بنا بر اعلام آژانش جهانی انرژی، قیمت نفت ممکن است بیشتر کاهش پیدا کند هرچند نشانههایی از افزایش تدریجی آن نیز به چشم میخورد. این افزایش احتمالا در نیمه دوم سال اتفاق خواهد افتاد.
قیمت نفت خام در شش ماه گذشته بیش از ۶۰ درصد کاهش پیدا کرده و اکنون هر بشکه نفت خام، کمتر از ۵۰ دلار معامله میشود. این کاهش به دنبال مقابله کشورهای تولید کننده نفت با نفت سبک و با کیفیت آمریکا و کانادا اتفاق افتاده است. سازمان کشورهای صادرکننده نفت با وجود این کاهش قیمت، تولید را کم نکردهاند.
آژانس جهانی انرژی در گزارش ماهانه خود اعلام کرده که نمیتوان پایینترین قیمت فروش نفت را حدس زد، اما میتوان گفت که قیمت آن بهبود مییابد و فروش فعال آن ادامه خواهد داشت. این اتفاق ممکن است قریب الوقوع نباشد اما نشانهها حاکی از آن است که جزر و مدی در راه خواهد بود.
آژانس جهانی انرژی همچنین پیشبینی کرده که مصرف نفت در سال جدید میلادی ۹۰۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا میکند و به ۹۳ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز میرسد. این آژانس در گزارشهای قبلی نیز همین رقم را برای رشد تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۱۵ پیشبینی کرده بود.
افزایش تقاضا
آژانس جهانی انرژی که در برنامهریزیهای اقتصادی با کشورهای صنعتی همکاری میکند، گفته است که کاهش قیمت نفت به معنای محدودتر شدن عرضه و افزایش تقاضاست.
ملموسترین اثر کاهش قیمت نفت بر عرضه است. در حال حاضر کمپانیها در حال محدود کردن بودجههای خود و به تعویق انداختن و متوقف کردن پروژههای خود هستند و همزمان بیشترین تلاش را برای تولید نفت انجام میدهند.
آژانس جهانی انرژی پیشبینی میکند که کشورهای غیر عضو اوپک، تولید روزانه خود را ۳۵۰ هزار بشکه افزایش داده و به ۹۵۰ هزار بشکه برسانند. با این حال این میزان نسبت به سقف تولید ۹ .۱میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۱۴، کاهش نشان میدهد.
این آژانس پیش بینی میکند که کانادا و آمریکا به ترتیب ۹۵هزار و ۸۰ هزار بشکه در روز کمتر تولید کنند. بنا بر این پیشبینی، کلمبیا ۱۷۵ هزار بشکه و روسیه ۳۰ هزار بشکه در روز کمتر تولید خواهند کرد.
این در حالی است که تقاضای جهانی برای نفت اوپک در سال ٢٠١٤ معادل روزانه ٢٩.٤ میلیون بشکه بود و سازمان اوپک پیشبینی کرده بود که این تقاضا در سال جاری، با کاهش ٣٠٠ هزار بشکه در روز به ٢٨,٩٢ میلیون بشکه خواهد رسید.
اوپک همچنین تاکید کرده بود که تقاضای جهانی برای نفت تولیدی این سازمان در سال ٢٠١٥ به کمترین میزان خود در ١٢ سال گذشته خواهد رسید. گفته میشود رشد عرضه نفت در آمریکای شمالی به سرعت کاهش نیافته چون بسیاری از تولیدکنندگان خود را برای کاهش کوتاه مدت قیمت نفت آماده کرده بودند.
کاهش قيمت نفت و رسیدن آن به ۵۸ دلار برای هر بشکه نفت، ایران را دچار زیان اقتصادی جدی کرده است. پیشبینیها نشان میدهد که تا پایان سال ۹۳ این زیان بيش از هشت ميليارد دلار خواهد بود که نشاندهنده افت ۲۵ درصدی درآمدهای نفتی ايران است.
در همین زمینه:
روحانی: کاهش قیمت نفت متوقف میشود
«کاهش قیمت نفت میتواند دردسرساز باشد»