دولت ایران به خاطر کاهش درآمدهایش به دلیل سقوط قیمت نفت، فعلا نمی‌تواند طرح خارج کردن جاده تزانزیت از میان جنگل گلستان را اجرا کند.

Golestan National Park-Road
دولت به دلیل کاهش درآمدهای نفتی فعلا طرح ساخت یک جاده جایگزین را مسکوت گذاشته است

سعید نمکی، مشاور رییس سازمان حفاظت محیط زیست ایران، روز دوشنبه ۱۵ دی ماه با اعلام این خبر گفت برای خارج کردن این جاده حادثه‌ساز نیاز به احداث یک جاده جایگزین است، اما به علت سخت بودن مسیر جاده جدید به بودجه‌ای ۱۰ برابر بودجه پیش‌بینی شده نیاز است که فعلاً دولت به دلیل کاهش درآمدهایش قادر به انجام این طرح نیست.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، سعید نمکی تصریح کرد دولت این طرح را رد نکرده اما «فعلاً آن را مسکوت می‌گذارد تا در زمان مناسب اجرای آن آغاز شود».

به گفته مشاور رییس سازمان حفاظت محیط زیست، جاده جایگزین باید از مسیر «گلی داغ»، «کلاله» و «مینو دشت» به «آشخانه» عبور کند که از جاده کنونی حدود ۳۰ کیلومتر طولانی‌تر است و ۱۸ کیلومتر آن گذرگاهی است که از مناطق بسیار پرپیچ و خم می‌گذرد که نیازمند زیرسازی بسیار پرهزینه است. او تأکید کرد زمانی که اجرای این طرح آغاز شود به حداقل ۳ تا ۵ سال زمان برای تکمیل آن نیاز است.

جاده مساله ساز

عبور جاده تزانزیت تهران-مشهد از میان پارک ملی گلستان مدت‌هاست مورد اعتراض حامیان محیط زیست قرار دارد.

Golestan National Partk-Protest-Sept 2014-02
عبور این جاده ترانزیت مورد اعتراض گسترده حامیان محیط زیست در ایران است

عبور این جاده از میان جنگل‌های گلستان باعث برهم‌خوردن تعادل اکولوژیک آن شده و همچنین شمار تلفات جانوران مختلف بر اثر برخورد با وسایل نقلیه را به شدت افزایش داده است.

از سوی دیگر، مسافران عبوری از این جاده نیز که بسیاری اوقات در کنار این مسیر اقدام به برافروختن آتش برای پخت‌وپز می‌کنند، عامل تعدادی از آتش‌سوزی‌های پارک ملی گلستان بوده‌اند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد ۸۵ درصد آتش‌سوزی جنگل گلستان توسط مسافران عبوری اتفاق می‌افتد.

عبور جاده از میان پارک ملی گلستان، این منطقه حفاظت‌شده را به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم کرده و موجب قطع ارتباط حیوانات در دو بخش شده است. از همین رو، حیوانات وحشی بسیاری هنگام عبور از جاده کشته می‌شوند.

در آخرین مورد از تصادفات جاده‌ای در این محور در روزهای اخیر یک پلنگ نایاب و همچنین یک آهو در جاده جنگل گلستان کشته شدند.

بیشتر بخوانید: کشته شدن یک پلنگ در تصادف جاده‌ای در جنگل گلستان

بر اساس گزارش‌های سازمان حفاظت محیط زیست در کشور، حدود هفتاد درصد تلفات گوشت‌خواران در بین سال‌های ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۳ مربوط به تلفات جاده‌ای بوده است. بر اساس این آمار ۲۷ درصد تلفات پلنگ ایرانی هم در همین بازه زمانی در جاده‌ها اتفاق افتاده که ۸۳ درصد آن فقط مربوط به جاده پارک ملی گلستان است.

پارک ملی گلستان یا جنگل گلستان منطقه حفاظت‌شده‌ای در شرق استان گلستان و غرب استان خراسان شمالی است. این منطقه قدیمی‌ترین پارک ملی ثبت شده در کشور ایران و پناهگاهی کم‌نظیر برای حیات وحش است که ۱۳۵۰ گونه گیاهی و ۳۰۲ گونه جانوری، از جمله نیمی از گونه‌های پستانداران ایران را در حدود ۹۰۰ کیلومتر مربع مساحت خود جای داده است و به همین دلیل از سوی یونسکو به عنوان ذخیره‌گاه زیست کره در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

پارک ملی گلستان زیستگاه پستانداران بزرگی چون پلنگ، خرس قهوه‌ای، گرگ، مرال، شوکا، گوسفند وحشی و بز وحشی، آهوی ایرانی و گراز است.

در همین زمینه

Golestan National Partk-Protest-Sept 2014