مشفق کاشانی که پیش از انقلاب به عنوان یک غزل‌سرای مجلسی شهرت داشت و پس از انقلاب به یک شاعر ولایی بدل شد درگذشت. درگذشت او در میان شاعران بیت رهبری و مقامات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بازتاب گسترده‌ای داشت. اما جامعه فرهنگی مستقل کشور درباره او تاکنون سکوت کرده است.

مشفق کاشانی: «شاعر مجلسی» پیش از انقلاب، «شاعر ولایی» پس از انقلاب
مشفق کاشانی: «شاعر مجلسی» پیش از انقلاب، «شاعر ولایی» پس از انقلاب

به گزارش خبرگزاری‌های ایرانی عباس کی‌منش با تخلص مشفق کاشانی در مراسم شعرخوانی در انجمن شاعران ایرانی که به مناسب تولد شاعری به نام سهیل محمودی برگزار شده بود، از حال رفت، به بیمارستان منتقل شد و دقایقی بعد در اثر عارضه قلبی درگذشت. او که یکی از شاعران حلقه «بیت رهبری» و از شاعران مورد وثوق رهبر جمهوری اسلامی بود، هنگام مرگ ۸۹ سال داشت.

خبرگزاری فارس اعلام کرده است که مراسم تشییع او سه‌شنبه ۳۰ دی ماه از مقابل تالار وحدت در تهران برگزار می‌شود.

در مراسم شعرخوانی «انجمن شاعران ایران» محمد خاتمی هم شرکت داشت. رییس جمهور پیشین ایران پیش از این، در همایش اصلاح‌طلبان که پنج‌شنبه ۲۵ دی ماه در تهران برگزار شد شرکت نکرده بود.

بیشتر بخوانید: گردهمایی برادران کوچک اصلاح‌طلب در غیاب برادر بزرگ

خبر درگذشت مشفق کاشانی بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های خبری ایران داشته است. بسیاری از شخصیت‌های سیاسی ایران، از جمله علی لاریجانی (رییس مجلس شورای اسلامی)، علی جنتی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی) و عباس صالحی (معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) و همچنین علیرضا مختارپور (دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور) به مناسبت درگذشت او پیام‌های تسلیت صادر کرده‌اند.

برخی از شاعران حلقه بیت رهبری که تا پیش از این با هم بر سر تصاحب «خانه شعر» و چگونگی برگزاری جشنواره شعر فجر اختلاف داشتند و این اختلافات به مشاجرات تند قلمی هم بدل شد، به مناسبت درگذشت مشفق کاشانی پیام‌های تسلیت صادر کردند و خدمات او را به «شعر انقلاب» ستودند. جامعه مستقل ادبی ایران اما تاکنون نسبت به درگذشت مشفق کاشانی سکوت کرده است.

بیشتر بخوانید: دعوای دو جناح از شاعران دولتی بر سر زن و زمین و خانه

عباس کی‌منش متخلص به مشفق کاشانی در سال ۱۳۰۴ در کاشان متولد شد. پیش از انقلاب سه مجموعه از غزلیاتش را منتشر کرد، اما در شعر معاصر ایران، در مقایسه با شاعران جریان‌سازی مانند احمد شاملو، یدالله رویایی، مهدی اخوان ثالث، نصرت رحمانی و فروغ فرخزاد توفیق چندانی به دست نیاورد. در مقایسه با غزل‌سرایان هم در سال‌های پیش از انقلاب، شهرت سیمین بهبهانی و رهی معیری و عماد خراسانی به مراتب بیش از او بود. پس از انقلاب اما همراه با طاهره صفارزاده و علی گرماررودی تحت تأثیر جنگ به مفاهیم مذهبی، ایدئولوژیکی و تبلیغی روی آورد و به تدریج از یک شاعر مجلسی به یک شاعر درباری بدل شد.

آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران درباره مشفق کاشانی گفته است: «شعر ایشان در خدمت هدف‌ها قرار می‌گیرد؛ در خدمت هدف‌های دینی و هدف‌های انقلابی. شعر ایشان، چه شعر مذهبی و به اصطلاح شعر آئینی‌ای که ایشان گفتند در مدایح و در موضوعات مربوط به ائمه و چه شعرهایی که درباره‌ مسائل انقلاب گفتند، همه‌ اینها شعرهای مفید و اثرگذاری است.»

بیشتر بخوانید: طیب‌الله انفاسکم، بد لفظ و بد مضمون

در حالی که علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از مشفق کاشانی به عنوان «حلقه وصل غزل دیروز با غزل امروز» یاد کرده است، رهبر جمهوری اسلامی درباره پیشنیه شعری او پیش از انقلاب اظهار بی‌اطلاعی کرده و مبدأ فعالیت‌های او را به عنوان یک شاعر پس از انقلاب در نظر گرفته است.

بیشتر بخوانید: خامنه‌ای، رهبری نظام اسلامی یا حکیم یگانه دوران؟