سازمان میراث فرهنگی ایران می‌گوید موزه‌های کشور نتوانسته‌اند خود را با نیاز جامعه هماهنگ کنند و به همین دلیل میزان استقبال از موزه‌ها در ایران اصلا رضایت بخش نیست.

National Museum-Tehran
سازمان میراث فرهنگی از میزان استقبال مردم از موزه‌ها ناراضی است

محمدرضا کارگر، مدیرکل اداره موزه‌ها و اموال منقول فرهنگی ـ تاریخی در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور روز دوشنبه ۶ بهمن به خبرگزاری ایلنا گفت موزه‌ها در ایران نتوانسته‌اند به دولت در حل معضلات عمومی کمک کنند. او در ادامه گفت موزه‌ها در مسائلی همچون تقویت وحدت و هویت ملی، جلوگیری از مهاجرت و ایجاد امید  می‌توانند بسیار موثر باشند و  از این طریق قابلیت خود را مطرح کنند تا از کمک‌های دولت نیز بتوانند بهره‌مند شوند.

به گفته کارگر، موزه‌های ایران از نظر حفاظت اشیاء به طور کامل استاندارد هستند، اما از نظر  معرفی و ارائه خود، استاندارد نیستند؛ به همان میزان که موزه‌ها با تاثیرگذاری بر جامعه فاصله دارند، به همان میزان هم با استانداردها فاصله دارند.

مدیرکل اداره موزه‌ها گفت: برای رسیدن به این نوع استاندارد، موزه‌ها باید در زندگی مردم جاری شوند که متاسفانه هنوز به این نقطه نرسیده‌ایم.

به گفته او موزه‌های تخت جمشید، سعدآباد، گلستان و کاخ نیاوران به ترتیب پر بازدیدترین موزه‌های کشور هستند.

او از موزه‌ها خواست تا اهداف خود را به نیازها و توقعات مردم نزدیک کنند. به گفته کارگر در ایران حدود ۵۰۰ موزه فعال وجود دارد.

«۴۰۰ هزار نسخه کتاب خطی در دست مردم است»

در حالی که آمارهای سازمان میراث فرهنگی نشان‌دهنده عدم استقبال مردم از موزه‌های مهمی مانند موزه ملی و موزه ایران باستان است، برآوردهای کتابخانه ملی ایران نیز نشان می‌دهد بیش از ۴۰۰ هزار نسخه کتاب خطی و نفیس در دست اشخاص است.

Manuscripts-Iran

غلامرضا امیرخانی، معاون کتابخانه ملی ایران، روز دوشنبه ۶ بهمن به خبرگزاری ایرنا گفت کارشناسان عمر مفید اسناد و کتاب‌هایی را که در منازل مردم نگهداری می شود ۵۰ سال اعلام کرده‌اند. به دلیل شرایط آب و هوایی، رطوبت، آلودگی‌ها، قارچ و موارد مشابه این اسناد و کتاب‌ها به مرور زمان از بین می‌رود.

او از مردم خواست اسناد و کتاب‌های خطی و تاریخی خود را به اشکال مختلف چون امانت، فروش و یا وقف در اختیار مرکز استاند ملی قرار دهند تا بتوان آن‌ها را به عنوان تاریخ ملت حفظ نمود. در کتابخانه و سازمان اسناد ملی با ایجاد شرایط استاندارد برای این آثار ارزشمند تاریخی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی عمر مفید آنها به بیش از ۵۰۰ سال افزایش می‌یابد.

کتابخانه ملی ایران با دو میلیون و ۷۰۰ هزار جلد کتاب یکی از بزرگترین منابع و مخازن موجود در سطح ملی و منطقه‌ای است. این کتابخانه همچنین دارای ۳۸ هزار جلد نسخ خطی نفیس، ۳۴ هزار جلد نسخه سنگی و چند صد میلیون برگ سند است.

برآوردهای کتابخانه ملی نشان می‌دهد تعداد کتاب‌های خطی در دست مردم بیشتر از تعداد کتاب‌های خطی موجود در این کتابخانه است.