رئیس جمهور آمریکا روز چهارشنبه ۱۱ فوریه طرح سه ساله استفاده از قدرت نظامی علیه دولت اسلامی را به کنگره این کشور ارائه می‌دهد. در این طرح محدودیت‌هایی در زمینه اعزام سرباز در نظر گرفته شده است.

Obama_vs_IS01

رییس جمهور آمریکا همچنان از «ائتلاف ضد داعش» که اوت سال گذشته میلادی شکل گرفت دفاع می‌کند. باراک اوباما اما با شکل دادن به «ائتلاف ضد داعش» حمایت کنگره را از دست داد و برخی از اعضای کنگره او را به سوءاستفاده از اقتدار قانونی‌اش متهم کردند.

بیشتر بخوانید: پنتاگون طرحی سه ساله برای مقابله با داعش دارد

نمایندگان مخالف در کنگره آمریکا از اوباما خواسته بودند در مورد اعزام نیروی نظامی به سوریه و عراق با کنگره مشورت کند. به دنبال این فشارها او در ماه نوامبر گذشته قول داد که در این مورد یک «طرح» تهیه کند و به طور رسمی به کنگره ارائه دهد.

طرحی که امروز در زمینه چگونگی استفاده از نیروهای نظامی و میزان مداخله آن‌ها در عراق و سوریه به کنگره ارائه خواهد شد، در میان جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها بسیار بحث‌انگیز است.

این طرح هرچند اجازه استفاده از نیروهای ویژه و مشاوران نظامی آمریکایی را برای مقابله با داعش صادر می‌کند، اما استفاده از نیروی زمینی را محدود می‌کند و برای مقابله با داعش محدودیت‌های جغرافیایی قائل می‌شود.

اوباما بر مبنای مجوزی که در سال ۲۰۰۱ و پس از حملات ۱۱ سپتامبر صادر شده بود، و همچنین بر اساس مجوزی که جورج بوش در سال ۲۰۰۲ در جنگ با عراق صادر کرد، به نیروی هوایی آمریکا اجازه بمباران مواضع داعش در شمال سوریه و عراق را داده است.

طرح جدیدی که اوباما به کنگره تقدیم می کند، مجوز سال ۲۰۰۲ را لغو و مجوز سال ۲۰۰۱ را تمدید می‌کند. بر اساس مجوز سال ۲۰۰۱، کاخ سفید می‌توانست از هواپیماهای بدون سرنشین و حملات موشکی علیه شبه نظامیان القاعده در یمن و سومالی استفاده کند.

در حالی که رأی‌دهندگان آمریکایی از تأیید خبر کشته شدن کایلا مولر، فعال مدنی آمریکایی توسط داعش و همچنین کشته شدن روزنامه‌نگاران و خلبان اردنی بسیار خشمگین‌اند، اعضای کنگره اعلام کرده‌اند که به سرعت به طرح اوباما رسیدگی خواهند کرد و چند هفته پس از تعطیلات کنگره در فاصله ۱۶ تا ۲۰ فوریه آن را به بحث می‌گذارند.

هم جمهوری‌خواهان و هم دموکرات‌ها گفته‌اند که دولت و کنگره در این زمینه به شکل «بی‌سابقه‌»ای با هم مشورت کرده‌اند.

با این حال بسیاری از دموکرات‌های هوادار اوباما که از سال‌ها جنگ آمریکا در عراق و افغانستان خسته‌اند، می‌گویند که با طرح اوباما که در آن استفاده از نیروی زمینی هم پیش‌بینی شده، مخالف‌اند.

در حالی که مخالفت اوباما با جنگ در عراق باعث پیروزی او در انتخابات سال ۲۰۰۹ شد، نمایندگان مخالف طرح اوباما در کنگره نگرانند که ادامه این روند باعث شود آمریکا یک بار دیگر به خاورمیانه سرباز بفرستد.

برخی از جمهوری‌خواهان می‌گویند باید برای اعزام نیروی زمینی محدودیت ایجاد کرد اما گروهی دیگر معتقدند که اعزام واحدهایی از سربازان نیروی زمینی ارتش آمریکا می‌تواند به مخالفان بشار اسد به طور مؤثرتری کمک کند.

پیش از این هزار سرباز آمریکایی برای حراست از سفارتخانه ایالات متحده آمریکا در بغداد و آموزش سربازان عراقی به عراق فرستاده شده بودند، اما اوباما تاکید کرده بود که نیروهای پیاده آمریکایی به هیچ‌وجه وارد منازعه عراق نخواهند شد.

فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر پیش از این از جامعه جهانی خواسته بود که ائتلاف ضد داعش موازین بین‌المللی بشردوستانه را نقض نکند.

بیشتر بخوانید:

«ائتلاف ضدداعش نباید موازین بین‌المللی بشردوستانه را نقض کند»