از سال ۱۹۹۴ تا ۲۰۱۳ کشورهای محروم یا در حال توسعه بیش از دیگر کشورهای جهان از تغییرات سهمگین آب و هوایی آسیب دیدهاند. این کشورها متحمل ۲/۲ بیلیون دلار خسارت شدهاند.
در بیستمین کنفرانس سازمان ملل در مورد تغییرات آب و هوا در لیما، فهرست کشورهای در معرض خطر تغییرات جوی ارائه شد. در این فهرست کشورهایی که از سال ۱۹۹۴ تا ۲۰۱۳ بیش از دیگر کشورها از تغییرات آب و هوایی آسیب دیدهاند معرفی شدهاند.
در سال ۲۰۱۳ کشورهای فیلیپین، کامبوج و هندوستان بیشترین لطمهها را از تغییرات سهمگین آب و هوایی متحمل شدهاند. گردباد «های یان» بخشهای وسیعی از ۲۰ استان فیلیپین در جنوب و مرکز این کشور را تحت تأثیر قرار داد و آسیبهای گستردهای به مناطق مسکونی و زیرساختها وارد آورد. ۶۵۰۰ نفر در نوامبر ۲۰۱۳ در اثر طوفان «های وای» جانشان را از دست دادند و نزدیک به یک میلیون نفر بیخانمان شدند.
فیلیپین از جمله مناطقی طوفانخیز جهان است و سالانه ۲۰ طوفان با قدرتهای متفاوت در آن رخ میدهد. گردباد «های یان» در سال ۲۰۱۳ شدیدترین طوفان سالهای اخیر بود و فیلیپین را در صدر کشورهای در خطر تغییرات آب و هوایی قرار داد.
در هندوستان در سال ۲۰۱۳ در اثر طوفان «فایلین» که در ۱۴ سال گذشته سهمیگنترین طوفانی بوده که این کشور را در نوردیده، در مجموع ۷۴۳۷ نفر مردند. سیلابهای سنگین زندگی بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر را مختل کرد.
آسیبهای کشورهای محروم جهان از تغییرات سهمگین آب و هوایی با چند تصویر:
[metaslider id=191323]
بر اساس فهرست کشورهای در خطر، در فاصله بین سالهای ۱۹۹۴ تا ۲۰۱۳ کشورهای هندوراس، میانمار و هایتی هم صحنه فجایع طبیعی بودند. در این بازه زمانی در سراسر جهان بیش از ۵۳۰ هزار نفر در اثر فجایع طبیعی جان سپردهاند. در این دوره همچنین بیش از ۱۵ هزار مورد طوفان، سیلاب و خشکسالی در جهان ثبت شده. کنفرانس سازمان ملل درباره تغییرات آب و هوا در لیما گزارش میدهد که در این سالها بیش از ۲/۲ بیلیون دلار به کشورهای اسیبدیده خسارت وارد شده.
فهرست کشورهای در معرض خطر تغییرات آب و هوایی بر اساس دادههای بانک جهانی تهیه شده است. دیدهبان تغییرات آب و هوایی در آلمان میگوید از این فهرست نمیتوان به ابعاد آسیبهایی که کشورهای محروم جهان در اثر گرمایش زمین تحمل میکنند پی برد، اما با اینحال میتوان آن را به عنوان نشانهای از آسیبپذیری بخشی از جهان از تغییرات آب و هوایی در اثر گرم شدن روز افزون جهان در نظر گرفت.
سونکه کرفت، یکی از پژوهشگران سازمان دیدهبان تغییرات آب و هوایی که در تهیه فهرست کشورهای در معرض خطر مشارکت داشته، به خبرگزاری رویترز گفته است: «این فهرست نشان میدهد که تا چه حد اهمیت دارد گرمایش زمین تا سال ۲۰۲۰ از دو درجه سانتیگراد تجاوز نکند.»
بیستمین کنفرانس سازمان ملل در مورد تغییرات آب و هوا دوشنبه، اول دسامبر با حضور هیأتهایی از ۱۹۰ کشور جهان در لیما، پایتخت پرو کار خود را آغاز کرد.
شرکتکنندگان در این کنفرانس پیرامون تلاشهای هر کشور برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای، خطوط اصلی توافق در این زمینه و شکل حقوقی آن و نیز راههای تأمین هزینههای کمک به کشورها در مقابله با پدیده گرمایش زمین به بحث و تبادل نظر میپردازند.
جهان تصمیم گرفته است ضرباهنگ گرم شدن کره زمین را به میزان دو درجه سانتیگراد در مقایسه با دوران پیش از انقلاب صنعتی کندتر کند. اما انتظار میرود که گرمای کره زمین تا سال ۲۰۲۰ بهتدریج چهار درجه افزایش پیدا کند.