ولیالله سيف، رئيس کل بانک مرکزی ایران گفت فساد اخير بانکی از سالهای ۸۵ تا اوايل سال ۹۱ رخ داده و در اواخر سال ۹۲ کشف و پرونده آن در اختیار مراجع قضايی قرار داده شده است. وی گفت این اختلاس بسیار شبیه به فساد سه هزار ميليارد تومانی بوده است.
بهگزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) ولیالله سيف، امروز سهشنبه ۱۸ آذرماه، درباره کشف فساد اخير مالی در سيستم بانکی، معروف به فساد ۱۲هزار ميليارد تومانی، گفت: «۱۲هزار ميليارد تومان حجم سوءاستفاده نيست بلکه گردشی است که اتفاق افتاده و بالاترين مبلغی که در دورهای در اختيارشان بوده ۷۰ ميليارد تومان و آن هم به مدت يک هفته بوده است.»
بهگفته رئیس بانک مرکزی ایران، مبلغ سوءاستفاده شده در طول چهار – پنج سال از يک مبلغ کوچک به اين رقم تبديل شده و اين رقم در يک دوره زمانی هفت تا ۱۰ روزه يا حداکثر دو هفتهای به ۷۰ ميليارد تومان رسيده است.
علی طيبنيا، وزير امور اقتصادی و دارايی ايران، روز شنبه ۱۵ آذرماه از کشف يک «فساد مالی» تازه در شبکه بانکی کشور به ارزش ۱۲ هزار ميليارد تومان خبر داده و گفته بود متهمان اين پرونده بازداشت شدهاند.
وزیر اقتصاد گفت: «نزديک به صد درصد اين مبلغ به بانک بازگشت و در حال حاضر نيز متهمان آن در زندان بهسر میبرند.»
محمود علوی، وزير اطلاعات ايران نیز روز دوشنبه ۱۷ آذر در گفتوگو با ايرنا از بازداشت «۲۰ نفر از مديران ميانی» دولت محمود احمدینژاد در ارتباط با «پرونده تخلفات مالی» خبر داد و گفت: «اين تخلفات مربوط به سال ۱۳۸۹ تا پايان سال ۱۳۹۱ است که از اواخر سال گذشته متوجه اين تخلفات شديم و آن را کشف کرديم.»
وزير اطلاعات ایران افزود اين وزارتخانه در اواخر سال ۱۳۹۲ متوجه اين مسأله شد و در حال حاضر «تنها سه نفر» از ۲۰ فرد دستگیرشده همچنان در بازداشت هستند اما «۳۰ نفر نيز برای مصاحبه دعوت شدهاند تا نقش و ميزان تأثير آنان در تخلف مالی را بدانيم.»
وزير اطلاعات ایران همچنين از «بازگرداندن عمده آنچه از بيتالمال مورد تعدی قرار گرفته بود» خبر داد و گفت که «در حال بازگرداندن آن مقدار کم باقیمانده هستيم».
ولیالله سيف، رئيس بانک مرکزی ایران، در سخنان امروز خود اعلام کرد که در فساد اخير بانکی سه بانک دخالت داشتهاند و اين فساد بسيار شبيه به اختلاس سه هزار ميليارد تومانی است و در اين پرونده نيز سوءاستفاده از طريق ضمانت و گردش چک صورت گرفته است.
اختلاس سه هزار ميلياردی، معروف به «اختلاس بزرگ» در دوران ریاست جمهوری محمود احمدینژاد افشا شد. مهآفرید خسروی، از متهمان اصلی اين پرونده و مدیر شرکت «توسعه سرمایهگذاری امیرمنصور آریا» در ۲۷ شهریورماه ۱۳۹۰ دستگیر و سحرگاه سوم خردادماه سال جاری اعدام شد.
رئيس بانک مرکزی چنين اتفاقاتی در نظام بانکی ایران را دارای سابقه طولانی خواند و علت آن را «ضعف در بخش فنآوری و سيستم و برخوردار نبودن از سامانهای که سيستمها را مصون نگه دارد» دانست.
تخلفات و فسادهای مالی در جمهوری اسلامی به موضوعی روزمره در ایران تبدیل شده است.
در تازهترین گزارش سازمان شفافیت بینالملل که یک هفته پیش منتشر شد، ايران در سال ۲۰۱۴ در ميان ۱۷۵ کشور و منطقه، در رتبه ۱۳۶ «شاخص جهانی احساس فساد» قرار گرفت.
امتیاز ایران در گزارش امسال سازمان شفافیت بینالملل ۲۷ است. در سال ۲۰۱۳ ایران با ۲۵ امتیاز در رتبه ۱۴۴ و در سال ۲۰۱۲ میلادی با ۲۸ امتیاز در رتبه ۱۳۳ از ۱۷۶ قرار داشت.