گردشگر خارجی کشته شدند. مسئولان امنیتی می‌گویند دو مهاجم در لیبی آموزش دیده بودند.

دولت اسلامی (داعش) با انتشار یک پیام صوتی مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته و در تهدیدی آشکار گفته که «این تازه قطره نخست باران است.»

در این پیام همچنین از «تهاجم مقدس به آشیانه کفار و گناهکارها در سرزمین اسلامی تونس» صحبت شده است.

محمد الباجی قائد السبسی، رییس جمهور تونس، با اعلام خبر دستگیری افراد مرتبط با این حمله گفت که نیروهای امنیتی، چهار نفر را که به طور قطع با این حادثه در ارتباط بوده‌اند، دستگیر کرده‌ و پنج نفر دیگر هم که گمان می‌رود با حمله‌کنندگان در ارتباط بوده باشند، دستگیر شده‌اند.

روز پنج‌شنبه ۱۹ مارس/ ۲۸ اسفند، مقامات رسمی تونس هویت حمله‌کنندگان را با نام‌های یاسین العبیدی و حاتم الخشناوی آشکار کرده و گفتند که یکی از آن دو نفر از مدت‌ها قبل برای سازمان‌های امنیتی شناخته شده بوده است. با این حال اعلام نشده که کدام یک از این دو نفر تحت نظر سازمان‌های امنیتی تونس بوده و با کدام یک از گروه‌های تروریستی در ارتباط بوده است.

بیشتر بخوانید: «تونس وارد نبرد با تروریسم شده است»

حمله‌کنندگان در لیبی آموزش دیده بودند

در همین حال رفيق الشلی، وزير مشاور در امور امنيتی دولت تونس به شبکه تلويزيونی خصوصی الحوار التونسی گفت: «دو مهاجم، از نیروهای سلفی تکفیری بودند که در ماه دسامبر گذشته پنهانی از کشور خارج شده و به لیبی رفته بودند.»

او گفت: «آن‌ها پیش از بازگشت به تونس در لیبی آموزش نظامی دیده بودند.»

مردم تونس شامگاه حمله به موزه باردو در برابر این موزه گرد آمدند
مردم تونس شامگاه حمله به موزه باردو در برابر این موزه گرد آمدند

وزير مشاور در امور امنيتی دولت تونس گفت: «ما هنوز جزییاتی در دست نداریم اما در لیبی اردوگاه‌هایی برای آموزش تونسی‌ها در شهرهای صبراته، بنغازی يا درنه وجود دارد و این افراد می‌بایست در یکی از این اردوگاه‌ها آموزش دیده باشند.»

مقامات امنیتی تونس می‌گویند ۵۰۰ تن از تونسی‌هایی که در عراق، سوریه و لیبی در کنار جهادگران داعش جنگیده‌اند به کشور بازگشته‌اند. پلیس تونس این افراد را یکی از اصلی‌ترین تهدیدهای امنیت ملی کشور می‌داند.

همکاری تونس با کشورهای دیگر

حبیب الصید، نخست‌وزیر تونس، به شبکه رادیویی آر‌ تی ال فرانسه گفت که تونس به همراه کشورهای دیگر در حال کار کردن روی این پرونده است تا اطلاعات بیشتری در مورد حمله کنندگان به دست بیاورد.

هر دو فرد حمله کننده به موزه با مداخله نیروهای امنیتی کشته شدند. ۲۰ نفر از کشته شدگان گردشگران خارجی و از کشورهای مختلف از جمله ژاپن، فرانسه، ایتالیا، استرالیا، کلمبیا، اسپانیا و لهستان بودند.

یک مرد و یک زن باردار اسپانیایی در میان حمله توانستند خود را مخفی کنند و تمام شب را در گوشه‌ای از موزه پنهان بمانند. وزیر امور خارجه اسپانیا با اشاره به سرنوشت این دو شهروند اسپانیایی گفته است نیروهای پلیس که از زنده ماندن این دو نفر مطمئن بودند، تمام شب موزه را به دنبال آنان جست‌و‌جو کردند تا اینکه سرانجام صبح هنگام آن‌ها را در کنجی سلامت یافتند.

Tunisia-Terror-3

در پی این حمله مرگبار در پایتخت تونس، رییس‌جمهور این کشور اعلام کرده بود کشورش وارد نبرد با «تروریسم» شده و در این راه بی‌رحمانه مبارزه خواهد کرد. او از تونسی‌ها خواست متوجه باشند که اکنون وارد جنگ با تروریسم شده‌اند و «این اقلیت وحشی» نمی‌تواند آن‌ها را مرعوب کند.

دبیر‌کل سازمان ملل متحد، وزیر امور خارجه آمریکا و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، حمله به موزه تونس را محکوم کرده و گفته‌اند در کنار مردم تونس برای مقابله با تهدیدات تروریستی ایستاده‌اند.

از سال ۲۰۰۲ تاکنون این بدترین حمله مرگبار تروریستی در تونس بوده‌ است. در آن سال نیز حمله گروه القاعده باعث کشته شدن ۱۴ آلمانی، پنج تونسی و دو فرانسوی شد.