اروگوئه شش زندانی گوانتانامو را به‌عنوان پناهنده پذيرفت.

Part-WAS-Was8863630-1-1-0
به دليل سلب حقوق شهروندی، آمريکا نه می‌توانست آنها را به کشورهای خودشان بفرستد، نه آنها را در خاک خود می‌پذيرفت

به گزارش خبرگزاری «آسوشيتدپرس»، شش زندانی که دولت اروگوئه آنها را به عنوان پناهنده پذيرفته‌است، روز يکشنبه هفتم دسامبر از خليج گوانتانامو به اروگوئه انتقال يافتند تا به‌عنوان ساکنان جديد اين کشور به زندگی جديد خود مشغول شوند.

دولت آمريکا امروز در بيانيه‌ای اعلام کرد که توافق بر سر سکنی‌دادن دوباره اين شش نفر به عنوان پناهنده در اروگوئه به دليل دغدغه‌های امنيتی در پنتاگون و نيز ملاحظات سياسی در کشور ميزبان چند ماه به تعويق افتاده‌بود.

زندان امنیتی گوانتانامو در ژانویه سال ۲۰۰۲ دایر شده است. ایالات متحده آمریکا متهمان به همکاری در عملیات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ و همچنین عضویت در شبکه‌های تروریستی‌ را در این زندان نگه‌داری می‌کند.

گروه‌های حقوق بشری بارها خواستار تعطیلی گوانتانامو شده بودند.

شش زندانی بی‌گناه، شش مسلمان بی‌کشور

اين شش‌زندانی شامل چهار سوری، يک تونسی و يک فلسطينی می‌شوند. آنها سال ۲۰۰۲ و به‌خاطر ارتباط احتمالی آنها با شبکه «القاعده» دستگير شدند، اما هرگز به‌طور رسمی اتهامی عليه آنها وارد نشد.

به گزارش آسوشيتدپرس، اين شش فرد دست‌کم از سال ۲۰۱۰ به اين سو کاملاً بی‌گناه دانسته‌شده و آماده‌ آزادشدن بودند، اما به دليل سلب حقوق شهروندی، ايالات متحده آمريکا نه می‌توانست آنها را به کشورهای خودشان بفرستد، نه آنها را در خاک خود می‌پذيرفت، و نه کشوری را برای پذيرفتن آنها می‌يافت.

خوزه موخيکا، رئيس‌جمهوری چپ‌گرای اروگوئه که از سال ۲۰۰۹ رياست‌جمهوری اين کشور را بر عهده دارد، چندين ماه پيش اعلام کرده‌بود که در حرکتی انسان‌دوستانه اين شش زندانی را می‌پذيرد و دولت او به آنها کمک خواهد کرد تا در کشور جديدشان سر و سامان بگيرند. او که خود در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ به مبارزه مسلحانه عليه دولت راست‌گرای افراطی اين کشور و از متحدان ايالات متحده در آمريکای لاتين می‌پرداخت، در دو دوره با رأی مردم در انتخاباتی دموکراتيک برگزيده‌شد و اکنون شش‌تن از زندانيان سابق ايالات متحده را به‌عنوان شهروندان جديد کشورش پذيرفته‌است.

تعويق بی‌دليل انتقال زندانيان در پنتاگون

در نهايت، خوزه موخيکا در ژانويه امسال مرزهای کشورش را به روی اين شش‌نفر گشود، اما تعويق دستگاه اداری آمريکا باعث شد تا آنها ماه‌ها بعد به اروگوئه فرستاده شوند.

Guantanamo 55
چاک هيگل بدون هيچ دليل مشخصی تأييديه انتقال آنها از گوانتانامو به اروگوئه را امضا نمی‌کرد

به گزارش آسوشيتدپرس، مديران اوباما به شدت از چاک هيگل، وزير دفاع آمريکا ناراضی بودند، چرا که هيگل بدون هيچ دليل مشخصی تأييديه انتقال آنها از گوانتانامو به اروگوئه را امضا نمی‌کرد. بنابر اين گزارش، مديران اوباما می‌گويند که تأييديه انتقال اين شش زندانی بی‌گناه، ماه‌ها روی ميز هيگل در انتظار يک امضا به سر برده و در نهايت، پنتاگون در ماه ژوئيه اين تأييديه را به کنگره فرستاده‌است.

با اين حال، زمانی که اين اتفاق افتاد، اروگوئه وارد رقابت‌های انتخاباتی رياست‌جمهوری شده‌بود و بايد تا معلوم‌شدن رئيس‌جمهوری بعدی اين کشور انتقال زندانيان به تعويق می‌افتاد.

اصرار کنگره بر ادامه گوانتانامو

در حالی که اوباما در دور نخست رياست‌جمهوری با وعده توقف کار گوانتانامو بر سر کار آمد، اما کنگره جلوی اجرايی‌شدن اين خواسته را گرفت، و همچنين محدوديت‌های فراوانی برای فرستادن زندانيان گوانتانامو به آمريکا و نيز کشورهای خارجی ديگر وضع کرد.

با اين حال، تخفيف محدوديت ارسال زندانيان به کشورهای ديگر باعث شده تا کنون ۱۹ زندانی در سال جاری آزاد شوند. اکنون به گزارش آسوشيتدپرس، اوباما نيز به‌دنبال حرکت جديدی جهت بستن گوانتانامو است.