محمد خاتمی، رییس جمهور پیشین ایران با نمایندگان ۷۰ تشکل‌ دانشجویی سراسر کشور دیدار کرد. او در سخنانی به دانشجویان هشدار داد که اگر قدرت مورد نقد قرار نگیرد به دیکتاتوری و فساد می‌انجامد. خاتمی تلویحاً از حق مردم در جابجایی حکومت‌ها بدون توسل به زور دفاع کرد.

دیدار محمد خاتمی با نمایندگان ۷۰ تشکل‌ دانشجویی
دیدار محمد خاتمی با نمایندگان ۷۰ تشکل‌ دانشجویی

خبرگزاری کار ایران و برخی رسانه‌ها مانند سایت جماران گزارشی از سخنان محمد خاتمی منتشر کردند و متن سخنرانی او نیز در سایتش قرار گرفته است.

بر اساس این گزارش‌ها، رییس جمهور پیشین ایران در دیدار با نمایندگان دانشجویان، آن‌ها را در وهله نخست به صبر و شکیبایی فراخواند و در همان حال از اصلاحات به عنوان یک «گفتمان» و از سیاست دولت مبنی بر «اعتدال» به عنوان یک روش یاد کرد. او در فرازهایی از سخنانش که با حاشیه‌روی‌ها فراوان همراه بود از برخی مفاهیم مانند «حرمت و کرامت انسانی» و از حق مردم در جابجایی حکومت‌ها سخن گفت.

قدرت مهار نشده به فساد می‌انجامد

خاتمی در سخنانش با نمایندگان تشکل‌های دانشجویی گفت: «اگر روشنفکر هستید باید برای تک تک افراد این جامعه دلسوزی داشته باشید و معتقد باشید همه مردم و این انسان‌ها حرمت و کرامت و حق دارند و مهم‌ترین حق آنها، حق حاکمیت بر سرنوشت است.»

او به دانشجویان هشدار داد که از نقد قدرت غافل نمانند: «اگر قدرت بی‌مهار باشد و مورد نقد قرار نگیرد هم به دیکتاتوری می‌انجامد و هم به فسادهای بزرگ. فسادهای بزرگ در متن قدرت‌هایی ایجاد می‌شود که دست خود را باز می‌دانند و به کسی پاسخگو نیستند.»

پیش از این، حسن روحانی، رییس جمهور ایران نیز در «همایش ملی ارتقای سلامت اداری و مبارزه با فساد» که دوشنبه، ۱۷ آذر در سالن اجلاس سران در تهران برگزار شد، در سخنانی پربازتاب تلویحاً سپاه پاسداران را به فساد متهم کرده و گفته بود: «اگر تفنگ، پول، قدرت، روزنامه، سایت و تبلیغات در یک جا جمع شد حتماً فساد در پی خواهد داشت.»

بیشتر بخوانید: روحانی: تجمیع تفنگ، پول و رسانه در یک نهاد فساد آور است

اکبر ترکان، معاون پیشین وزیر نفت و مشاور ارشد روحانی، چند ماه پیش از تشکیل دولت یازدهم گفته بود که «فساد تا خرخره دولت را فراگرفته» و به تمام ارکان جمهوری اسلامی رخنه کرده است.

محمد حسن آصفری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یکشنبه، ۲۳ آذر از خسته شدن مردم از شعارهای مبارزه با فساد سخن گفت و از دولت خواست در این زمینه فعال‌تر عمل کند.

حق جابجایی حکومت‌ها بدون توسل به زور

محمد خاتمی در جمع دانشجویان از مصونیت دروغ‌گویان و رواج فساد و بی‌اخلاقی نیز انتقاد کرد و گفت: «ما همه مزایای جمهوری اعم از آزادی، آزادی بیان و تجمعات و تعیین کننده بودن رأی و حق حاکمیت بر سرنوشت و… را می‌خواهیم و علاوه بر آن اخلاق و عدالت را که روح اسلام است می‌خواهیم.»

او همچنین از «جمهوری اسلامی» تفسیری متفاوت از آنچه که وجود دارد به دست داد و گفت: «جمهوری اسلامی یعنی مردم‌سالاری و حق حاکمیت مردم و حاکمیت برآمده از اراده مردم و پاسخگویی قدرت و حکومت در برابر مردم و قدرت داشتن مردم به جابه‌جایی حکومت‌ها بدون توسل به زور است.»

خاتمی استبدادزدگی را دردی تاریخی خواند و گفت: «باید در انقلاب اسلامی و قانون اساسی بر آنچه ضد استبداد است و به حقوق مردم پرداخته، بیشتر تکیه شود. استبداد و استبدادزدگی طاس لغزنده‌ای‌ست که اگر غفلت کنیم هم مردم و هم حاکمان در آن می‌افتند.»