Foto Ammar 1
عمار ملکی

عمار ملکی، متولد سال ۱۳۵۷ در تهران، حدود هفت سال است در هلند زندگی و تحصیل می‌کند. حوزه پژوهش او تأثیر تفاوت‌های فرهنگی در پیدایش و انتخاب مدل‌های دموکراسی است.

با عمار ملکی درباره تفاوت‌های فرهنگی ایران و هلند گفت‌و‌گو کرده‌ایم. او می‌گوید: «در ایران توجه مردم به سیاست یک اجبار است. حکومت در تمامی عرصه‌ها نقش تعیین کننده و کنترل کننده دارد. در تمامی زندگی روزمره، سبک پوشش و سبک زندگی فردی مردم، دُم حکومت هست و پای مردم به ناچار روی آن قرار می‌گیرد. به همین دلیل ایرانیان همیشه به ناچار درگیر سیاست هستند. اما در هلند سکولار که نهاد سیاست از دیگر نهادها جداست، کسی وارد حوزه سیاست می‌شود که علاقه خاص به بحث سیاستگذاری یا علم سیاست دارد.»

او می‌گوید که جامعه جمع‌گرای ایران و جامعه فردگرای هلند، دست‌کم در هشت شاخص فرهنگی در دو قطب متضاد قرار دارند.

عمار ملکی در ایران تا مقطع کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک تحصیل کرده و سال‌ها در صنایع خودروسازی به کار و تحقیق مشغول بوده است. خانواده‌ او هم دانشگاهی و سیاسی‌اند. پدرش، محمد ملکی، نخستین رییس دانشگاه تهران پس از انقلاب بود که اکنون از منتقدان جدی حکومت است.

دغدغه‌های اجتماعی و مدنی، عمار را به تحصیل در علوم اجتماعی علاقه‌مند ساخت. او در سال ۱۳۸۷ برای ادامه تحصیل به هلند آمد و در رشته سیاستگذاری عمومی از دانشگاه دلفت، مدرک کارشناسی ارشد گرفت. سپس تحصیلات خود را در علوم سیاسی و مطالعات میان فرهنگی تا مقطع دکترا در دانشگاه تیلبورگ ادامه داد.

عمار به موضوع مبارزات مدنی هم علاقه‌مند است و کتاب «از نافرمانی مدنی تا بدفرمانی مدنی» حاصل پژوهش او در این زمینه است. از او نوشته‌ها و مقاله‌های متعددی در رسانه‌های فارسی زبان منتشر شده است. مقالات انگلیسی او نیز در ژورنال‌های بین‌المللی به چاپ رسیده‌اند.

صحبت‌های عمار ملکی را از اینجا بشنوید:

در همین زمینه:

پیوند میان علوم طبیعی و انسانی، کمک به حقوق بشر است – گفت‌و‌گو با دامون گل‌ریز

«کاش ما ده درصد آزادی اینجا را داشتیم» – گفت‌و‌گو با رضا کشاورزی

«آرزوهایم یکی یکی برآورده شد» – گفت‌وگو با مهرناز صالحی

دانشمند و شهروند – گفت‌وگو با بیژن مشاور